„Juodasis archeologas“ priėjo liepto galą

  • Teksto dydis:

Jūrmalos vaikų sporto mokykloje treneriu dirbantis šiaulietis Andrejus Tarelkinas kelerius metus supirkdavo ir parduodavo neteisėtai Lietuvoje bei Latvijoje iškastus archeologinius radinius, kai kuriuos jų kontrabanda gabeno per valstybės sieną.

Tai nustatė bylą praėjusią savaitę išnagrinėjęs Vilnius apygardos teismas. Latvijoje vaikus plaukti ir futbolą žaisti mokantį trenerį teismas pripažino kaltu „juodosios archeologijos“ byloje.

Pasak teismo, 27 metų šiaulietis turės sumokėti 11,7 tūkst. litų baudą, pusantrų metų laisvės atėmimo bausmės vykdymą teismas atidėjo vieneriems metams.

Išnagrinėjęs bylą teismas nustatė, kad A.Tarelkinas neturėdamas leidimo vertėsi licencijuojama bei uždrausta komercine veikla, neteisėtai įsigijo didelės mokslinės, istorinės, kultūrinės reikšmės turinčių vertybių – archeologinių radinių, nors ir žinojo, kad jie gauti nusikalstamu būdu, taip pat be leidimo per valstybės sieną gabeno antikvarinius daiktus. Yra duomenų, kad ir pats yra nelegaliai kasinėjęs mūšių laukuose, pilkapiuose, tūkstančių metų senumo pilkapiuose.

Antrojo pasaulinio karo laikų vokiečių ginklų dalys ir amunicija, IX–XVIII amžiaus papuošalai ir įrankiai, II–I amžiaus prieš Kristų įrankiai - tokios istorinės ir kultūrinės vertybės, nelegaliai iškastos dviejų Baltijos šalių teritorijose, nelegaliai buvo parduodamos ir perkamos. Šia veikla A.Tarelkinas vertėsi 2007–2010 metais, iš to jis galėjo uždirbti keliasdešimt tūkstančių litų.

Kaltinamasis faktinių aplinkybių neneigė - teigė buvęs pradedantis kolekcionierius, studijuodamas pritrūkęs pinigų, todėl pirkęs ir pardavinėjęs įvairius daiktus, kad užsidirbtų, esą neįtaręs, jog tai nelegalu. Leidimų prekiauti senoviniais daiktais bei verstis komercine prekybine veikla neturėjęs, nes nežinojęs, kad tokie leidimai reikalingi.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių