Draugės kūdikį iš rankų išmetusiai moteriai bausmė nesugriežtinta

  • Teksto dydis:

Lietuvos apeliacinis teismas netenkino prokuratūros prašymo griežčiau nubausti už neatsargų gyvybės atėmimą nuteistą Birutę Bugdinaitę, kuri, išmetusi iš rankų draugės kūdikį, pagalvojo, kad jis negyvas, ir paslėpė miške.

Kaip penktadienį pranešė Lietuvos apeliacinis teismas, teisėjų kolegija atmetė prokuratūros skundą, kuriuo prašyta moterį pripažinti kalta ne dėl neatsargaus gyvybės atėmimo, o dėl nužudymo ir skirti jai kalėti 15 metų.

B.Bugdinaitei skirta šešerių metų laisvės atėmimo bausmė ir priteista 70 tūkst. litų neturtinės žalos kūdikio mamai.

Teismas nesutiko su prokuratūros atstovės nuomone, kad moteris davė nenuoseklius ir prieštaringus parodymus apie nelaimę. Apeliacinis teismas nustatė, kad B.Budginaitė nuo pirmosios apklausos vienodai pasakojo apie kūdikio iškritimą iš rankų. Įvykio eigą buvus būtent tokią, kaip nurodė nuteistoji, patvirtina liudytojo parodymai, iš kurių matyti, kad iš karto po įvykio sutikta B.Budginaitė jam pasakė išmetusi iš rankų kūdikį, jis buvo negyvas, todėl ji išnešusi ir paslėpusi miške.

Prokurorės nurodytus netikslumus nuteistosios parodymuose teismas aiškino tuo, kad nuteistoji nelaimės metu buvo neblaivi. Kita vertus, iškritusi iš rankų mergaitė neverkė, atrodė nekvėpuojanti, todėl nuteistoji subjektyviai suprato ją esant negyvą, ir tokia stresinė situacija turėjo įtakos jos veiksmų racionalumui. Racionalumo stoką veiksmuose nurodė ir teismo psichiatrė. Teisėjų kolegijos nuomone, tam tikrų įvykio aplinkybių moteris galėjo neatsiminti dėl girtumo ir streso.

Pasak teismo, prokurorė pagrįstai skunde teigė, kad B.Budginaitė prieš nuspręsdama paslėpti kūdikį miške turėjo įsitikinti, ar jis negyvas. Tačiau aplinkybė, kad ji to nepadarė, įvertinus moters pradinį išsilavinimą, asmenybę, gyvenimo būdą, rodo jos nesusivokimą ir neleidžia daryti išvados, kad ji to nepadarė tyčia.

Žuvusios mergaitės motina teigė, kad nuteistoji mylėjo mergaitę – buvo jos krikštamotė, nebuvo su ja šiurkšti. Tą patį patvirtino ir mergaitės močiutė, ir liudytojas, teigęs, kad nuteistoji mylėjo vaikus, kartais juos pasiimdavo prižiūrėti.

Nelaimė įvyko B.Bugdinaitei draugės namuose vartojant alkoholį. Draugei užmigus, pravirko jos 3 mėnesių dukra. B.Budginaitė paėmė mergaitę ant rankų norėdama nuraminti, tačiau netyčia ją išmetė. Pamačiusi, kad vaikutis nekvėpuoja, paslėpė kūnelį miške ir, imituodama vaiko pagrobimą, paėmė kelis miegančios draugės daiktus.

Nešdama mergaitę į mišką, moteris dar kartą parvirto ir vėl išmetė kūdikį. Vaiko pasigedo ryte atėjusi mergaitės močiutė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių