Pasvalio teisėja įtariama klastojimu, jos buvęs vadovas – dangstymu

Įtariama, kad Pasvalio rajono apylinkės teismo teisėja Dalia Stankevičiūtė kelerius metus marinavo administracines bylas, o jos aplaidų darbą dangstė jos vadovas – buvęs šio teismo pirmininkas Vitalijus Šidagis. Prezidentė abu teisėjus siūlo atleisti.

Sveikatos problemomis besiskundžianti teisėja Dalia Stankevičiūtė bylas galėjo vilkinti dar nuo 2010-ųjų. Tačiau jos darbu susidomėta tik pernai rudenį pasipylus skundams ir Pasvalio policijai pranešus, kad nesulaukia sprendimų administracinėse bylose.

Paraginta susitvarkyti, teisėja, įtariama, bandė klastoti duomenis – elektroninėje sistemoje neišnagrinėtas bylas ėmė žymėti kaip baigtas.

„LITEKO atžymėta kaip išnagrinėtos bylos, o kur tas sprendimas – mes jo negalim matyt“, – sako laikinasis Pasvalio r. apylinkės teismo pirmininkas Algirdas Švedavičius.

Patikrinimą dėl D. Stankevičiūtės aplaidaus darbo nurodęs atlikti Panevėžio apygardos teismo pirmininkas sako nustebęs dėl rastų pažeidimų gausos.

„Pažeidimų smulkių rasta kur kas daugiau, bet problema ta, kad nuo 2010 metų gegužės pas teisėją D. Stankevičiūtę – 76 neišnagrinėtos ir be sprendimų administracinės bylos. (...) Dabar tos bylos perduotos Pasvalio rajono apylinkės teismui, ir pirmiausia bus dėmesys joms skiriamas“, – sako Panevėžio apygardos teismo pirmininkas Artūras Ridikas.

Po patikrinimo paaiškėjo, kad prastą pavaldinės darbą galbūt dangstė teismo pirmininkas Vitalijus Šidagis. Abu teisėjai nušalinti nuo pareigų, Prezidentė Dalia Grybauskaitė juos siūlo atleisti.

„Stankevičiūtę – už šiurkščius pažeidimus nagrinėjant bylas, o buvusį teismo pirmininką, kai dauguma pažeidimų buvo padaryta, Šidagį – už tai, kad jis, ignoruodamas nuolatinius akivaizdžius teisėjo pareigų neatlikimo faktus, nesiėmė priemonių, kad tie pažeidimai būtų pašalinti“, – sako Teisėjų tarybos pirmininkas Egidijus Laužikas.

Teisėjų taryba dar šią savaitę spręs, ar patarti Prezidentei atleisti aplaidžiai dirbusią D. Stankevičiūtę ir buvusį jos vadovą V. Šidagį. Jiems gresia ir baudžiamoji atsakomybė – prokurorų prašoma atlikti tyrimą dėl galbūt klastotų duomenų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių