Dar sprendžiama dėl 100 mln. dolerių išviliojusio lietuvio ekstradicijos

Vilniaus apygardos teismas ketvirtadienį įpareigojo Generalinę prokuratūrą kreiptis į Jungtines Valstijas dėl papildomų duomenų apie stambaus masto sukčiavimu įtariamą Evaldą Rimašauską, kurį nori teisti amerikiečiai.

Protokolinė teismo nutartis neskundžiama, prokuratūra naujus duomenis teismui turės pateikti per du mėnesius.

„Teismas pavedė prokurorei kreiptis į prašymą išdavusią instituciją, kad ši papildytų savo prašymą atitinkamais duomenimis“, – po posėdžio sakė teisėja Aiva Survilienė.

Ji išsamiau nutarties nekomentavo, motyvuodama neviešu nagrinėjimu.

Suimtojo advokatas Linas Kuprusevičius yra sakęs, kad Jungtinių Valstijų ekstradicijos prašyme išduoti jo klientą nėra būtiniausių duomenų, kurių reikalauja Lietuvos įstatymai. Be to, nėra įvardinta, iš kur pinigai ir kiek jų bandyta pasisavinti ir kiek iš tikrųjų pasisavinta. Todėl, pasak advokato, sunku apsiginti, nežinant, koks kaltinimas.

„Įpareigojo prokurorę organizuoti tinkamą vertimą į lietuvių kalbą ir gauti konkrečius kaltinimus ir duomenis pagrindžiančius, kad įtariamasis galėjo padaryti nusikalstamas veikas – bent kažkokią medžiagą, iš kurios galima daryti sprendimus. (..) Įstatymai tokie Lietuvoje, ačiū Dievui, kol kas“, – sakė advokatas.

L.Kuprusevičius žurnalistams sakė, kad jo prašymai buvo patenkinti.

Advokatas anksčiau sakė labai nustebęs dėl nekokybiško dokumentų vertimo iš anglų į lietuvių kalbą. Jo žiniomis, dokumentus vertė vertėja iš Niujorko.

„Vertimas į lietuvių kalbą yra atliktas... aš nenoriu įžeisti nei JAV pareigūnų, nei vertėjų ir dar ko nors. Bet aš, būdamas lietuvis, iš prigimties grynakraujis, daugelyje vietų nesupratau, apie ką ten kalbama, nes yra atliktas vertimas kaip kokio mokyklinuko. Man išvis sunku komentuoti tą prašymą. Šiandien pagal kaltinimus mes nežinome, kiek tų pinigų bandyta pasisavinti, kiek realiai jų buvo pasisavinta, to niekur nėra nurodyta, kaip galima vertinti, kai nežinai, ką vertinti“, – praėjusią savaite teisme sakė įtariamojo gynėjas.

L.Kuprusevičius ekstradicijos prašymą nagrinėjančiam Vilniaus apygardos teismui praėjusią savaitę pateikė daug prašymų, susijusių su bylai reikalinga medžiaga. Advokatas mano, kad nesant šios medžiagos, net negalima svarstyti ekstradicijos prašymo. Kadangi gynyba pateikė daug prašymų, teismas pirmiausia turėjo apsispręsti dėl jų pagrįstumo. 

Verslo žurnalas „Fortune“ neseniai skelbė, kad Lietuvos pilietis įtariamas iš tarptautinių kompanijų „Google“ ir „Facebook“ sukčiaudamas išviliojęs 100 mln. dolerių (apie 90 mln. eurų).

E.Rimašauskas buvo sulaikytas kovo viduryje, maždaug po mėnesio Lietuvą pasiekė JAV prašymas dėl įtariamojo ekstradicijos.

Prokuratūra šiuo metu suimtą 48 metų E.Rimašauską prašo išduoti remdamasi tarptautine sutartimi su JAV dėl ekstradicijos.

Jungtinių Valstijų teisėsauga pateikė kaltinimus lietuviui dėl sukčiavimo, pinigų plovimo ir tapatybės vagystės.

JAV Teisingumo departamento duomenimis, E.Rimašauskas sukčiavimo schemą organizavo nuo 2013 iki 2015 metų.

„Kitoje pasaulio pusėje E.Rimašauskas taikėsi į tarptautines internete veikiančias kompanijas ir apgavo jų agentus bei darbuotojus, kad šie pervestų 100 mln. dolerių į užjūrio banko sąskaitas, kurias jis kontroliavo“, – sakė Niujorko Pietų apygardos federalinis prokuroras Joonas H.Kimas (Džunas H.Kimas).

Pasak jo, dalis pavogtų lėšų JAV kompanijoms grąžinta.

Neseniai teismas E.Rimašausko suėmimo terminą pratęsė dar trims mėnesiams. Advokatas žada skųsti šį sprendimą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių