KT pradėjo nagrinėti apkaltos P. Gražuliui bylą dėl jo balsavimo už kitą Seimo narį

Konstitucinis Teismas (KT) trečiadienį viešame posėdyje pradėjo nagrinėti Seimo nario Petro Gražulio apkaltos bylą.

Į pirmąjį teismo posėdį atvyko P. Gražulis, vienas iš apkaltos iniciatorių parlamentaras Andrius Vyšniauskas, liudyti iškviesti Seimo nariai Linas Jonauskas, Andrius Palionis, Tomas Vytautas Raskevičius, Seimo kanceliarijos Veiklos administravimo departamento Informacinių sistemų skyriaus analitikas programuotojas Rytis Petronis.

Į KT kreipėsi Seimas, prašydamas įvertinti, ar balsuodamas už šalia jo Seimo salėje sėdintį socialdemokratą L. Jonauską šiam nematant P. Gražulis nesulaužė Seimo nario priesaikos ir šiurkščiai nepažeidė Konstitucijos.

Birželio 1 dieną Seimas patvirtino apkaltos komisijos išvadą, kad esama pagrindo pradėti apkaltos procesą P. Gražuliui.

Komisija, remdamasi faktinių aplinkybių visuma, konstatavo, kad šis politikas 2022 metų rugsėjo 15 dieną per vakarinį posėdį dėl Seimo nutarimo priėmimo balsavo ne tik už save, bet ir už L. Jonauską ir tokiu būdu elgėsi nesąžiningai, parodė nepagarbą Konstitucijai ir įstatymams, diskreditavo Seimo, kaip Tautos atstovybės, autoritetą.

P. Gražulis teigia neprisimenantis, ar balsavo už kolegą, o apkaltos jam iniciatyvą yra pavadinęs politiniu valdančiosios daugumos susidorojimu.

Vaizdo įraše fiksuota, kaip parlamentaras tiesia ranką balsuoti, tačiau aiškiai nematyti, ar jis paspaudė mygtuką. Tuo metu L. Jonauskas pripažįsta nebalsavęs, nors jo balsas užskaitytas elektroninėje sistemoje.

2010 metais dėl to, kad Seime balsavo už tuo metu užsienyje buvusį kolegą Liną Karalių, surengta apkalta ir tai dariusiam Aleksandrui Sacharukui, ir pačiam L. Karaliui. Tuomet po balsavimo L. Karalius prarado parlamentaro mandatą, o A. Sacharukui kelių balsų persvara pavyko jį išsaugoti.

P. Gražuliui apkalta gresia ir dėl to, kad jis yra nuteistas už piktnaudžiavimą, nes 2015–2017 metais veikė Kaune registruotos šaldytų maisto produktų gamybos bendrovės „Judex“ interesais, neleistinai kišosi į valstybės tarnautojų Lietuvoje ir Rusijoje veiklą.

Lietuvos Aukščiausiasis Teismas antradienį patvirtino ankstesnių teismų nuosprendžius, kad politikas piktnaudžiavo Seimo nario tarnybine padėtimi ir dėl to padarė didelę neturtinę žalą valstybei. Šis verdiktas yra galutinis ir neskundžiamas.

Be to, prokurorai nori šiam Seimo nariui pateikti įtarimus dėl homoseksualių asmenų viešo niekinimo ir tyčiojimosi iš jų. Kitą savaitę parlamentas planuoja balsuoti, ar panaikinti P. Gražulio teisinę neliečiamybę.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Pilietiškas

Pilietiškas portretas
KT tik ir rūpi padėti dabartiniams valdžioje!

H

H portretas
Jau tie konservastai . Padafė taip . kas neteistas tas konservastas ar jų parankinis . GĖDA visai šitai kompanijai kaip jie save be pavadintu . Kaip ir politinėm bylom teismuose.

rinkėjas

rinkėjas portretas
Šaunuolis geriausias seimo narys PETRAS GRAŽULIS, per ateinančius seimo rinkimus vėl būtinai rinksime PETRA
VISI KOMENTARAI 10

Galerijos

Daugiau straipsnių