„Judex“ bylą stabdo tyla iš Rusijos

Generalinė prokuratūra, organizuojanti ikiteisminį tyrimą dėl šaldytų maisto produktų gamintojos „Judex“ galbūt padarytų pažeidimų ir veterinarijos darbuotojų veiksmų, kreipėsi į Rusiją su teisinės pagalbos prašymu, tačiau jo negauna jau ilgą laiką.

Negauna atsakymo

Ikiteisminis tyrimas vykdomas jau metus. Per tą laiką įtariamųjų nepadaugėjo, jų liko tiek pat, kiek anksčiau skelbė prokuratūra – šeši.

„Mus stabdo paskirtos užduotys – mes kreipėmės į Rusijos Federaciją, reikia ten atlikti tam tikrus veiksmus Rusijoje. Tam tikri veiksmai buvo atlikti Rusijoje, turi būti surinkti dokumentai ir apklausti žmonės, žinantys apie tuos veiksmus, 7-8 mėnesius negauname atsakymo“, – BNS sakė Generalinės prokuratūros prokuroras Rolandas Stankevičius. Lietuvos pareigūnai Rusijos kolegų teiravosi, ar jie gavo teisinės pagalbos prašymą, jie patikino, kad jis gautas, nėra žinių, kad Rusija Lietuvos prašymo nevykdys.

Be to, specialistams yra paskirta užduotis atlikti „Judex“ finansinį tyrimą. Jų išvadų pareigūnai kol kas irgi negavo.

„Gavę atsakymus, suaktyvinsim veiksmus. Dabar būtini veiksmai atlikti, dabar per anksti reikšti nuomonę dėl įtariamųjų, ar jie liks įtariamaisiais, neaišku. Gavus atsakymus, bus priimami atitinkami procesiniai sprendimai. Kaltės klausimas bet kuriuo atveju sprendžiamas teisme, kitu atveju pažeistume nekaltumo prezumpciją“, – BNS sakė prokuroras R.Stankevičius.

P.Gražulis nedavė parodymų

Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) įtaria, kad „Judex“ per Seimo narį „tvarkietį“ Petrą Gražulį siekė paveikti Valstybinę maisto ir veterinarijos tarnybą, kad ši neskirtų nuobaudų už pažeidimus. Šiame tyrime jos buvusiam vadovui Jonui Miliui pareikšti įtarimai prekyba poveikiu ir piktnaudžiavimo tarnyba. Teisėsauga taip pat įtaria, kad tarnyba ar jai pavaldžios įstaigos galėjo gauti informacijos iš Rusijos apie „Judex“ produkcijoje rastą listerijos bakteriją, tačiau šį faktą nuslėpė ir nesiėmė veiksmų.

Seimo narys P. Gražulis šioje byloje turi specialiojo liudytojo statusą, nors jis atsisakė duoti parodymus. Pernai liepą STT atliko kratas parlamentaro darbo ir gyvenamojoje vietoje.

„Aš atsisakiau duoti parodymus kaip specialusis liudytojas, kadangi politinė byla – esu persekiojimas už kritiką prokuratūros, prezidentės, nes jos rankose sutelktos visos jėgos struktūros. Pasakiau, kad parodymų neduosiu. Ką čia duoti, Dieve mano? Net Rusijos veterinarinė tarnyba nerado listerijos, buvo atlikta tos pačios partijos Varšuvoje, Rygoje (tyrimai - BNS), bet niekur nerasta, tik STT laboratorija rado“, – BNS sakė P.Gražulis.

BNS pasiteiravo, ar Seimo narys lankėsi Rusijoje, ar išvyka buvo susijusi su įmonės „Judex“ reikalais.

„Kažkada tai aš lankiausi Rusijoje, šiemet gal aš buvau nuvažiavęs. Aš nežinau, man atrodo, aš ten dėl „Judexo“ kažkokių reikalų nebuvau, palaikiau gal kompaniją kolegei, savo patarėjai Patricijai Pachomovaitei, kai ji važiavo. Norėjau pažiūrėti, kaip tas Kaliningradas atrodo ir panašiai. Šiemet važiavau, su kolega, tokiu pažįstamu. Gal važiuosiu dar. Ko man nenuvažiuoti, kas draudžia? Aš juokauju – deruosi, kaip prijungti Karaliaučiaus sritį prie Lietuvos, kai klausia“, – BNS sakė Seimo narys.

Išėjo dėl tyrimo

P.Pachomovaitė jau nebėra Seimo nario padėjėja.

„Seniai nebedirba, ji parašė pareiškimą ir išėjo. Taip, dėl šio tyrimo. Jai uždrausta su manim bendrauti, tai koks čia gali būti darbas?“ – teigė P.Gražulis.

P.Pachomovaitė, kuriai ikiteisminiame tyrime pareikšti įtarimai, anksčiau dirbo įmonės „Judex“ komercijos direktore. Įmonė skelbia, kad komercijos direktoriumi dabar dirba Rimantas Kičas. Nei P.Pachomovaitė, nei R.Kičas apie savo darbą, poziciją dėl įtarimų informacijos BNS nepateikė. R.Kičui BNS pateikė klausimus ir elektroniniu paštu, atsakymas gautas nebuvo.

„Nieko aš nekomentuoju“,– telefonu tepasakė R.Kičas.

„Žiūrėkit – jūs ko norėjote konkrečiai manęs paklausti? Aš dabar į vestuves ruošiuosi“, – BNS sakė telefonu P.Pachomovaitė ir nutraukė pokalbį.

Anksčiau buvo skelbiama, kad P.Gražulio dukra dirbo įmonėje „Judex“. Seimo narys BNS sakė, kad prasidėjus ikiteisminiam tyrimui, dukros buvo paprašyta išeiti iš darbo. Ji parašė pareiškimą ir išėjo. Tėvas sako neklausinėjęs dukters aplinkybių dėl atleidimo.

„Mano byla laukia politinio sezono. Man atrodo, kad manęs taip nepersekiojo sovietmečiu, kaip persekioja STT“, – guodėsi Seimo narys.

Anot STT, teisėsaugos turimi duomenys leidžia įtarti, kad maisto produktus gaminančios bendrovės vadovai, norėdami, kad įmonė išvengtų nuobaudų, kurios paprastai yra taikomos aptikus darbų saugos, pakavimo, ženklinimo, higienos ar kitus pažeidimus, savo neteisėtų tikslų siekė papirkdami įvairius atsakingus specialistus arba asmenis, galinčius tokiems specialistams, pareigūnams daryti poveikį.

„Šiandien mano nuostata – nedalyvauti šiame cirke, byla visiškai nesidomiu, man mažiausiai rūpi. Aš žinau, kad nieko nepavogiau, nieko nepaėmiau, nieko blogo nepadariau, šimtams įmonių esu padėjęs, J.Milius padėjo tūkstančiams įmonių, vienas iš geriausių žmonių, nuoširdus be galo. Viskas teisės aktų rėmuose. Nemanau, kad problema pakonsultuoti įmones, žmones. Gyventojai kreipiasi pas mus, čia Seimo nario pareiga“, – sakė parlamentaras. Jis ikiteisminį tyrimą vertina kaip trukdymą atlikti Seimo nario pareigas.

J.Milius: jaučiuosi galingesnis už D.Trumpą

Šiame ikiteisminiame tyrime daug kartų buvo apklaustas buvęs Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos vadovas J. Milius. Jis sakė, kad dabar jo pareigūnai nebekviečia į apklausas.

„Matote, koks aš esu kietas. Net padariau įtaką Rusijai. Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) (JAV prezidentas – BNS) nepadarė, o aš padariau. Ne, aš į Rusija nevykau“, – BNS sakė jis.

J.Milius BNS pasakojo, kad byloje minimu laikotarpiu jis atostogavo, ir tada buvo gautas raštas iš Rusijos, kad „ekspres metodu“ iš mėginio išauginta listerija. Tačiau šio metodo patikimumas siekia tik 50 procentų. Po dienos tyrimas buvo pakartotas klasikiniu metodu, jo atsakymas dėl listerijos buvo neigiamas.

„Net Rusijoje, pasirodo, nebuvo listerijos. Iš nieko padaryta problema. Iš Rusijos į savaitę gaudavau dešimtis raštų. Sunku prisiminti, ką gavau prieš dvejus metus. Rusijoje listerija koldūnuose tikrai neaugo. Europos Sąjungoje, taip pat Lietuvoje, ji koldūnuose netiriama“, – BNS sakė J.Milius.

Net ir manydamas, kad jam pateikti kaltinimai yra nepagrįsti, J.Milius norėtų, kad jo byla būtų nagrinėjama viešame teismo posėdyje.

„Jeigu aš galėjau, aš visiems žmonėms padėjau įstatymų ribose. Lietuvoje mes turime vieni kitiems padėti ir netrukdyti verslui. Čia padėjau įstatymų ribose, visiems padėjau. Paklauskit nors vieno verslininko, kuriam aš nepadėjau. Tą patį, ką „Judex“, padėjau visoms Lietuvos įmonėms“, – BNS sakė J.Milius.

Pasak jo, jis teikė konsultacijas dėl bakterijų, pavyzdžiui, Europos Sąjunga tų bakterijų nereglamentuoja, tačiau jos gali išaugti Rusijoje. Konsultacijos vykdavo, ar galima virtus ar kitokius koldūnus eksportuoti.

„Dabar padedu dar daugiau, mano pasaulinės pažintys dar yra išlikusios“, –  BNS sakė J.Milius, jis nenorėjo atskleisti, kuo užsiima dabar.

Teisėsauga dabar jau buvusiam Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos vadovui J.Miliui yra pateikusi įtarimus piktnaudžiavimu tarnyba ir dokumentų klastojimu. J.Milių Ministrų kabinetas pernai rugsėjį atleido iš pareigų. Dėl atleidimo vyksta teisminis procesas, dėl atleidimo pagrįstumo turėtų pasisakyti Konstitucinis Teismas.

Aptikta listerijų

Listerijos bakterija buvo nustatyta dešimtyje „Judex“ šaldytų maisto produktų partijų. Iš jų devynios buvo numatytos tiekti Europos Sąjungos (ES) šalių rinkoje, vieną partiją įmonė ketino eksportuoti į Rusiją.

Rusijos rinkai skirtų šaldytų koldūnų partijoje listeriją nustatė Nacionalinė visuomenės sveikatos priežiūros laboratorija, atlikusi tyrimus teisėsaugos pavedimu.

Kaip paaiškėjo iš Vyriausybei pateiktos J.Miliaus veiklos ataskaitos, devynis listerijos užkrato atvejus fiksavo pati VMVT, gavusi teisėsaugos informacijos ir pernai rugpjūtį atlikusi, kaip teigia tarnyba, visos „ Judex“ produkcijos – viso 230 mėginių – tyrimą.

Tarnybos atstovai aiškina, kad ES teisės aktai leidžia tam tikrą listerijos koncentraciją pusgaminiuose. Tad šios devynios „Judex“ neįvardintų produktų partijos nebuvo sustabdytos ar sunaikintos, įmonė galėjo jas realizuoti ES šalių, taip pat ir Lietuvos, rinkose. Dėl šios priežasties Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba teigia nemačiusi poreikio pranešti visuomenei apie nustatytą listerijos užkratą „Judex“ produkcijoje, nes termiškai apdorota ši bakterija yra nepavojinga, ji greitai žūva aukštoje temperatūroje.

Listerija gali sukelti užkrečiamą ligą listeriozę, ji ypač pavojinga nėščiosioms, naujagimiams ir vyresniems žmonėms su nusilpusiu imunitetu. Lietuvoje kasmet registruojami vidutiniškai 5-8 listeriozės atvejai.

1995 metais įkurta „Judex“ gamina šaldytus koldūnus, virtinius, blynus, picas, gaminių iš bulvių bei varškės. Produkciją bendrovė eksportuoja į Latviją, Estiją, Angliją, Airiją,Vokietiją, Ispaniją, Rusiją ir Baltarusiją.



NAUJAUSI KOMENTARAI

taigi

taigi portretas
Negaliu klausytis bjaurulio marazmų - nesuprantu kaip žmonės leidžiasi kvailinami to mulkio.

...

... portretas
Rusijoj lengviau reikalingus asmenis papirkt: nebus parodymų, nebus ir bylos.

nežinau

nežinau portretas
Jei bakterija, galinti sukelti mirtį yra niekas, tai kokioje valstybėje mes gyvename, gal prisijunkime prie Afrikos, tuomet nereikės jokios Veterinarijos tarnybos?
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių