Iškalbingi skaičiai: per metus policijai priešinasi apie 5 tūkst. pažeidėjų

  • Teksto dydis:

Kasmet policijai priešinasi apie 5 tūkst. įvairių pažeidėjų – jie nevykdo teisėtų policijos reikalavimų, naudoja smurtą prieš pareigūnus.

Pernai 493 pažeidėjai už pasipriešinimą pareigūnams sulaukė baudžiamosios atsakomybės, o daugiau nei 4,3 tūkst. nubausti administracine tvarka. 1,2 tūkst. iš jų buvo nubausti už pasipriešinimą, kiti – už teisėtų reikalavimų nevykdymą.

2014 metais 471 policijai pasipriešinęs asmuo sulaukė baudžiamosios atsakomybės, o 4,7 tūkst. sulaukė administracinės atsakomybės.

„Gal porą metų skaičius panašus ir stabilus, tačiau palyginti su ankstesniais metais, (pasipriešinusiųjų skaičius - BNS) pakankamai drastiškai didėjo“, – BNS sakė Policijos departamento atstovas Ramūnas Matonis.

Per parą pareigūnams pasipriešina maždaug 2-3 asmenys, neretai jie būna neblaivūs. Susigrūmę su reikalavimų nevykdančiais asmenims, policininkai patiria kūno nubrozdinimus, įvairius patempimus, išnirimus. Penktadienį toks atvejis Telšių rajone baigėsi policijos patrulio žūtimi.

V. Grigaravičius: policijos reitingai dideli

2001–2008 metais policijos generalinio komisaro pareigas ėjęs Vytautas Grigaravičius jau tuomet atkreipė dėmesį į visuomenės pasipriešinimą policijai. Tuo metu jis teigė, kad ši tendencija jam kelia nerimą.

Dabartinis Alytaus miesto meras sako, kad ir dabar kai kurių policijos įstaigų vadovai jam pasakoja apie didėjantį pasipriešinimą policijai tiek saugant viešąją tvarką, tiek užtikrinant eismo saugumą.

„Tai mane nemaloniai nustebino, nes policijos reitingai labai dideli, ir tai rodo gyventojų pripažinimą. Logiška, kad turėtų pasipriešinimo pareigūnams mažėti, nes atsiranda pagarba“, – BNS sakė V.Grigaravičius.

Kalbėdamas apie pasipriešinimo policijai priežastis, jis pasakojo, kad konflikto metu abi pusės būna įsiaudrinusios ir policininką sutinka priešiškai.

„Labai daug priklauso nuo paties pareigūno – į kokią poziciją pirmo kontakto metu jis atsistoja: ar jis ateina, kaip galintis panaudoti jėgą, ar ateina su mėginimu padėti išleisti „garą“, įtampą“,– teigė buvęs policijos vadovas.

Pasak jo, pavojingiausi – neblaivūs ar nuo narkotikų apsvaigę žmonės – jie ieško priekabių, nori prieštarauti, tampa agresyvūs.



NAUJAUSI KOMENTARAI

anda

anda portretas
policija vieno paprasto taikaus protesto prieš valdžią metu priešinasi 5000 taikių protestuotojų, naudodama prieš juos vandens patrankas, ašarines dujas ir gumines lazdas.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių