Lietuvos apeliacinis teismas muitininkų neišteisino

  • Teksto dydis:

Lietuvos apeliacinio teismo Baudžiamųjų bylų skyriaus teisėjų kolegija pakeitė nusikalstamos veikos kvalifikavimą vadinamojoje muitininkų byloje ir nė vieno iš  pareigūnų, kaip dauguma to prašė, neišteisino.

Tik 29 muitininkai, teisėjų kolegijos įsitikinimu, ne piktnaudžiavo tarnyba, o kyšininkavo.

Teismas, išnagrinėjęs apeliacinius skundus ir išsamiai susipažinęs su bylos aplinkybėmis, nustatė, kad pareigūnai ne piktnaudžiavo tarnyba ir padarė žalos valstybei, bet priėmė kyšius.

Pirmosios instancijos teismas, veiką kvalifikavęs kaip nusikaltimą, muitininkams buvo skyręs baudas iki 600 MGL, kaip nustatyta įstatyme. Lietuvos apeliacinis teismas, perkvalifikavęs nusikalstamą veiką į baudžiamąjį nusižengimą, pinigines baudas itin sumažino.

„Piktnaudžiavimas tarnyba siekiant naudos yra sunkus nusikaltimas, už kurį baudžiama laisvės atėmimu iki 7 metų arba bauda nuo 200 iki 600 MGL, – aiškina teisėjai, – o kyšio iki 1 MGL(38 eurų) priėmimas vykdant įgaliojimus savo ar kitų naudai – tai baudžiamasis nusižengimas, už kurį baudžiama bauda nuo 25 MGL (941,25 euro) iki 45 (1694,25 euro) MGL arba areštu.“

Nuosprendžio dalies dėl nuteistiesiems paskirtos baudžiamojo poveikio priemonės – turto konfiskavimo – Lietuvos apeliacinis teismas nepakeitė.  Vienas asmuo yra miręs, todėl nuosprendžio dalis dėl jo pripažinimo kaltu ir nuteisimo panaikinta, baudžiamoji byla jam nutraukta.

Bylos duomenimis, 2012 m. rugsėjo–lapkričio mėnesiais Lietuvos, Lenkijos, Baltarusijos, Rusijos, Kazachstano, Slovakijos, Turkijos piliečiai – krovininių transporto priemonių vairuotojai – įdėdavo pinigų (tai buvo 5 eurų, 10 litų, 20 litų, 200 Rusijos rublių banknotai) į muitininkams pateikiamus piliečio pasus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
Tai negi dėl kainos nesusitarė?..

LR P

LR P portretas
Muitininkai gi sava chebra, nereikia jų smarkiai bausti
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių