Dėl nusikaltimų Alytaus ir Pravieniškių pataisos namuose – ikiteisminiai tyrimai

Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) pradėjo ikiteisminius tyrimus dėl galimų nusikaltimų Alytaus ir Pravieniškių pataisos namuose.

Šie tyrimai pradėti po Teisingumo ministerijos kreipimosi, Vyriausybei pastaruoju metu deklaruojant ketinimus išvalyti kalėjimų sistemą nuo ilgamečių problemų ir rengiantis paskirti naują įkalinimo įstaigas valdančio Kalėjimų departamento vadovą.

Pasak STT atstovės spaudai Renatos Endružytės, tyrimus dėl galimo piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi ir dokumentų klastojimo pareigūnai nusprendė pradėti praėjusią savaitę.

„Penktadienį STT Kauno valdyba pradėjo du atskirus ikiteisminius tyrimus dėl galimo dokumentų klastojimo ir piktnaudžiavimo Alytaus ir Pravieniškių pataisos namuose“, – BNS sakė R. Endružytė.

Pasak jos, įtarimai minėtuose tyrimuose kol kas niekam nepareikšti.

Teisingumo ministerija kreipimęsi į teisėsaugą nurodė, kad Alytaus pataisos namų direktorius Kęstutis Jasmontas ar jo darbuotojai galėjo riboti konkurenciją vykdydami maitinimo paslaugų pirkimą, klastoti maisto atliekų važtaraščius.

Tuo metu Pravieniškių pataisos namai-atviroji kolonija per sutartis su įvairiomis bendrovėmis galėjo padaryti daugiau nei 700 tūkst. eurų žalos valstybei, įtaria ministerija. Anot jos, šioje kalinimo įstaigoje irgi galėjo būti klastojami atliekų važtaraščiai, pataisos namai nepagrįstai mažai uždirbo iš patalpų nuomos kuriant parduotuvę nuteistiesiems.

Abiejų įstaigų vadovai abejoja, kad nusikaltimai buvo padaryti. Pravieniškių pataisos namų-atvirosios kolonijos direktorius Virginijus Ceslevičius lapkričio pradžioje buvo nušalintas nuo pareigų, kiek vėliau jis atsistatydino.

Kalėjimų departamente – direktoriaus atranka

Penktadienį vyks galutinis atrankos į įkalinimo įstaigas valdančio Kalėjimų departamento vadovo pareigas etapas, BNS informavo teisingumo ministrės atstovė spaudai Jurgita Jacovskienė.

Atrankos komisijos pirmininku paskirtas teisingumo viceministras Giedrius Ruseckas.

Nuolatinio vadovo Kalėjimų departamentas neturi nuo kovo, kai nesulaukusi tarnybinio patikrinimo pabaigos iš pareigų pasitraukė tuometinė jo direktorė Živilė Mikėnaitė.

Pavasarį Teisingumo ministerijos surengtą konkursą laimėjo anksčiau kalėjimų sistemai vadovavęs buvęs vidaus reikalų viceministras Artūras Norkevičius, bet teisingumo ministrė Milda Vainiutė nusprendė jo neskirti į pareigas ir skelbti naują atranką.

A. Norkevičių atsisakyta skirti motyvuojant sisteminiais ir tęstiniais trūkumais, kuriuos jam vadovaujant Kalėjimų departamentui nustatė valstybės auditoriai. M. Vainiutė taip pat teigė, kad atrankoje turėtų dalyvauti daugiau kandidatų, nesusijusių su kalėjimų sistema.

Teisingumo ministrės sprendimą buvęs pareigūnas prieš kelis mėnesius apskundė teismui, tačiau šis dar nepradėjo nagrinėti bylos, taip pat atmetė prašymą pritaikyti laikinąsias priemones ir sustabdyti naują atranką, BNS sakė A.Norkevičius.

Teisingumo ministerija lapkričio pradžioje pranešė inicijuojanti kalėjimų sistemos pertvarką. Tarp reformos ypatumų – planai atsisakyti ketvirtadalio Kalėjimų departamento skyrių, jungti probacijos tarnybas, pertvarkyti viešųjų pirkimų vykdymo sistemą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių