Atnaujinta Utenos mero kyšininkavimo byla

  • Teksto dydis:

Generalinė prokuratūra nurodė atnaujinti ir toliau tirti jau baigtą Utenos mero socialdemokrato Alvydo Katino bylą, kurioje jis kaltinamas kyšininkavimu.

„Toliau atliekami tyrimo veiksmai. Yra papildomų versijų ir jas reikia patikrinti. Buvo vienas terminas, tačiau atsirado aplinkybės, kurios sąlygojo būtinybę atlikti tuos veiksmus“, – BNS trečiadienį sakė bylos tyrimą kontroliuojantis Panevėžio apygardos prokuroras Ramūnas Pačebutas. Jo teigimu, tiriamos gynybos pateiktos versijos. Įstatymas reikalauja, kad būtų tiriamos tiek įtariamajam nepalankios, tiek palankios aplinkybės.

Prokuratūra nenurodo, kiek šiuo metu yra įtariamųjų. STT šioje korupcijos byloje įtarimus yra pateikusi A. Katinui, taip pat iš pareigų pasitraukusiai buvusio ministro pirmininko sekretoriato vadovei Džiuljetai Žiugždienei. BNS žiniomis, Utenos meras iš vienos bendrovės įtariamas reikalavęs kyšio D. Žiugždienės naudai.

Gruodį proceso dalyviai jau galėjo susipažinti su bylos medžiaga, tačiau baigtas tyrimas netikėtai buvo atnaujintas ir toliau tęsiamas.

„Gruodžio 23 d. buvo paskutinė diena pateikti prašymus papildyti ikiteisminį tyrimą. Man ruošiantis teikti prašymus, gavau pranešimą, kad tyrimas atnaujintas ir yra tęsiamas. Kai dar vyko ikiteisminis tyrimas, aš pateikiau prašymą Generalinei (prokuratūrai) dėl patikrinimo, nes nuo 2014 metų vyksta tyrimas. Rezonansinės bylos tyrimas atliekamas ilgai. Po mano prašymo tyrimas kažkodėl išskirtas į atskirą tyrimą ir pabaigtas tą pačią dieną“, – BNS sakė A. Katino advokatas Linas Kuprusevičius.

Pasak jo, iš pagrindinio tyrimo į atskirą tyrimą buvo išskirtas dėl A. Katino ir D. Šiugdžienės veikų.

„Aš turiu savo versiją (dėl tyrimų išskyrimo – BNS), bet ją pasilaikysiu sau“, – teigė mero gynėjas. Jis sakė, kad pagrindiniame tyrime, iš kurio buvo atskirtas tyrimas A. Katino ir D. Žiugždienės atžvilgiu, nėra įtariamųjų. Meras ir jo gynėjas tame tyrime nėra proceso dalyviai, todėl negali susipažinti su jame likusia medžiaga.

Dabar atskirtas tyrimas yra atnaujintas ir tęsiamas.

„Prokuroras savo rašte nurodė, kad Generalinė prokuratūra pavedė atlikti papildomus ikiteisminio tyrimo veiksmus ir po jų atlikimo spręsti dėl visų įtariamųjų veikų kvalifikavimo. Ką tai reiškia, man sunku komentuoti“, – BNS teigė L. Kuprusevičius. Jis sakė turįs priekaištų tyrėjams, dėl, jo manymu, nepilnai ir nevisapusiškai atlikto tyrimo.

Toliau eina mero pareigas

Pasak gynėjo, byloje trūksta akistatų, dokumentų, kriminalinės žvalgybos veiksmus pagrindžiančių duomenų. Tyrimo metu A. Katinui nesuteikta galimybė perklausyti pokalbių įrašus ir jų pakomentuoti.

„Kiti pokalbių dalyviai įrašus komentavo, išskyrus įtariamąjį“, – stebėjosi advokatas.

Pasak L. Kuprusevičiaus, teisėsaugos pareigūnai tyrimą dėl jo kliento vykdo nuo 2014 metų, 2013 metais tyrimą pradėjo kriminalinė žvalgyba.

Utenos meras A. Katinas toliau eina pareigas. Jis sakė paštu gavęs informaciją, kad jo bylos tyrimas tęsiamas.

Meras BNS sakė, nelabai pasitikintis Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) Panevėžio valdybos pareigūnais, tačiau tiki valstybės teisine sistema. Jis nori, kad jo bylą tirtų kitas STT padalinys.

„Kai esi bendruomenės lyderis, esi išrenkamas tiesioginiuose rinkimuose, todėl savijauta dviprasmiška. Keliesi ir guliesi vis prisimindamas, kad esi įtariamasis – kai surašo (įtarimus), skaitai ir gūžiesi, kad gali būti toks blogas ir pridaryti tokių dalykų – Konstitucijos pažeidimai, moralinė žala. Teisinėje valstybėje jautiesi nejaukiai“, – apie slegiančius įtarimus BNS pasakojo meras.

Šiemet sausį, pasibaigus teismo skirtam laikinam nušalinimui nuo pareigų, meras socialdemokratas A. Katinas grįžo į darbą. Prieš tai teismas jį dviem mėnesiams buvo nušalinęs nuo pareigų. Tačiau jo narystė partijoje vis dar sustabdyta.

STT pareigūnai tyrė, ar meras iš vienos akcinės bendrovės vadovo nereikalavo kyšio kito asmens naudai.

BNS žiniomis, STT tyrime figūruoja bendrovė „Utenos melioracija“, kuriai vadovauja Utenos tarybos narys, Lietuvos laisvės sąjungos (liberalų) atstovas Liuonius Purvinis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Chm ...

Chm ...  portretas
va kaip ... ? vis dar nepavyksta išsisukt ... chm
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių