Greituosius kreditus motina ėmė neįgaliojo sūnaus vardu

  • Teksto dydis:

Prokuratūra teisme pasiekė, kad ateityje mama nesinaudotu neįgaliu asmeniu ir jo vardu neimtų greitųjų kreditų.

Prokuratūra teigia, kad ginti viešąjį interesą prokurorams tenka ne tik asmenims ar institucijoms kreipiantis į prokuratūrą, bet ir patiems prokurorams, išsiaiškinus atvejus, kada yra reikalinga apsaugoti žmones nuo jiems daromos žalos.

Šiaulių apygardos prokuratūros Viešojo intereso gynimo skyriaus prokurorei Linai Matutienei kreipusis į Kauno apylinkės teismą dėl neveiksnaus 33-ejų metų Naujosios Akmenės gyventojo viešojo intereso gynimo, pavyko pasiekti, kad šis vyras būtų apsaugotas nuo galimo jo mamos išnaudojimo. Teismas patvirtino taikos sutartį tarp Šiaulių apygardos prokuratūros ir uždarosios akcinės bendrovės, teikiančios greitųjų kreditų vartojimo paslaugas, bei tokiu būdu užkirto kelią galimiems mamos nusikaltimams ateityje.

Sunkia liga sergantis vyras tapo greitųjų kreditų įmonės klientu jam to nežinant ir net nesuvokiant. 2016 metų rugsėjį buvo gautas neįgalaus vyro tėvo prašymas paskirti jį sūnaus globėju. Kreipdamasis vyras nurodė, kad jo žmona (sūnaus globėja) smurtavo prieš neveiksnų sūnų. Po mėnesio Šiaulių apylinkės teismas moterį nuteisė už tai, kad ji, smurtaudama, sukėlė fizinį skausmą ir nežymų sveikatos sutrikdymą savo sūnui. Nedelsiant teismo sprendimu vyro globėju ir turto administratoriumi buvo paskirti vieni Naujoje Akmenėje esantys socialinės globos namai.

Nagrinėjant tyrimo medžiagą paaiškėjo, kad Šiaulių apylinkės teisme tų pačių metų birželį buvo priimtas sprendimas už akių, kuriuo visiškai patenkintas uždarosios akcinės bendrovės, teikiančios greitųjų kreditų vartojimo paslaugas, ieškinys neįgaliam 33-ejų metų vyrui dėl skolos priteisimo. Iš jo buvo matyti, kad 2013 metais neįgaliojo vardu su minėta bendrove buvo sudaryta vartojimo kredito sutartis, pagal kurią jam buvo suteikti du vartojimo kreditai. Šie kreditai nebuvo grąžinti ir palūkanos už juos nebuvo sumokėtos.

Tyrimo metu nustatyta, kad paraiškos vartojimo kreditui gauti buvo užpildytos viename iš Šiaulių mieste esančių kioskų. Kreditai, bendrai siekiantys kiek daugiau nei 400 eurų, buvo pervesti į neįgalaus vyro sąskaitą ir išgryninti jo šeimos narių.

Prokurorė L. Matutienė, gynusi neveiksnaus vyro interesus, atkreipė dėmesį į įmonės, teikusios paskolas, neapdairumą.

„Akivaizdu, kad paraiškas priėmęs bendrovės darbuotojas tinkamai neatliko savo pareigų, dėl ko nebuvo užkirstas kelias vartojimo kreditų suteikimui ne tam asmeniui, kurio anketiniai duomenys pateikti. Įmonė nebuvo pakankamai atidi ir rūpestinga, nepatikrino asmens, prašiusio suteikti vartojimo kreditą Neveiksnių ir ribotai veiksnių asmenų registre. Tai būtų galėję užkirsti kelią neteisėtiems veiksmams,“ – teigia ji.


Šiame straipsnyje: undefined

NAUJAUSI KOMENTARAI

Romas

Romas portretas
O tai ta greitųjų kreditų įmonė nesulaukė jokios sankcijos? Turi būti tokia tvarka, kad greitųjų greditų įmonės neturėtų teisės reikalauti pinigų gražinimo, jeigu kreditą paėmė visai kitas asmuo, arbe kreditas buvo išduotas negalinčiam jį gražinti žmogui, t.y kredito įmonės pačios turi tikrinti, ar žmogus yra mokus.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių