Penki kariai savanoriai įtariami tvirkinę nepilnametį

Penki Krašto apsaugos savanorių pajėgų (KASP) kariai įtariami per imituojamą apklausą tvirkinę nepilnametį, kai rodė jam tik suaugusiesiems skirtą medžiagą.

Švenčionių kuopos kariai buvo nušalinti nuo pareigų, o pati kuopa likviduota, kol vyksta ikiteisminis tyrimas, ketvirtadienį pranešė Krašto apsaugos ministerija.

Anot jos, incidentas įvyko Ignalinos rajone per tarptautines pratybas „Liepsnojantis kalavijas 2017“. KASP Švenčionių kuopos kariai jų metu sulaikė pratybose dalyvavusius asociacijos „Žaibo kumštis“ narius ir juos apklausinėjo.

„Tai nepriklauso nuo to, ar pilnametis, ar nepilnametis. Jie įtariami taikę tokį psichologinį spaudimą, kad jaunuolis pasijuto nebe pratybose. Po to pratybų stebėtojai pastebėjo tokius veiksmus ir sustabdė juos ir tą jaunuolį iš pratybų atšaukė“, - BNS sakė kariuomenės vado atstovas majoras Mindaugas Neimontas.

Pasak jo, Karo policija pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl jaunesnio nei 16 metų asmens tvirkinimo. Už tai baudžiama laisvės apribojimu, areštu, arba laisvės atėmimu iki penkerių metų.

„Atlikdami apklausą kariai galimai nepilnamečiui rodė tik suaugusiesiems skirtą vaizdo medžiagą“, - teigė karininkas.

Informaciją apie pradėtą ikiteisminį tyrimą Karo policija ketvirtadienį perdavė Vilniaus apylinkės prokurorams.

Anot Krašto apsaugos ministerijos, nuo pareigų nušalinti KASP Švenčionių kuopos vadas ir keturi jos kariai, o pačią kuopą nuspręsta pertvarkyti.

Kuopos kariai galės tęsti tarnybą toliau, tačiau bus priskirti prie kitų padalinių. Ištyrus visas incidento aplinkybes, dėl karo tarnybos Švenčionių kuopoje organizavimo bus sprendžiama atskirai.

Lietuvos kariuomenės vadas generolas leitenantas Jonas Vytautas Žukas teigė, kad įvykis labai nemalonus ir nepridedantis garbės Lietuvos kariuomenei.

"Noriu pabrėžti, kad nepilnamečių įtraukimas į karines pratybas Lietuvos kariuomenėje nėra praktikuojamas, nes tai draudžia teisės aktai. Kodėl pratybose "Liepsnojantis kalavijas 2017" dalyvavo nepilnamečiai, kokias užduotis ir kieno pavedimu jie vykdė, tikiu, parodys šiandien inicijuotas tarnybinis patikrinimas, kurį atliks kariuomenės Jungtinis štabas", - pasisakė J.V.Žukas. 

Anot jo, įstatymų pažeidimai Lietuvos kariuomenėje netoleruojami, o neprofesionalus karių elgesys yra nesuderinamas su kariuomenei ir kariams keliamais reikalavimais ruoštis ginkluotai šalies gynybai bei demokratinėmis vertybėmis.

Generolas žada imtis visų priemonių, kad tokie atvejai nepasikartotų: incidento aplinkybės bus nuodugniai ištirtos, dalyviai ir pratybų organizatoriai bus atitinkamai įvertinti, o šis atvejis bus aptartas visose kariuomenės pajėgose.

"Tikiuosi, šis atvejis taps gera pamoka visoms kariuomenės pajėgoms", - teigė J.V.Žukas.

„Liepsnojantis kalavijas 2017“ yra didžiausios šiais metais Baltijos jūros regione vykstančios tarptautinės Specialiųjų operacijų pajėgų pratybos. Asociacijos „Žaibo kumštis“ nariai į pratybas buvo įtraukti siekiant stiprinti pilietinio pasipriešinimo pajėgumus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Siaip

Siaip portretas
Deretu pradeti nuo to kad tik suaugusiems skirtos medziagos siai dienai nepilnameciai apsciai internete prisiziuri ir taip taip kad anoks cia tvirkinimas tuo lab kad ir patys nepilnameciai siai dienai realiai tarpusavyje tvirkinasi iki uztinimo dar iki sulaukiant 16 o ir netgi mokyklose norima jau ir pradinukams pradeti aiskinti apie tik suaugusiems skirta turini ir dar iskrypeliska forma tai yra tvirkinti vaikus ir propaguoti pedetastija valstybiniu mastu. Vietoje to kad pusti burbula is nieko deretu rimtai pasidometi kaip nepilnametis iki 16 metu sugebejo atsidurti oficialiuose KAM pratybose ir ne tik atsidurti bet ir juose dalyvauti. Va kur galvas sienauti reiktu o ne kuopa del kazkokios tai neva suaugusiems skirtos medziagos rodymo isformuoti.. Atsakyngi tie kurie vaikus dalyvauti pratybose ir ne bet kokiose o spec pajegu leidzia. O ne tie kurie pagal spec pajegu programa atidirbinejo tardymo imitacija.

melas

melas portretas
nesamone, niekad nepatikesiu, piderastai pedofilai i kariuomene neina savanoriu, jie kariuomenes bijo kaip ugnies

//////...............

//////............... portretas
pyderastynas ,o ne lietuvos kariuomene .... siaip tai sukas reikejo pavest iki artimiausio griovio ir nusaut naxren...karinio konflikto metu jie tokio likimo sulauks is savu ... jau nekalbant apie priesa...
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių