I. Strazdauskaitės nužudymo byloje – daugiau įtariamųjų

Byloje dėl Ievos Strazdauskaitės nužudymo ir neteisėto laisvės atėmimo įtarimai yra pareikšti daugiau nei šešiems asmenims.

„Yra daugiau nei šeši įtariamieji, tačiau įtariamųjų skaičiaus šiandien neįvardinsim, nes nenorim pakenkti tyrimui, tai dar nėra laikas padaryti. Dėl nužudymo (įtarimai) pareikšti trims asmenis, kitiems asmenims – dėl kitų nusikaltimų, neteisėto laisvės atėmimo, plėšimų“, – per spaudos konferenciją penktadienį sakė tyrimui vadovaujantis Generalinės prokuratūros prokuroras Gintas Ivanauskas.

Šią savaitę Vilniaus miesto teismas patenkino Generalinės prokuratūros prokurorų prašymus pratęsti suėmimą keturiems asmenims, kuriems yra pateikti įtarimai ikiteisminiame tyrime dėl I.Strazdauskaitės nužudymo ir neteisėto laisvės atėmimo. Suėmimas pratęstas trims įtariamiesiems nužudymu ir vienam įtariamajam, kuriam pateikti įtarimai nesusiję su nužudymu. Šie asmenys buvo sulaikyti pačioje tyrimo pradžioje.

Dėl nužudymo (įtarimai) pareikšti trims asmenis, kitiems asmenims – dėl kitų nusikaltimų, neteisėto laisvės atėmimo, plėšimų.

Tiriamas ir latvio mašinos pagrobimas

Prie I. Strazdauskaitės bylos tyrimo prijungtas ir tyrimas dėl Latvijos piliečio plėšimo, jo vairuoto taip pat brangaus automobilio pagrobimo. Kaip I. Strazdauskaitės atveju, čia taip pat imituota avarija. Šis nusikaltimas įvykdytas pernai balandį. Daliai įtariamųjų I. Strazdauskaitės byloje pateikti įtarimai ir dėl šio plėšimo.

Kaip skelbė portalas delfi.lt, verslininkas buvo pradėtas sekti Kauno apskrityje ties Kėdainiais. Imitavus eismo įvykį, jo vairuojama įmonei priklausiusi transporto priemonė – 2015 metais pagamintas „Volkswagen Passat“ automobilis – buvo sustabdyta iki Kauno likus vos keliems kilometrams.

Iš kito automobilio išlipęs romų tautybės jaunuolis du kartus bandė užmegzti pokalbį, kol galiausiai jo veiksmai pasikeitė. Kartu su bendru grasindami ginklais jie išmetė iš automobilio verslininką ir greta sėdėjusį jo kolegą, o patį „Volkswagen Passat“ pavogė. Nukentėjusysis iš karto kreipėsi į policiją.

Generalinė prokuratūra skelbė, kad ikiteisminis tyrimas dėl Latvijos piliečio apiplėšimo vyko apie pusę metų. Jis sustabdytas 2016 metų spalio mėnesį konstatavus, kad iki tos dienos jame atlikti visi įmanomi proceso veiksmai ir išnaudotos visos galimybes nustatyti šią nusikalstamą veiką padariusius asmenis.

Prokuratūra pabrėžia, kad nuo pat I. Strazdauskaitės paieškos pradžios, Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato kriminalinės policijos pareigūnai intensyviai dirbo analizuodami įvairius duomenis, taip pat nutrauktų bei sustabdytų tyrimų medžiagas, kur tirtos bent kiek panašios pagrobimo, plėšimo ir kitų nusikalstamų veikų aplinkybės.

„Įvertinę, kurie duomenys, kiti tyrimai, įskaitant ir minimą sustabdytą, gali būti reikšmingi, Kauno policijos pareigūnai nedelsiant perdavė juos tyčinį merginos nužudymą tiriančiai prokurorų ir tyrėjų grupei“, – šiemet kovo viduryje skelbė prokuratūra.

BNS paklaustas, jei policijai būtų pavykę išaiškinti Latvijos piliečio apiplėšimą, galbūt nebūtų įvykdytas nusikaltimas prieš plungiškę, prokuroras G. Ivanauskas apgailestavo, kad visų nusikaltimų teisėsaugai išaiškinti nepavyksta.

Įtariamieji duoda parodymus

„Rasti tam tikri daiktai prieš pora dienų, patvirtinantys įrodomąją reikšmę šiame tyrime“, – sakė Lietuvos kriminalinės policijos biuro viršininko pavaduotojas Andžejus Roginskis.

Anot jo, tiriant minėtus du nusikaltimus atlikta kelis šimtai ikiteisminio tyrimo veiksmų, paskirta 20 ekspertizių – DNR, daktiloskopinės ir t.t.

Taip pat aiškinamasi, ar įtariamieji nėra įvykdę daugiau nusikaltimų. Todėl siekiant nepakenkti tyrimo sėkmei, pareigūnai išsamios informacijos neviešina.

Buvo kategoriškai paneigta ta prielaida, kad ji buvo kurjerė, gabeno pinigus ar narkotikus. Nemažai dalis žmonių, patikėję šia informacija, ėmė kaltinti artimuosius.

„Jie duoda parodymus, mes tikriname kiekvieną jų žodį“, – sakė pareigūnai.

„Tyrimas užtruks, tyrimo veiksmai ganėtinai sudėtingi. Turime minčių šį tyrimą baigti iki metų pabaigos, tačiau tyrimas gali užtrukti“, – sakė A. Roginskis.

Prokuroras G.Ivanauskas teigė, kad bus neskubama tyrimą baigti greitai, stengiamasi nepadaryti klaidų, kurios vėliau galėtų turėti įtakos nagrinėjant bylą teisme.

Teisėsauga teigia, kad I. Strazdauskaitė nužudyta kovo 5-ąją, siekiant pagrobti jos automobilį. Merginos kūnas rastas užkastas Kėdainių rajone. Pareigūnai jį aptiko po kelių dienų, sulaikiusi įtariamuosius. Manoma, kad įtariamiesiems mintis nužudyti I.Strazdauskaitę kilo spontaniškai,

„Nusikaltimo eiga aiški ir pakankamai gerai rekonstruota“, – sakė A. Roginskis.

I. Strazdauskaitė anksčiau nebuvo žinoma policijai, ji ir jos artimieji nefigūravo jokiuose ikiteisminiuose tyrimuose. Policija neturi informacijos, kad mergina ar jos draugas būtų sulaukę grasinimų.

„Tyrimo metu nėra nustatyta jokių duomenų, kad I. Strazdauskaitė būtų susijusi su nusikalstamu pasauliu. Ji nevežė nei narkotikų, nei didelių pinigų sumų“, – tvirtina pareigūnai. Mergina vežėsi drabužių, knygų, iš tėvų gautą maistą vakarienei, su savimi turėjo nedidelę sumą.

Kaip skelbta, Kauno policija atlieka ikiteisminį tyrimą dėl melagingų teiginių dėl šių metų kovą nužudytos I. Strazdauskaitės atminimo paniekinimo.

„Žiniasklaidoje buvo pasirodžiusi informacija, neatitinkanti tikrovės, kai portale „Laisvas laikraštis“ ir jo popieriniame variante buvo pateikiama informacija apie Ievos Strazdauskaitės mirties aplinkybes ir jos sąsajas su narkotikais, neteisėtu pinigų gabenimu. Šia informacija sumenkinta mirusioji“, – yra sakęs Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininkas Darius Žukauskas.

Pasak jo, prokuratūra neturėjo jokios informacijos, kad nužudyta mergina būtų gabenusi kokių nors nelegalių medžiagų.

„Buvo kategoriškai paneigta ta prielaida, kad ji buvo kurjerė, gabeno pinigus ar narkotikus. Nemažai dalis žmonių, patikėję šia informacija, ėmė kaltinti artimuosius“, – kalbėjo Kauno policijos viršininkas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Nuomone

Nuomone portretas
Jau praejo nemazai laiko,reikia situ zudyku paviesinti visas nuotraukas,gal zmones atpazins kas nukentejo nuo situ nusikalteliu. Buvo kalbu,kad jie apvogia ir imeta I vandeni.. o vanduo nuplauna visus pedsakus,bet tik laikinai nuplauna.Vistiek po kiek laiko islenda,bet tik pati teisesauga slepia.Visu nusikalteliu viesina nuotraukas.net ir didziausiu zmogzudziu kitose valstybese.Tik Lietuvoj .vienus viesina ,kaip susaude 4 zmones ..visur buvo isviesinta..O cia tiek laiko ,mes dar nematem viesai idetu zmogzudziu ROMU.!Jie daug pridare Lietuvai zalos..ir darys,nes issipirks. ( daugiausiai taip buna ) Uzmuse,isniekino visai nekalta moteri,,juk visam gyvenimui paliko kraujuojancias sirdis tevams,artimiesiems...niekada nebepamatys...O zmogzudziai po keletos metu vel vaikscios laisvi ir ieskos nauju auku. Ziauru, .

Juius

Juius portretas
Pirmieji įtariamieji - pati policija. Kad paaiškintų visus savo veiksmus ir žingsnius, iš kurių gera pusė buvo apgaulė ir absurdas. Kol šito nepadarys, nėr apie ką čia rašynėti.

kodel leidžiami tiktokie trumpi komentai kaunodienoje???????

kodel leidžiami tiktokie trumpi komentai kaunodienoje??????? portretas
As mačiau teroristu nuotraukas kur Londone zude... Kodel nera parodomos Strazdauskaites bylos itariamuju nuotraukos? Juk gal jie dar kazkr kazka bande daryti juos mate ir dabar truksta tik pamatyti ju nuotraukas kad liudininkai duotu parodymus. KODEL?????
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių