„Kauno vandenų“ korupcijos bylos nepavyko atversti

Penktadienį Kauno apygardos teismui nepavyo atversti vienos skandalingiausių korupcijos bylų, kurioje pirmų smuiku groja įtakingas socialdemokratas Valys Venslovas.

Penktadienį Kauno apygardos teismui nepavyko atversti vienos skandalingiausių korupcijos bylų, kurioje pirmų smuiku groja įtakingas socialdemokratas Valys Venslovas.

Į pirmąjį teismo posėdį nesusirinko visi kaltinamieji, kurių turėjo būti net 9. Jiems pareikšti kaltinimai sukčiavimu, turto pasisavinimu, apgaulingu apskaitos tvarkymu, kyšininkavimu, papirkimu, dokumentų suklastojimu ar disponavimu suklastotu dokumentu, piktnaudžiavimu.

Kompanija kaltinama tuo, kad 2013 m. netinkamai tvarkė bendrovės „Kauno vandenys“ apskaitą, savo naudai siekė turtinės naudos bendrovės sąskaita, klastojo dokumentus, juos panaudojo, priėmė kyšius, sudarydami sąlygas laimėti tam tikriems asmenims viešuosius konkursus už tai gaunant procentinį atlygį.

Pareigūnus sudominusiu periodu V.Venslovas dirbo „Kauno vandenų“ technikos direktoriumi. Kartu su šiuo buvusiu Kauno miesto tarybos nariu į teisiamųjų suolą sėdo Tinklų skyriaus viršininkas Vytautas Rudys, Statybos priežiūros grupės vyresnysis inžinierius Stasys Jagelavičius ir Egidijus Dūda, Tomas Gumbelevičius, Algirdas Grybauskas, Linas Bernotas, Romas Gaidys ir Andrius Kazickas.

Didelės apimties ikiteisminis tyrimas atskleidė, kad kyšiai bendrovės vadovams buvo mokami nuolat. Turima duomenų, kad vien per 2012 ir 2013 m. kai kurios verslo įmonės už kyšius laimėjo net 70 viešųjų pirkimų konkursų. Kyšių sumos svyruodavo nuo 3 iki 10 procentų pirkimo sumos. Vieno kyšio suma vidutiniškai būdavo apie 2 000 eurų. Be to, kyšiai buvo mokami ne tik pinigais, bet ir įvairiais daiktais, pavyzdžiui, tuometis bendrovės technikos direktorius V. Venslovas kaip kyšį gavo profesionalią žvejybinę valtį.

Pareigūnai patikrino viešuosius pirkimus, kurių bendra vertė 1,3 mln.litų.

Neatvykusius kaltinamuosius - Vytautą Rudį ir Andrių Kazicką - teismas nusprendė į kitą posėdį atvesdinti pasitelkiant į pagalbą policijos pareigūnus. Tokį sprendimą teismas priėmė remdamasis tuo, kad abiem teisiamiesiems apie bylos nagrinėjimo datą, laiką ir vietą buvo pranešta.

Šioje didelės apimties byloje palyginus nedaug liudytojų - tik 10. "Kyšių davimo ir ėmimo faktai užfiksuoti techninėmis priemonėmis", - dėl nedidelio liudytojų skaičiaus paaiškino prokuroras Valentinas Alekna.

Tarp liudytojų nėra "Kauno vandenų" generalinio direktoriaus Lino Baltrėno. "Direktorius buvo apklaustas ikiteisminio tyrimo metu. Tačiau teisminio nagrinėjimo metu gali plėstis liudytojų sąrašas", - neatmetė prokuroras.

Pareigūnų atskleistos korupcijos tradicijos savivaldybės įmonėje "Kauno vandenys" buvo tokios: kyšius ima technikos direktorius ir dalina paimtą sumą pagal nuopelnus. Ar dalybos ėjo į viršų iki generalinio direktoriaus, tyrėjams nepavyko nustatyti. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Romas

Romas portretas
Romas Gaidys buvo korupcijos dalyvis?

Dar priedo

Dar priedo portretas
jie ir su klientais elgdavosi pasiputeliskai,arogantiskai,pvz.nuejus pasitikslinti saskaitos arba neaiskumu del skaitikliu keitimo,tai paslaugu gavejai vos nebuvo vejami lauk...baisus sliuzai-siaubas,apie kultura neverta ne kalbeti!

gedas

gedas portretas
svolaciai!
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių