Ministrė prašo advokatūros principingai įvertinti neblaivų vairavusį S. Juzukonį

Teisingumo ministrė Milda Vainiutė pirmadienį kreipėsi į Advokatų tarybos pirmininką Igną Vėgėlę, prašydama principingai įvertinti neblaivų vairavusį advokatą Saulių Juzukonį.

Kaip rašoma ministerijos pranešime, ministrė pabrėžė, kad advokato profesija yra viena iš tų profesijų, kurios atstovams taikomi didesni, griežtesni elgesio standartai.

„Advokatams, kaip ir kitų teisinių profesijų atstovams, valstybė kelia itin aukštus nepriekaištingos reputacijos reikalavimus, kad šios svarbios ir atsakingos profesijos atstovais negalėtų būti asmenys, patys susidūrę su teisėsauga ir padarę įstatymų pažeidimus“, – sako teisingumo ministrė.

Advokatų tarybos pirmininkas I.Vėgėlė sako, kad asmeniui, kuriam taikomas laidavimas, pagal Advokatūros įstatymą negali būti apribota teisė verstis advokato veikla.

„Kadangi advokato veikla yra individuali veikla, tai nėra valstybės tarnyba. Šiuo atveju pašalinti advokatą, stabdyti jo veiklą, taryba tiesiog negali pagal įstatyminį reguliavimą. Įstatyminis reguliavimas yra keičiamas ir Seimui perduotos tam tikrų Advokatūros įstatymo normų redakcijos, pagal kurias mes galėsime naujai vertinti advokato nepriekaištingos reputacijos reikalavimus“, – BNS sakė I.Vėgėlė.

Baudžiamosios atsakomybės taikymo prasme advokatas laikomas valstybės tarnautojui prilygintu asmeniu laikomas, kai jis eina savo pareigas, bet tik teikiant paslaugą. Ne savo pareigų metu jis tampa eiliniu piliečiu.

Lietuvoje įstatymais yra aiškiai apibrėžta teisėjų, prokurorų, policininkų, notarų nepriekaištinga reputacija, jų etika, etikos normų laikymasis.

„Lietuvos advokatūra net negali taikyti Etikos kodekso ir pasakyti, kad tas žmogus, pagal mūsų Etikos kodeksą nėra nepriekaištingos reputacijos, todėl mes negalime priimti į advokatūrą. Tą mes sakome jau dvejus metus. Tikiuosi, kad įstatyminės normos bus pakeistos“, – BNS sakė I.Vėgėlė.

Lietuvos advokatūra šį atvejį ketina apsvarstyti savo tarybos posėdyje trečiadienį.

„Kaip taryba pasielgs – ar gali būti ir baudžiamasis, ir drausmins procesas? Taryba apsispręs. Ar nebus dvigubas baudimas už tą pačią veiką?“, – svarstė Advokatų tarybos pirmininkas.

Vilniaus miesto apylinkės teismas pirmadienį nuo baudžiamosios atsakomybės atleido neblaivų vairavusį advokatą S.Juzukonį.

Teisininkas, kuriam buvo nustatytas 2,32 promilės girtumas, perduotas laiduotojui, taip pat advokatui Edmundui Rusinui vienų metų laikotarpiui. S.Juzukonio baudžiamoji byla nutraukta, paskelbė teismas.

S.Juzukoniui skirtos baudžiamojo poveikio priemonės – dvejiem metams atimta teisė vairuoti bei skirta sumokėti 753 eurų įmoka į Nukentėjusiųjų nuo nusikaltimų fondą. Iš advokato konfiskuojamas visureigis „Lexus RX350“, kurį jis vairavo neblaivus.

Pagal tokį nuosprendį, advokatas laikomas neteistu ir galės tęsti savo veiklą.

Advokatas S.Juzukonis neblaivus Vilniaus senamiestyje, Rūdininkų gatvėje, vasario 16-osios vakarą sukėlė avariją. Žmonės joje nenukentėjo, tačiau advokatui buvo pateikti įtarimai dėl vairavimo neblaiviam.

Nuo 2002 metų advokato veikla užsiimantis S.Juzukonis yra dalyvavęs ne vienoje rezonansinėje byloje, Darbo partijos „juodosios buhalterijos“ byloje jis gynė nuteistąjį Vytautą Gapšį.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

as

as portretas
..slove lietuvos teismams!!!!jie ir sukuria kastas..kas vieniems negalima,kitiems galima....tikri rusiski teismai...slove!!!

Anonimas

Anonimas portretas
Ziuziukoniuj simtatukstantine iseitine ir pervedima y teiseju kasta, --gert jau ismoko , kaip sakoma gali jau ir karjeros laipteliais palypet
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių