Neblaivus incidentas: buvęs karys atleistas nuo bausmės dėl sunkaus sužalojimo

  • Teksto dydis:

Sunkiai tarnybos draugą sužalojęs buvęs karys atleistas nuo atsakomybės, nes susitaikė su nukentėjusiuoju, trečiadienį pranešė Šiaulių apylinkės teismas.

Teismas 26 metų Joniškio rajono gyventojui, buvusiam Krašto apsaugos savanorių pajėgų kariui I. B., uždraudė trejus metus tarnauti Krašto apsaugos savanorių pajėgose ir profesinėje karo tarnyboje.

I. B. sutiko nukentėjusiajam atlyginti 25 tūkst. eurų neturtinės žalos: 2 tūkst. eurų jis jau sumokėjo, o likusią dalį įsipareigojo sumokėti per trejus metus.

„Kaltinamasis I. B. kaltu prisipažino visiškai, atsiprašė nukentėjusiojo ir jo įstatyminės atstovės bei su jais susitaikė, – pranešime sako Šiaulių apylinkės teismo Šiaulių rūmų teisėjas Arūnas Bartkus. – Nukentėjusysis nurodė, kad atsisako visų pretenzijų, prašo kaltinamojo atžvilgiu bylą nutraukti, nes jie susitaikė.“

Teismo procesu pasibaigusi nelaimė įvyko pernai sausį, Vokietijoje vykusiose tarptautinėse pratybose „Sąjungininkų dvasia VIII“ (angl. Allied Spirit) Hohenfelso karinėje bazėje.

Neblaivus kaltinamasis I. B. atliko imtynių ir kitus veiksmus su kitu savanoriu, taip pat neblaiviu nukentėjusiuoju. Vyrai galynėjosi gyvenamojoje, mažo ploto patalpoje su kietomis grindimis.

I. B. kėlė nukentėjusįjį ir ant jo virto, dėl to kitas karys patyrė galvos smegenų sumušimą su liekamaisiais neurologiniais simptomais, jam virš ir po galvos smegenų kietuoju dangalu išsiliejo kraujas, tai sukėlė sunkius sveikatos sužalojimus.

Pasak bylą nagrinėjusio teisėjo, nelaimei įtakos turėjo ir tai, kad kariai savanoriai per pratybas nebuvo tinkamai prižiūrimi.

„Tiek kaltinamasis, tiek nukentėjusysis buvo kariai savanoriai, kuriuos turėjo prižiūrėti ir kontroliuoti kariai profesionalai. Tačiau būtent kariai profesionalai rodė pavyzdį visiems misijos dalyviams patys girtuokliaudami ir leisdami tą daryti kitiems. Dėl besaikio alkoholio vartojimo jie ne tik nedalyvavo karinėse pratybose užsienyje, bet ir nesukontroliavo sau pavaldžių karių savanorių bei leido kilti tokiai situacijai, kuri baigėsi sunkiomis pasekmėmis. Buvo padaryta gėda kariuomenei ir visai Lietuvai“, – teigia teisėjas.

Nuosprendis per 20 dienų nuo jo paskelbimo gali būti skundžiamas apeliacine tvarka Šiaulių apygardos teismui per Šiaulių apylinkės teismą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Mhh

Mhh portretas
Tikrasis kariuomenės veidas. Netoli nuo rusų nuėjom. Pagert užsienyje susirenka, ne žinių gaut.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių