Norvegams atšvaitus gaminančioje įmonėje – nelegalūs darbuotojai

  • Teksto dydis:

Mokesčių inspektoriai teigia, kad Panevėžyje aptiko tarsi suręsta neįveikiamą tvirtovę įsikūrusią įmonę, su specialiai nelegaliems darbuotojams nuo tikrintojų slėptis įrengta slaptaviete.

Tačiau tai neišgelbėjo panevėžiečių įmonės nuo mokesčių inspektorių patikrinimo, kurio metu aptiktos šešios nelegalios darbuotojos.

Tirdami pasitikėjimo telefonu 1882 gautą informaciją, mokesčių inspektoriai vienoje atšvaitus Norvegijos rinkai gaminančioje Panevėžio bendrovėje atliko operatyvų patikrinimą ir rado šešias nelegalias darbuotojas. Medžiaga apie įvykį perduota nagrinėti teismui, o įmonės vadovui gresia bauda.

Pasak Panevėžio mokesčių inspekcijos pranešimo, atvykusiems specialistams patekti į bendrovę pavyko ne iškart, nes teritoriją saugantys automatiniai vartai buvo aklinai uždaryti. Tik po ilgo stebėjimo sulaukta momento, kai vartai liko pusiau praverti, tačiau į teritoriją patekusius inspektoriams visos durys buvo užrakintos. Nors viduje degė šviesos ir matėsi prie įrengimų dirbantys žmonės, tačiau inspektoriams durys buvo atrakintos ne iš karto.

Mokesčių specialistams prisistačius, vieni darbuotojai liko ramiai dirbti prie įrengimų. Kaip vėliau paaiškėjo, jie buvo oficialiai įdarbinti, dirbo pagal grafiką. Kiti - palikę veikiančius įrengimus vieningai spruko į atskirai įrengtas, rakinamas, šarvuotomis durimis su akute, patalpas. Šioje slaptavietėje inspektoriai aptiko šešias neįdarbintas moteris.

"Pastaruoju metu pastebima, kad naudotis nelegalių darbuotojų paslaugomis nesibodi ne tik smulkios įmonės, bet ir kai kurios solidžios bendrovės, kurios net investuoja į tai, kaip apsisaugoti nuo tikrintojų. Galima suprasti, kai įrengiamos uždaros teritorijos, vaizdo stebėjimo kameros, tačiau kai įmonės viduje yra tokios, kaip kad šiuo atveju, slaptos patalpos, į kurias, atvykus inspektoriams, tarsi pagal instruktažą vieningai bėga slėptis nelegalūs darbuotojai, tuomet kyla įtarimų, kad tam iš anksto bei apgalvotai rengtasi", - sakė Panevėžio apskrities valstybinės mokesčių inspekcijos Kontrolės departamento direktorė Rasita Žilinskienė.

Visos šešios nelegalios darbuotojos teisinosi vienodai - kartojo, kad jos esą tik ėjusios pro šalį ir atsitiktinai užsukusios į įmonę, nors ji - aklinai saugoma teritorija. Moterys tikino ėjusios pasiklausti apie galimybę įsidarbinti. Viena moteris oficialiame pasiaiškinime nurodė realiai neegzistuojančio žmogaus asmens duomenis vietoj savųjų, ir tokiu būdu pabandyti apgauti mokesčių specialistus.

Gudrauti bandė ir bendrovės direktorius - mokesčių inspektoriams užėjus į gamybines įmonės patalpas, juos pasitiko jaunas vyras, kuris, vos sužinojęs, kokių svečių sulaukė, spruko neprisistatęs ir daugiau nesirodė. Patikrinimo metu inspektoriams susisiekus su bendrovės direktoriumi jo ilgai nepavyko prisikviesti atvykti į mokesčių inspekciją, vadovas siūlė ir toliau bendrauti telefonu ar elektroniniu paštu. Tik vėliau, direktoriui visgi atvykus, paaiškėjo jo slapstymosi priežastis – tai ir buvo tas pats vyriškis, tądien sprukęs nuo įmonę tikrinusių inspektorių.

"Šios bendrovės vadovo veiksmus dėl neįdarbintų asmenų įvertins teismas. Įstatymai numato baudas nuo 3 tūkst. iki 10 tūkst. litų už kiekvieną nelegalų darbuotoją. Primename, kad sutikdami dirbti neoficialiai žmonės praranda teises į socialines garantijas ir rizikuoja, nes pavyzdžiui, nutikus nelaimingam atsitikimui darbe, susižeidus toks darbuotojas negali tikėtis jokių kompensacijų iš darbdavio ar nedarbingumo pažymėjimo, jei susirgtų", - teigia R. Žilinskienė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių