Lietuvės pergalė Strasbūre: belgai kratą atliko neteisėtai

  • Teksto dydis:

Briuselyje nuteista lietuvė pasiekė dalinę pergalę Europos Žmogaus Teisių Teisme (ESTT) – ji įrodė, kad belgų pareigūnai pažeidė jos teises atlikę kratą be tinkamo orderio.

Skundą dėl 2005 m. atliktos kratos Strasbūro teismui pateikė 53-ejų metų Aušra Kalnėnienė. Ji skundėsi, kad byloje buvo panaudoti per kratą surinkti įkalčiai, nors krata atlikta be tinkamo orderio.

EŽTT antradienį paskelbė nustatęs, kad krata lietuvės namuose atlikta pažeidžiant jos teisę į tai, kad būtų gerbiama jos būsto neliečiamybė.

„Taip pat pažymima, kad šis įsikišimas neturėjo teisinio pagrindo ir neatitiko įstatymų, o krata atlikta be specifinio orderio, išduoto tyrimą vykdančio teisėjo“, – rašoma teismo pranešime spaudai.

Vis dėlto teismas nutarė, kad teismo procesas vyko sąžiningai, o ji turėjo galimybę ginčyti įrodymus.

„Jos nuteisimas taip pat buvo pagrįstas kitais įrodymais, ne vien surinktais per ginčijamą kratą. Nėra nieko, kas rodytų, jog šalies teismų vertinimas buvo nepagrįstas arba akivaizdžiai neprotingas, arba kad teisė į gynybą nebuvo tinkamai užtikrinama“, – informavo teismas.

Strasbūro teismas taip pat padarė išvadą, kad A. Kalnėnienė savo šalyje turėjo galimybę naudotis teisine gynyba ir galėjo siekti žalos atlyginimo, todėl atsisakė priteisti jai piniginę kompensaciją.

Strasbūro teismo pranešime spaudai nenurodoma, už kokį konkretų nusikaltimą Belgijoje nuteista lietuvė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių