Prie vairo girtai sulaikytai Panevėžio teisėjai gresia baudžiamoji atsakomybė

  • Teksto dydis:

Ketvirtadienį kelyje Vilnius-Panevėžys sulaikyta neblaivi automobilį „BMW 530“ vairavusi Panevėžio apylinkės teismo teisėja Gražina Kazilionienė. Jai nustatytas 1.85 promilės girtumas, penktadienį pranešė Policijos departamentas.

Panevėžio teismo rūmų pirmininkas Eigirdas Činka BNS penktadienį sakė esąs informuotas apie sulaikytą neblaivią teisėją ir šiuo metu besiaiškinantis aplinkybes.

„Neabejotinai bus vertinama. Gali būti taikomas nušalinimas nuo pareigų arba atleidimas iš tarnybos“, – sakė E. Činka.

Neblaivi 57 metų teisėja sulaikyta ketvirtadienį apie 13 val. 20 min. Panevėžio rajone, kelio Vilnius-Panevėžys 122-ajame kilometre.

Penktadienį teisėja G. Kazilionienė į darbą neatvyko, teismo vadovus informavo, kad lankosi pas gydytoją, pranešė Panevėžio apylinkės teismas.

Šio teismo pirmininko pavaduotoja kreipėsi į Teisėjų tarybą ir Panevėžio apygardos teismo pirmininką, prašydama imtis skubių veiksmų dėl sulaikytos neblaivios vairuojančios automobilį teisėjos tolesnio pareigų vykdymo.

Teisėjų taryba yra nuoširdžiai nusivylusi tokiu neatsakingu teisėjos elgesiu – tai yra nepateisinama ir netoleruotina.

„Toks teisėjos elgesys, kuriuo galimai buvo pažeistos Baudžiamojo kodekso normos, yra nesuderinamas su teisėjui taikomu garbingumo principu ir nepriekaištinga reputacija. Teisėjo elgesys turi patvirtinti žmonių tikėjimą teismų sistemos garbingumu“, – rašte teigė teismo pirmininko pavaduotoja Daina Vaidachavičienė.

Teisėjų taryba penktadienį pranešė taip pat svarstysianti neblaivios vairavusios teisėjos elgesį.

„Su neblaivių vairuotojų problema teismuose susiduriama kiekvieną dieną – pernai Lietuvos teisėjai išnagrinėjo apie 3,3 tūkst. baudžiamųjų bylų dėl vairavimo neblaiviam, kai kraujyje rasta daugiau negu 1,5 promilės alkoholio. Ši problema mūsų visuomenėje išties opi – akivaizdu, kad ji nepriklauso nei nuo socialinės padėties, nei nuo statuso, nei nuo užimamų pareigų“, – pranešime pažymi Teisėjų tarybos pirmininkas Rimvydas Norkus.

R. Norkus apgailestavo dėl tokio teisėjos elgesio, pabrėždamas, kad toks elgesys netoleruotinas: „Teisėjų taryba yra nuoširdžiai nusivylusi tokiu neatsakingu teisėjos elgesiu – tai yra nepateisinama ir netoleruotina. Teisėjų taryba visada buvo ir išliks griežta tokiais atvejais – jie kenkia teismų autoritetui ir menkina žmonių pasitikėjimą teisingumo sistema.“

Teisėjams keliami ypač aukšti etikos ir moralės reikalavimai, todėl tiek darbe, tiek su pareigomis nesusijusioje veikloje jų reputacija ir elgesys turi būti nepriekaištingi, teigiama pranešime.

Pasak R. Norkaus, „Lietuvoje galiojantys įstatymai lygūs visiems žmonėms, todėl teisėjas kaip ir kiekvienas neblaivus vairuotojas už savo poelgį turės atsakyti įstatymo numatyta tvarka“.

Be to, teisėjas už tokį poelgį papildomai atsako drausmine tvarka. Jam gali būti pritaikytas atleidimas iš pareigų už teisėjo vardą žeminantį poelgį.

Prezidentė: pasitvirtinus įtarimams, teisėja bus atleista

Pasitvirtinus įtarimams, kad teisėja G. Kazilionienė vairavo neblaivi, ji bus atleista dėl teisėjos vardo pažeminimo, sako prezidentė Dalia Grybauskaitė.

„Toks elgesys yra netoleruotinas ir bus griežtai įvertintas. Jeigu įtarimai pasitvirtins, prezidentė kreipsis į Teisėjų tarybą dėl atleidimo pažeminus teisėjos vardą“, – teigiama Prezidentūros BNS perduotame komentare.



NAUJAUSI KOMENTARAI

RIČARDAS

RIČARDAS portretas
Pasiklausius komentarų televizijos žiniose, ne bausti, o paminklą tokiai gerai teisėjai reiktų pastatyti, o gina ją taip pat teisėja. Jas abi kaip šunis reikėtų vyti iš teisėsaugos. Bet kaip tą padaryti, nes sekančią dieną,kaip ir daugumoje atvejų SUSIRGO. Tiesiog vieni invalidai,kai tik papuola iš karto suserga.

Anonimas

Anonimas portretas
Gresia ir bus nubausta tai du skirtyngi dalykai... Patikėsiu tik tada kai bus nubausta...

Bet

Bet portretas
Baudziamos bylos jai nekels tai butu stebuklas baudziamos bylos tik mirtingiesiams
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių