Panevėžyje nuteisti prekeiviai žmonėmis

  • Teksto dydis:

Panevėžyje trečiadienį paskelbtas nuosprendis penkiems vyrams, kuriems buvo pateikti kaltinimai prekybos žmonėmis byloje.

Prižadėjus pelningą darbą, keli vyrai buvo išvežti į Vokietiją ir verčiami pardavinėti narkotikus, o keturios merginos, iš jų – dvi nepilnametės, vežtos į užsienį dirbti prostitutėmis, pranešė prokuratūra.

Dariui Vaivadai skirta 12 metų, jo broliui Remigijui Vaivadai – 10 metų, Egidijui Navickui – 9 metų laisvės atėmimo bausmė.

Tauragiškį Darių Valterį teismas pripažino kaltu dėl prostitucijos organizavimo ir pelnymosi iš kito asmens prostitucijos. Už tai jam skirta trejų metų laisvės atėmimo bausmė, jos vykdymą atidedant dvejiem metams. 

Anykštėnas Andrejus Jermolenko už prekybą žmonėmis organizuotoje grupėje nuteistas trejiems metams nelaisvės.

Ikiteisminio tyrimo metu buvo surinkta informacijos apie kaltinamųjų galimai nusikalstamą veiklą 2003-2012 metais. Panevėžietis D. Vaivada buvo kaltinamas, kad, būdamas nusikalstamo susivienijimo vadovu, su šios nusikalstamos grupės nariais Lietuvoje užverbavo ir išvežė į Vokietiją kelis vyrus. Nors jiems buvo žadamas pelningas darbas statybose, iš tiesų jie buvo verčiami prekiauti narkotikais.

Taip pat D.Vaivada buvo kaltinamas, kad su kitais nusikalstamo susivienijimo nariais organizavo merginų verbavimą ir vežimą į Olandiją, kur jos turėjo verstis prostitucija.

Nustatyta, kad vienas iš kaltinamųjų internetu užmezgė pažintį su mergina, įgavo jos pasitikėjimą, o vėliau ji buvo išvežta į viešnamį Olandijoje. Merginos uždirbamus pinigus pasidalindavo šio verslo organizatoriai.

Vieną nepilnametę merginą nuo tokios pat lemties išgelbėjo pasieniečiai – patikrinę pasienyje su Lenkija jos dokumentus, pareigūnai pastebėjo, kad šie padirbti ir ją sulaikė. Kita nepilnametė buvo nugabenta į Amsterdamą ir ten išnaudojama prostitucijai, kol sugebėjo pabėgti.

Ikiteisminį tyrimą šioje byloje atliko Panevėžio apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kriminalinės policijos organizuoto nusikalstamumo tyrimo valdybos pareigūnai, o jam vadovavo Panevėžio apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus (ONKTS) prokurorai.

Prokuratūra praneša, kad Panevėžio apygardos prokuratūros ONKTS prokuroras Aurelijus Navickas, palaikęs valstybinį kaltinimą šioje byloje, ketina pirmos instancijos teismo nuosprendį skųsti. Prokuroro nuomone, ikiteisminio tyrimo metu surinkta pakankamai duomenų, leidžiančių manyti, kad kaltinamieji nusikalstamas veikas vykdė galbūt susibūrę į nusikalstamą susivienijimą.

Tuo metu teismas D.Vaidavą, R.Vaivadą ir E.Navicką pripažino kaltais dėl prekybos žmonėmis veikiant organizuotoje grupėje.

Už dalyvavimą nusikalstamo susivienijimo veikloje gresia laisvės atėmimas iki 15 metų, o tokio susivienijimo organizatoriams  ir vadovams numatytas laisvės atėmimas nuo 10 iki 20 metų arba iki gyvos galvos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių