Lietuvėms – žinia iš Strasbūro: priteisė tūkstantines kompensacijas

Europos Žmogaus Teisių Teismas dėl stringančio žemės grąžinimo Vilniaus krašte priteisė tūkstantines kompensacijas kelioms Lietuvos pilietėms.

Dvi pareiškėjos Strasbūro teisme įrodė, kad Lietuva pažeidė jų teises į nuosavybę.

Lietuvos teismai iš pradžių pripažino jų teisę į sovietų režimo nusavintą žemę Kryžiokuose ir Vaidotuose, bet vėliau nuosavybės teisės panaikintos, nes šiuose plotuose buvo valstybinės reikšmės miškai.

Restitucijos procedūros tęsiasi, bet nuosavybės teisės iki šiol neatkurtos.

„Teismas nustatė, kad nuosavybės teisių panaikinimas savaime nėra pareiškėjų teisių pažeidimas, nes Lietuvos tarnybos privalėjo ištaisyti savo klaidas, kad apsaugotų miškus, pripažintus esančius valstybinės reikšmės“, – rašoma penktadienį paskelbtame Strasbūro teismo pranešime.

Teismas laikosi nuomonės, kad tarnybos privalėjo nedelsiant vykdyti jų nuosavybės teisių atkūrimą.

„Vis dėlto pabrėžiama, kad pareiškėjoms, sąžiningai įgijusioms šią nuosavybę, neturėjo tekti našta atititaisyti klaidas, už kurias yra visiškai atsakingos tik tarnybos“, – nurodė Europos Žmogaus Teisių Teismas.

Septynių teisėjų kolegija konstatavo, kad restitucijos procesai trunka pernelyg ilgai vien tik arba daugiausiai dėl valstybės institucijų kaltės, o nuosavybės teisės iki šiol nėra visiškai atkurtos.

„Teismas laikosi nuomonės, kad tarnybos privalėjo nedelsiant vykdyti jų nuosavybės teisių atkūrimą, kadangi pareiškėjos anksčiau jau dalyvavo šiame procese ir prarado savo nuosavybę dėl tarnybų klaidų. Vis dėlto į pareiškėjų individualią padėtį jokiu momentu nebuvo atsižvelgta“, – pabrėžė teismas.

Vienai pareiškėjai Janinai Kšivanskienei Lietuva turės išmokėti 7 tūkst. eurų neturtinės žalos atlyginimą, antrai – Monikai Korkuc – 3 tūkst. eurų. Sprendimas dėl turtinės žalos kol kas nepriimtas, laukiant galutinių Lietuvos institucijų sprendimų. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Jonas

Jonas portretas
Nieko neliko ,bet kokio teisingumo reikia ieškoti Strasbūre.Lietuvoje teisėsauga kišeninė,ji dirba ne visiem vienodai .

kodel zurnalistai

kodel zurnalistai portretas
taip aktyviai rase apie Kildisienes laikroduka ar kailinukus ,nejaugi jums nesvarbu Lietuvos parku naikinimas ?

konkreciai kas

konkreciai kas portretas
dave leidima naikinti Labonoro regionini parka ?
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių