Gimdymų namuose byla perduota Panevėžio prokurorams

Ikiteisminis tyrimas dėl gimdymų namuose pradinėje stadijoje nebuvo pakankamai kryptingai ir nuosekliai planuojamas ir atliekami tyrimo veiksmai.Tai nustatė Generalinės prokuratūros Baudžiamojo persekiojimo departamento prokurorai, patikrinę ikiteisminio tyrimo dėl neteisėtos veiklos priimant gimdymus namuose bylą.

Tyrimas iš jį kontroliavusios Vilniaus apylinkės prokuratūros tolesniam organizavimui perduodamas Panevėžio prokurorams. Jiems pavesta organizuoti tolimesnį tyrimą dėl neteisėtos veiklos priimant gimdymus namuose.

„Nežiūrint į tai, kad šie tyrimo trūkumai nėra vertinami, kaip esminiai Baudžiamojo proceso kodekso pažeidimai, galėję įtakoti tyrimo sėkmę, nuspręsta tolimesnį tyrimo atlikimo organizavimą pavesti Panevėžio apygardos prokuratūrai, jį atliekant šios prokuratūros veiklos teritorijoje esančioje ikiteisminio tyrimo įstaigoje“, - rašoma ketvirtadienį paskelbtame prokuratūros pranešime.

Toks sprendimas priimtas siekiant užtikrinti, kad tiriamų nusikalstamų veikų faktinės aplinkybės būtų ištirtos ir įvertintos kuo išsamiau. Panevėžio apygardos prokurorų paprašyta Generalinei prokuratūrai teikti informaciją apie tolimesnę tyrimo eigą.

Kovo pradžioje pareigūnai skelbė, kad baudžiamąją bylą šiuo metu sudaro 40 tomų, joje įtarimai pateikti keturioms moterims, tiriami gimimai nuo 1992 metų. Viena įtariamoji turi medicininį išsilavinimą, antra įtariamoji turi medicininį išsilavinimą, tačiau neturi licencijos, užsiimti medicinine veikla ir dvi įtariamosios medicininio išsilavinimo neturi išvis.

Policijoje liudytoja buvo apklausta filmo apie gimdymus namuose „Lengvas raganavimas“ režisierė Inesa Kurklietytė. Anksčiau jos namuose buvo atlikta krata, sulaukusi nemažo atgarsio visuomenėje.

Vilniaus miesto apylinkės prokurorė Audronė Pupeikienė yra sakiusi, kad tik prasidėjus ikiteisminiam tyrimui susikūrė iniciatyvinė grupė, kuri pradėjo kreiptis į Sveikatos apsaugos ministeriją, į kitas institucijas, kad tokia veikla būtų legalizuota.

„Šiai dienai argumentai aiškūs - išvengti atsakomybės. Nė vienas iš pasisakiųjų nekalba apie pareigas ateinančiajam į pasaulį, normalų ir sveiką atėjimą į pasaulį “, - sakė A.Pupeikienė.

Jos teigimu, iš režisierės I.Kurklietytės namų medžiagą nuspręsta paimti, gavus duomenų, kad ji gali būti reikšminga tyrimui, kad vaizdajuostėse užfiksuota neteisėta veikla.

Žurnalistams pasiteiravus, kodėl beveik 20 metų vykdyta neteisėta veikla ir policija ja visiškai nesidomėjo, neatliko tyrimų, Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininkas Kęstutis Lančinskas atsakė, jog apie tai policija nebuvo gavusi jokios informacijos, jokių skundų - visi buvo „įtikėję į gimdymo miške grožį“, kol nebuvo pradėtas tyrimas dėl vieno naujagimio, gimusio namuose, mirties priežasties nustatymo ir jo mamos sunkaus sveikatos sutrikdymo. Po to tyrimas peraugo į dabartinį lygmenį.

Manoma, kad per 20 metų Lietuvoje namuose gimė apie 2 tūkst. vaikų, prokuratūros akiratyje yra 400 atvejų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

ten

ten portretas
iskrypeliu dengimo meka

Mamyte

Mamyte portretas
O kodel nekeliamos bylos del suzalojimu gimdant ligonineje? Mamos kad ir sveikai, svariai ir visiskai saugiai pagimdziusios namuose augina Lietuvai sveikus vaikus, o ju pribuvejos apsaukiamos nebutais dalykais ir kaltinamos uz tai, ko nepadare, o daktarai, neva saugiai padedantys gimdyti ligonineje yra "legalai" ir tik todel, kad turi oficialu gydytojo diplima yra nelieciami prokuroru. Gal prokurorai surinks statistika kiek policininku baige VU, Riomerio universiteta tik tam, kad formaliai galetu dirbti savo darba. Ka musu visuomeneje reiskia diplomas? Tolo grazu tik grazu popieriaus lapa, po juo reali kompetencija slugso tikrai ne 100 proc. atveju. Apsiszvalgykime aplinkui ir nemeluodami sau atsakykime kiek ziniome nugydytu suaugusiu zmoniu, vaiku, kudikiu. Tokiu begales. Tik alternatyvos iesko nedaugelis nes tingime, nesugalvojame, esame ibauginti siuolaikines medicinos "autoriteto"...
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių