Daugėja tyrimų dėl prekybos žmonėmis, prostituciją keičia vertimas vogti

Lietuvos teisėsauga pradeda vis daugiau tyrimų dėl prekybos žmonėmis, o šių nusikaltimų pobūdis keičiasi: anksčiau vyravo merginų išvežimas prostitucijai, dabar labiau paplitęs žmonių veržimas į užsienį vogti ir daryti kitus nusikaltimus, sako Kauno apygardos prokuratūros prokurorė Gabija Večerinskienė.

„Kalbant apie nukentėjusiuosius, iš tiesų jų skaičiai kasmet didėja. Praėjusiais metais nukentėjusiaisiais procesine prasme pripažinti 45 asmenys, tas skaičius auga, kadangi dažnai bylose nukentėjusiaisiais tapti ne vienas asmuo, kuris parašė pareiškimą ir kreipėsi į teisėsaugos institucijas, o iš to žmogaus parodymų toliau tiriant bylą paaiškėja, kad nukentėjusiųjų yra kur kas daugiau. Realiai skaičiai yra tik didėjantys. Tyrimų skaičius taip pat didėja. 2012 metais buvo 11 tyrimų, praeitais metais buvo 29 tyrimai dėl prekybos žmonėmis, vaikų pirkimo-pardavimo, su tuo susijusių nusikalstamų veikų“, – BNS pasakojo prokurorė, praėjusią savaitę tyrimų tendencijas pristačiusi konferencijoje Socialinės apsaugos ir darbo ministerijoje.

Anot jos, daugiausia žmonių išvežama į Jungtinę Karalystę ir Vokietiją.

„Tokia tendencija yra, kad anksčiau aukos nukentėdavo nuo išnaudojimo prostitucijai, daugiausia merginos buvo vežamos, o dabar daugiau aukomis tampa vyrai, išnaudojimą prostitucijai keičia išnaudojimas nusikalstamoms veikoms vykdyti, priverstiniam darbui užsienyje. Nepilnamečių aukų tendencija irgi linkusi didėti – būtent nusikalstamų veikų vykdymui jie išvežami“, – sakė prokurorė.

G.Večerinskienės teigimu, nors prostitucijai išnaudojamų asmenų sumažėjo, dar negalima sakyti, kad tokius nusikaltimus visai pavyko pažaboti.

Tuo metu nusikaltimams išvežamiems asmenims dažniausiai tenka vogti iš prekybos centrų, plėšti juvelyrines parduotuves.

„Vagystės iš prekybos centrų, plėšimai dažniausiai iš juvelyrinių parduotuvių, vogtų automobilių parvarymai iš užsienio į Lietuvą, narkotinių medžiagų pardavimai. Taip pat iš kolegų teko girdėti apie atvejus, kai išvežama sukčiauti, vaidinamiesiems „alio, mama“, kai užsienyje eina paimti pinigų iš žmonių. Bet daugiausia tai vagystės iš parduotuvių“, – pasakojo ji.

Kartu ji atkreipė dėmesį, kad prekybos žmonėms aukos jau vežamos ne tik iš Lietuvos, bet ir į Lietuvą.

„Stebima tendencija, kad ir Lietuva tampa kai kurioms valstybėms tikslo šalimi, mes jau ne tik šaltinio šalis, iš kurios išvežama. Atvažiuoja ukrainiečiai, baltarusiai į statybas – čia ta sritis, kur potencialiai gali būti taip, kad turėsime nukentėjusius asmenis jau mūsų šalyje, kaip tikslo šalyje. Taip pat fiktyvios santuokos populiarėja“, – teigė prokurorė.

Apie prekybos žmonėms problemą bus diskutuojama ir šią savaitę. Pirmadienį šiai temai skirtą forumą Seime rengia Vidaus reikalų ministerija bei parlamentaras Žygimantas Pavilionis.


Šiame straipsnyje: nusikaltimai

NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
O juk Darbo biržos - ĮTEISINTA prekyba žmonėmis VEJANT bedarbius į užsienius.

mikas

mikas portretas
lietuviskos teisesmaukos lyberastiniu paziuru y teisinguma -pasekmes....nusikalteliai ,zudikai, prievartautojai ,vagys ,aferistai ir bandiugos -teisiami po 50--150 kartu , susimoka teiseju -advokatu -prokuroru gaujai duokle ir isleidziami toliau plesikaut, zudyt ar prievartaut...norint ka nors daryt yteisinant lietuvoj teisinguma --reikia pirmiausiai teisejus, prokurorus , advokatus, seimunus padaryt --PAKALTINAMAIS , didesne daly ju isvyt velniop is darbo su ,,,vilko,,, bilietu daly susodint min. 25 metams y cype KEIST BK radikaliai jy sugrieztinus ...tik po to su a lia parlamentarais zygymantais diskutuot apie teisinguma lietuvoj...
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių