Nauja kyšių mada – pinigai padėti šiaip sau

  • Teksto dydis:

Su įvairiais gudravimais nuolat susiduriantys muitinės pareigūnai stebi naują neteisėto atlygio siūlymo tendenciją – lyg tarp kitko automobilyje besimėtančius grynuosius pinigus. 

Pastarąją savaitę užfiksuoti du tokie atvejai. Abu minėti atvejai užfiksuoti Vilniaus teritorinės muitinės Medininkų kelio poste. 

Iš Baltarusijos į pasienio postą atvykęs Čekijos pilietis J. A. muitininkams pateikė anglies suodžių krovinio dokumentus. Po dokumentų patikrinimo, kaip įprasta, muitinės inspektorius apžiūrėjo automobilį. Apžiūros metu vilkiko kabinoje pastebėjo lyg tarp kitko padėtą 5 eurų kupiūrą. Vairuotojas aiškino, kad viešai kabinoje padėti pinigai niekaip nesusiję su siekiu papirkti muitinės pareigūną, tačiau jo pasiteisinimais pareigūnai nebuvo linkę tikėti.

Kaip įprasta atvejais, kuomet įtariama, kad bandoma papirkti pareigūną, vairuotojui buvo duotas nurodymas nuvaryti transporto priemonę detaliam tikrinimui: automobilis peršviestas rentgeno kontrolės sistema, detaliai apžiūrėti transporto priemonės paviršiai, automobilio priekaboje gabenamos prekės, patikrinti vairuotojo gabenami daiktai. Po nemalonių procedūrų, nenustačius pažeidimų, piliečiui leista vykti toliau.

Po keleto dienų pasikartojo ta pati situacija – malkų krovinį vežusio Baltarusijos piliečio S. Y. vilkiko kabinoje ant priekinės panelės buvo akivaizdžiai padėti 55 eurai. Tačiau supratęs, kad nepavyks įtraukti muitinės pareigūno į nešvarų žaidimą, vairuotojas ėmė kurti istoriją, kad pinigai čia guli šiaip sau.

Deja, ir šiam vairuotojui teko pristatyti savo krovinį detaliam patikrinimui. Tikrinimo metu muitininkai priekabos bagažo skyriuje rado 40 litrų nedeklaruoto dyzelinio kuro. Už jį vairuotojui buvo apskaičiuoti akcizo mokesčiai. Susimokėjęs į valstybės biudžetą beveik tuos pačius 50 eurų baltarusis išvyko – daugiau pažeidimų nustatyta nebuvo.

Lietuvos muitinė atkreipia dėmesį, kad muitinės pareigūnai fiksuoja visus neteisėtų atlygių siūlymų būdus ir visais, taip pat ir gudravimo atvejais, atliekama detali pinigų siūlytojo automobilio ir vežamo krovinio patikra, siekiant įsitikinti, ar vairuotojas turėjo pagrindo papirkti pareigūną.

Tais atvejais, kai užfiksuojamas kontrabandos gabenimas ar kita neteisėta veika, pradedamas ikiteisminis tyrimas dėl siekio papirkti muitinės pareigūną.

Iki šios dienos 2016 metais yra užfiksuoti 259 neteisėti pinigų siūlymo atvejai, pagal Baudžiamojo kodekso 227 str. (Papirkimas) buvo pradėti 8 ikiteisminiai tyrimai, iš kurių 6 atvejais asmenys pripažinti kaltais, jiems paskirtos piniginės baudos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių