Daugėja bandymų narkotikus į Lietuvą atsisiųsti paštu

  • Teksto dydis:

Daugėja bandymų į Lietuvą paštu atsisiųsti narkotikų – šiemet dėl tokių nusikaltimų pradėtų ikiteisminių tyrimų skaičius jau didesnis nei per visus praėjusius metus, teigia muitininkai.

Kaip ketvirtadienį pranešė Muitinės kriminalinė tarnyba, šiuo metu ji jau yra pradėjusi 120 ikiteisminių tyrimų dėl narkotikų kontrabandos pašto siuntose. Pernai per visus metus dėl tokiu siuntų pradėti 102 tyrimai, 2014 metais – 85 tyrimai.

„Šiemet neprireikė nė pusmečio, kad būtų viršytas visų pernykščių ikiteisminių tyrimų skaičius. Vien praėjusią savaitę Lietuvos muitinės pareigūnai sulaikė vienuolika pašto siuntų, įtardami, kad jose gali būti narkotikai“, – rašoma Muitinės pranešime.

Dažniausiai siuntose aptinkama marihuana, taip pat – amfetaminas ar augalinės kilmės narkotikai, apdoroti sintetiniais kanabinoidais. Pastebimi ir bandymai parsisiųsti MDMA („Ecstasy“) ar LSD, haliucinogeninių savybių turinčios grybienos.

Parsisiunčiamų narkotikų kiekiai paprastai svyruoja nuo 1 iki 150 gramų. Kvaišalai dažniausiai siunčiami iš Nyderlandų, Ispanijos ir Didžiosios Britanijos. Dažniausiai juos siunčiasi maždaug 16 – 30 metų asmenys.

Muitinės duomenimis, paštu siunčiamų narkotikų gerokai padaugėjo ir kaimyninėse valstybėse: Latvijoje pernai dėl narkotikų pašto siuntose pradėta apie 600 ikiteisminių tyrimų, tačiau šioje šalyje pradėtų ikiteisminių tyrimų gausa dar paaiškinama ir kiek skirtinga tyrimo metodika.

Narkotikų pašto siuntose antplūdį muitinės pareigūnai iš dalies linkę sieti ir su internetinės prekybos populiarumu ir dėl to palengvėjusiu narkotikų prieinamumu, atsiradusia galimybe jų įsigyti per atstumą.

Kvaišalai dažniausiai užsisakomi būtent internetinėse parduotuvėse, neretai garantuojančiose, kad parduodamos prekės esančios legalios, o jas perkantys asmenys nežino arba teigia nežinantys, kad tokiems internete laisvai siūlomų kvaišalų pirkėjams Lietuvoje gresia reali laisvės atėmimo bausmė.

Pagal Baudžiamąjį kodeksą, tokia veika kvalifikuojama kaip sunkus nusikaltimas – narkotikų kontrabanda, už kurią numatyta laisvės atėmimo bausmė nuo 3 iki 10 metų.

 


Šiame straipsnyje: paštasnarkotikaisiuntinys

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių