Įsisiautėjo automobilių dalių vagys

Nuo praėjusių metų gruodžio vidurio Lietuvoje pastebimai išaugo automobilių dalių vagysčių.

Vien Vilniaus apskrityje per penkias šių metų savaites jų registruota beveik 450. Pasak draudikų, į juos besikreipiančių nukentėjusių klientų skaičius išaugo dvigubai, o nuostoliai siekia nuo kelių iki kelių dešimčių tūkstančių eurų. Policija jau sulaikė keturias grupuotes, tačiau neabejoja, vagysčių bus, nes nelegalus verslas pelningas, o bausmės mažos.

Šį BMW automobilį vagys tiesiog „nurinko“ – priekiniai ir galiniai žibintai, bamperis su valstybiniais numeriais, visi ratai, salono detalės ir net veidrodėlių stikliukai. Nuostolis – daugiau nei 30 tūkst. eurų. Prie šio pasidarbuota dar labiau – išplėštas ne tik salonas, išpjauti sparnai bei buferis, kad nebūtų sugadintos ilgapirščius sudominusios lempos.

„Matome, kad auga ir vidutinė žala, tai yra vagiama brangesnės dalys, tegul ir skiriant joms daugiau laiko pavogti. Tai be abejo skaudžiausiai tokie atvejai atsiliepia, kai vagiamos multimedios, nes tada paprastai išdaužiamas langas, sugadinamas automobilio salonas, išplėšiama ta multimedia ir žala būna didžiulė“, – sakė vienos bendrovės Žalų valdymo skyriaus vadovė Viktorija Katilienė.

Kadangi kalba eina apie prabangesnius, naujesnius Vokietijos gamintojų automobilius, todėl tos žalos iš tikrųjų yra nemažos. Kai kurios siekia ir 10 ir 20 tūkst. eurų.

„Kadangi kalba eina apie prabangesnius, naujesnius Vokietijos gamintojų automobilius, todėl tos žalos iš tikrųjų yra nemažos. Kai kurios siekia ir 10 ir 20 tūkst. eurų, jei mes kalbame apie beveik visiškai naują automobilį ir ganėtinai stipriai apvogtą. Jeigu pavagiama viena ar dvi detalės, tai žalos gali siekti nuo 1 iki 3-4 tūkst. eurų“, – pasakojo ERGO Transporto priemonių žalų administravimo skyriaus vadovas Raimondas Bieliauskas.

Nuostoliai dar labiau išauga, nes vagys darbuojasi be skrupulų.

„Esame turėję tokių atvejų, kai nurenkama tiek dalių, kad automobilis praktiškai laikomas nebepataisomu, ekonomiškai jo nebeapsimoka remontuoti“, – kalbėjo V. Katilienė.

Vagysčių skaičius, pasak draudikų, drastiškai augti pradėjo nuo praėjusių metų gruodžio vidurio. Anot vienų draudimo bendrovių – dvigubai, kitų – 40 ir daugiau proc.

Policijos duomenimis, per šį sausį vien Vilniaus apskrityje užfiksuota beveik 450 automobilių dalių vagysčių. Spėjama, kad dalys iškeliauja į užsienį, Rusiją, kitos panaudojamos Lietuvoje.

„Lietuvoje yra nemaža dėvėtų dalių rinka, kuri yra skirta eksportui. Reiškia, perkamas automobilis užsienyje, kuris suremontuojamas Lietuvoje ir parduodamas, tačiau tikrai nemaža dalis lieka ir Lietuvoje“, – teigė policijos generalinio komisaro pavaduotojas Edvardas Šileris.

Per pastarąsias kelias savaites policija sulaikė 4 nusikaltėlių grupuotes, kurios užsiėmė šia veikla. Policijos teigimu, šiais nusikaltimais užsiima jaunuoliai nuo 16 iki trisdešimt kelerių metų, nes nelegalus verslas pelningas, o bausmės – mažos.

„Ką siūlytumėm daryti žmonėm? Tai turint populiariausias markes – BMW, Volvo, Lexus, tų markių, kurios yra vagiamos, žymėti tas detales. Tai vėlgi yra specialus žymėjimo būdas, kur mikrodalelėm, tai yra graviravimo būdas. Saugoti saugomose aikštelėse, drausti tuos automobilius ir tada arba patyrimas žalos yra minimalizuotas, arba jos nepatiriama“, – sakė generalinio komisaro pavaduotojas.

Tad jei radote gerokai pigesnę detalę, nei ji kainuoja rinkoje, policija sako, kad greičiausiai tai – vogtas daiktas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Deja deja, galiu pasidalinti liūdna savo patirtimi, policija dėl mažareikšmiškumo tokių bylų net netiria, o iškart nutraukia, juo labiau vagių net nebando ieškoti.

pypenas

pypenas portretas
Draudimo kompanijos tuomet paduoda į teismą nuostolių išieškojimui policiją,už neefektyvų darbą gaudant vagis......??????????
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių