Globos namų gyventojas nuteistas už kito globotinio nužudymą

  • Teksto dydis:

Anykščių rajone esančių Aknystų globos namų gyventojas pripažintas kaltu dėl nužudymo, teismas skyrė jam septynerių su puse metų laisvės atėmimo bausmę.

Anykščių rajone esančių Aknystų globos namų gyventojas pripažintas kaltu dėl nužudymo, teismas skyrė jam septynerių su puse metų laisvės atėmimo bausmę.

Pasak Panevėžio apygardos teismo pranešimo, nustatyta, kad 2013 metų lapkričio 21 dieną V.M. peiliu dūrė dviem pas jį į kambarį atėjusiems nukentėjusiesiems ir taip juos sužalojo. Nukentėjusiesiems išbėgus, V.M. koridoriuje pasivijo vieną nukentėjusįjį ir dar kartą dūrė peiliu jam į nugarą. Šis nuo sužalojimų mirė.

38 metų V.M. buvo kaltinamas ne tik nužudymu, bet ir pasikėsinimu nužudyti. Tačiau teismas dėl pastarosios veikos jį išteisino, pažymėjęs, kad kaltinamasis sužalojo abu nukentėjusiuosius po to, kai jie, atėję į V.M. kambarį aiškintis santykių dėl anksčiau tą dieną įvykusio konflikto, jį užpuolė. Teismas padarė išvadą, kad V.M. sužalojo nukentėjusiuosius gindamasis nuo jų pradėto pavojingo kėsinimosi.

Teismas taip pat pažymėjo, kad sužalojimus V.M. padarė užpultas savo kambaryje, kuriame nė vienas iš nukentėjusiųjų negyveno ir patekti į jį neturėjo jokio teisėto net formalaus pagrindo, Todėl, teismo įsitikinimu, V.M. dar ir gynėsi nuo įsibrovimo į jo būstą, o tai pagal Baudžiamojo kodekso nuostatas eliminuoja būtinosios ginties ribų peržengiamą.

Teisėjų kolegija konstatavo, kad V.M. panaudota gynyba visiškai atitiko kėsinimosi pobūdį ir pavojingumą ir būtinosios ginties ribos peržengtos nebuvo. Tačiau, kaip nuosprendyje nurodė teismas, vienas nukentėjusysis mirė po to, kai buvo užpultas išbėgęs iš V.M. kambario, t. y. po to, kai V.M. užpuolimas jo kambaryje jau buvo pasibaigęs. Teismas konstatavo, kad tuo metu, kai kaltinamasis padarė šį nukentėjusiojo mirtį lėmusį sužalojimą, V.M. sveikatai ar gyvybei grėsmės nebebuvo ir jam nebebuvo nuo ko gintis. Todėl pripažinta, kad V.M. atėmė gyvybę nukentėjusiajam iš pykčio dėl prieš tai sekusio užpuolimo.

Skirdamas bausmę kaltinamajam teismas atsižvelgė į V.M. atsakomybę sunkinančias aplinkybes - jis nusikalto būdamas apsvaigęs nuo alkoholio, praeityje yra padaręs smurtinio pobūdžio veikų prieš kitus asmenis, taip pat į jo atsakomybę lengvinančias aplinkybes - veiką padarė būdamas ribotai pakaltinamas, dėl padaryto nusikaltimo prisipažino, nusikaltimą padarė išprovokuotas netinkamo nukentėjusiojo elgesio.

Atsižvelgęs į visas aplinkybes, jų tarpusavio ryšį ir kiekvienos iš jų reikšmingumą, teismas V.M. skyrė laisvės atėmimo bausmę, savo dydžiu artimą įstatymo sankcijoje numatytai minimaliai bausmei.

Teismas taip pat tenkino byloje pareikštus civilinius ieškinius - nužudytojo motinai priteisė 15 tūkst. litų, o seseriai - 10 tūkst. litų neturtinei žalai atlyginti.

Panevėžio apygardos teismo nuosprendis per 20 dienų gali būti skundžiamas Lietuvos apeliaciniam teismui.


Šiame straipsnyje: globos namainužudymasnužudė

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių