Liudytoja: Baltarusijos KGB agentas baigęs mokyklą Lietuvoje

  • Teksto dydis:

Informaciją Lietuvoje rinkęs Baltarusijos KGB agentas Sergejus Kurulenka anksčiau yra gyvenęs Lietuvoje, čia mokėsi mokykloje. Lietuvoje gyvena jo motina ir sesuo, ketvirtadienį paaiškėjo per Vilniaus apygardos teismo posėdį.

„R.Lipskio nepažįstu, o Sergejų Kurulenką pažįstu - jis mano bendraklasis, kartu baigėme mokyklą“, - sakė Olga Kiričenko, pakviesta liudyti šnipinėjimu Baltarusijai kaltinamo Romualdo Lipskio byloje.

Šios baudžiamosios bylos nagrinėjimą ketvirtadienį tęsė Vilniaus apygardos teismas.

Anksčiau Tauragėje, Ukmergėje, o dabar Karaliaučiaus srityje gyvenanti moteris tvirtino, kad su S.Kurulenka ir kitais bendraklasiais ilgą laiką jos santykiai buvo nutrūkę, paskui buvę bendramoksliai ėmė bendrauti internetu per socialinę grupę.

Ji su S.Kurulenka mokėsi toje pačioje vidurinėje mokykloje Ukmergėje.

Tačiau 2013 metais O.Kiričenkos ryšiai su S.Kurulenka vėl nutrūko, jis neatsako į žinutes internetu, neprisijungia prie savo paskyros.

Liudytoja teismui taip pat pasakojo, kad Vilniuje, Šeškinės rajone, turi butą, jame buvo leidusi gyventi S.Kurulenkai.

Pasak liudytojos, S.Kurulenka jai yra pasakojęs, kad anksčiau tarnavo kariuomenėje Stavrapolyje, paskui perskėlė į Baltarusiją. Išėjęs į atsargą jis esą ėmė verstis turizmo verslu.

„Geri draugiški, bičiuliški santykiai buvo“, - apie bendravimą su S.Kurulenką sakė buvusi klasės draugė.

Teismas taip pat liudytoju apklausė draudimo bendrovės „PZU Lietuva“ darbuotoją Romualdą Beniušį.

„Jis buvo eilinis klientas kaip visi kiti“, - sakė draudimo kompanijos atstovas.

Teisme aiškintasi dėl R.Lipskio sodo namelio nuotraukų.

Dar dviem liudytojais teismas įpareigojo pasirūpinti prokurorui - jis turės nustatyti jų gyvenamąsias vietas ir įteikti šaukimus į balandžio 8 dieną vyksiantį teismo posėdį.

Lietuvos pilietis R.Lipskis, dirbęs valstybės įmonėje „Oro navigacija“, kaltinimas šnipinėjimu Baltarusijos naudai.

Teismui perduoti septyni bylos tomai, juose yra 1,3 tūkst. dokumentų ir 26 laikmenos su įvairiais vaizdo bei garso įrašais.

Bylos duomenimis, R.Lipskis savo kabinete „Oro navigacijoje“ esą slapta fotografavo ten buvusius dokumentus bei kitus objektus ir juos perdavė Baltarusijos ginkluotųjų pajėgų Generalinio štabo Vyriausiosios žvalgybos valdybai.

Įtariama, kad Baltarusijai rinkta ir perduota informacija apie Lietuvos kariuomenę, jos dalinius, strateginę reikšmę Lietuvos nacionaliniam saugumui turinčias valstybės įmones, jų veiklą, objektus bei įrenginius jose, teigiama pranešime spaudai.

Įtariamasis sulaikytas prieš metus, jam gresia laisvės atėmimas iki 15 metų. R.Lipskis kaltę neigia.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių