Dėl ginklų prekybos ieškomo airio gynėjai: prokurorai piktnaudžiauja įgaliojimais

  • Teksto dydis:

Lietuvos prokurorai piktnaudžiauja savo įgaliojimais, siekdami įtariamo airių respublikonų disidento ekstradicijos, pareiškė jo advokatas. Apie tai rašo britų laikraštis „The Times“.

Liamas Campbellas (Lijemas Kempbelas), kuris prieš aštuonerius metus civiliniame ieškinyje buvo pripažintas atsakingu už 1998 metų sprogdinimą Omoje, stengiasi išvengti ekstradicijos į Lietuvą, kur yra kaltinamas „Tikrosios Airijos respublikonų armijos“ (Real IRA) ginklų ir sprogmenų įvežimo schemos organizavimu.

Belfasto aukštasis teismas 2013 metais paleido L.Campbellą, nusprendęs, kad ekstradicija pažeistų jo teises pagal Europos žmogaus teisių konvenciją, dėl prastų kalinimo sąlygų Lietuvoje.

Jis grįžo į savo namus Airijoje, bet Lietuvos pareigūnams atsiuntus naują Europos arešto orderį, buvo vėl areštuotas.

Anot „The Times“, L.Campbello advokatas Brianas Gageby (Brajenas Gadžebis) atkreipė Dublino aukštojo teismo dėmesį, Belfasto aukštasis teismas atsisakė išduoti L.Campbellą, be to, Dublino aukštasis teismas yra atsisakęs išduoti kitą bylos įtariamąjį, „Real IRA“ 36 metų narį Brendaną McGuiganą (Brendaną Magiganą) iš Laudo grafystės, dėl to, kad sąlygos Lietuvos kalėjimuose pažeidžia Europos žmogaus teisių konvenciją.

Jis sakė, jog įrodinės, kad Lietuvos pareigūnai piktnaudžiavo Europos arešto orderių sistema.

Advokatas pridūrė, kad L.Campbello brolis Michaelas Campbellas (Maiklas Kempbelas) yra trečiasis asmuo, kuris turi būti apkaltintas šioje byloje. M.Campbellas jau parengė rašytinius parodymus teismui, kuriuose išdėstė, kaip pats buvo teisiamas Lietuvoje, ir aprašė bylos neteisingumą. Tarp nurodomų dalykų yra menkos galimybės anglų kalba susipažinti su oficialiais dokumentais, sakė advokatas.

Lietuvos Generalinės prokuratūros komentarų dėl šių gynybos argumentų BNS gauti kol kas nepavyko.

Po ilgo bylinėjimosi M.Campbellas Lietuvoje buvo pripažintas kaltu dėl kėsinimosi finansuoti ir remti teroristinę veiklą. Nuosprendžiu jam skirta galutinė subendrinta penkerių metų aštuonių mėnesių ir 11 dienų laisvės atėmimo bausmė. Būtent tiek laiko užsienietis praleido Lietuvoje būdamas suimtas ir laukdamas teismo.

B.Gageby teisme siekė antro valstybės finansuojamo advokato, kuris padėtų jam pasirengti bylai. Teisėja Aileen Donnelly (Ailin Doneli) patenkino prašymą ir sakė, jog piktnaudžiavimo procesu argumentų parengimui reikės nemažai darbo, be to, kurį reikės atlikti bandant pademonstruoti, kad L.Campbellas Lietuvoje negali gauti teisingo teismo.

B.Gageby taip pat siekė pakeisti L.Campbello paleidimo už užstatą sąlygas, kad jis turėtų tik triskart per savaitę pasirodyti Dandolko policijos nuovadoje. Teisėja A.Donnelly atmetė šį prašymą ir sakė, jog L.Campbellas privalo toliau pasirodyti kasdien, užtikrinant, kad jis laikosi paleidimo už užstatą sąlygų, įskaitant nurodymą neišvykti iš Airijos.

Lietuvos arešto orderyje tvirtinama, kad L.Campbellas „rengėsi nelegaliai turėti reikšmingą galingų šaunamųjų ginklų, amunicijos, sprogstamųjų užtaisų ir medžiagų kiekį“, kuris turėjo būti eksportuotas iš Lietuvos į Airiją ir naudojamas „teroristinės grupuotės“ pavadinimu „Real IRA“, rašo „The Times“.

Įtariama, kad tarp įvežtų ginklų turėjo būti snaiperių šautuvų, raketų leidimo įrenginių, granatsvaidžių RPG-7 šaudmenų, rankinių granatų ir sprogstamosios medžiagos „Semtex“.

55 metų L.Campbellas iš Laudo grafystės šiaurės, kaip įtariama, buvo „Real IRA“ aukšto rango narys, kai 2006 metų pabaigoje ir 2007 metų pradžioje buvo įvykdyti šie nusikaltimai. Įtariama, kad jis susitiko su britų žvalgybos pareigūnu, apsimetusiu ginklų prekeiviu iš Rytų Europos.

L.Campbellas yra vienas iš keturių vyrų, kurie drauge yra skolingi 1,6 mln. svarų (1,9 mln eurų) sprogdinimo Omoje aukoms – pagal Belfasto aukštojo teismo patenkintą civilinį ieškinį. Belfasto aukštasis teismas sutiko, kad L.Campbellas šio sprogdinimo, per kurį žuvo 29 civiliai ir buvo sužeista dar daugiau kaip 200 žmonių, metu buvo IRA operacijų vadovas.

Jis taip pat yra teistas dėl narystės „Real IRA“.

„Tikroji Airijos respublikonų armija“ priešinasi britų valdymui Šiaurės   Airijoje  ir nepritaria pasiektiems taikos susitarimams. Europos Taryba šią grupuotę laiko teroristine organizacija.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių