Prieš teismą stos PVM grobstymu kaltinama devynių asmenų grupė

  • Teksto dydis:

Teismui perduota didelės apimties byla, kurioje devyni asmenys kaltinami vykdę įvairius finansinius nusikaltimus, kad išvengtų pridėtinės vertės mokesčio (PVM).

Kaip pranešė Panevėžio apygardos prokuratūra, Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) atliktame ikiteisminiame tyrime kaltinimai byloje pateikti devyniems 24 – 42 metų Vilniaus, Šiaulių, Jonavos gyventojams.

Atliekant šį ikiteisminį tyrimą dar trijų asmenų atžvilgiu tyrimai buvo atskirti ir bylos anksčiau perduotos nagrinėti į teismą.

Nustatyta, kad įtariamieji galėjo pasisavinti savo vadovaujamų įmonių turto už 452 tūkst. 821 eurų, lizingo bendrovei padarė žalos už 123 tūkst. 810 eurų.

Tai pat manoma, kad jie siekė valstybei padaryti žalos už 722 tūkst. 765 eurus, tačiau tam, pasak prokuroro, buvo užkirstas kelias.

„Todėl Valstybinė mokesčių inspekcija šioje byloje pareiškė tik 46 tūkst. 313 eurų civilinį ieškinį dėl žalos valstybei, nors neužkardžius neteisėtos veiklos žala šalies biudžetui galėjo siekti daugiau nei 700 tūkst. eurų“, – sakė Panevėžio apygardos prokuratūros Antrojo baudžiamojo persekiojimo skyriaus vyriausiasis prokuras Julius Gelumbauskas.

Klastojo dokumentus

Atliekant ikiteisminį tyrimą nustatyta, kad pagrindinis galimai padarytų nusikaltimų organizatorius buvo anksčiau teistas Šiaulių miesto gyventojas, 42 metų R. M.

Manoma, kad jis savo brolių ir draugų vardu įsigydavo ūkinės veiklos nevykdančias bendroves, po ko klastodavo PVM sąskaitas-faktūras dėl prekių ir paslaugų tariamo pirkimo iš minėtų bendrovių, tuo pasididindamas savo valdomos ir ūkinę veiklą vykdančios bendrovės pirkimo PVM bei neteisėtai įgydavo teisę į grąžintiną PVM iš valstybės biudžeto.

Neužkardžius neteisėtos veiklos žala šalies biudžetui galėjo siekti daugiau nei 700 tūkst. eurų.

FNTT pareigūnai taip pat nustatė, kad R. M. savo brolio tuometinės draugės vardu įkūrė įmonę Jungtinėje Karalystėje. Manoma, kad klastojant PVM sąskaitas-faktūras bei kitus dokumentus, tariamai parduota prekių minėtai Anglijos įmonei su nuliniu pardavimo PVM tarifu, taip išvengiant prievolės Lietuvos valstybei – pardavimo PVM sumokėjimo.

Per tyrimą taip pat paaiškėjo, kad R. M., siekdamas vykdyti nusikalstamą veiką, kito asmens vardu įgijęs įmonę ir galbūt klastodamas PVM sąskaitas-faktūras, Lietuvos juridiniams asmenims išrašydavo sąskaitas, kuriose fiksuodavo fiktyvius šios įmonės pardavimus kitoms bendrovėms. Pareigūnų teigimu, taip suteikta galimybė toms bendrovėms neteisėtai pasididinti pirkimo PVM.

Įtariama, kad klastoti buhalterinės apskaitos dokumentai apie suteiktas transporto, patalpų remonto paslaugas, perkamus ir parduodamus baldus, baldų gamybai naudojamas detales, statybines medžiagas.

Ikiteisminio tyrimo duomenimis, R. M., veikdamas organizuotoje grupėje su kitais asmenimis, statytinių vardu galbūt įgydavo ūkinės veiklos nevykdančias bendroves, suklastodavo tų bendrovių finansinės atskaitomybės dokumentus, kuriuos pateikdavo lizingo bendrovei ir neteisėtai iš lizingo bendrovės gaudavo tų bendrovių vardu išmokas, kurias pasisavindavo. Lizingo bendrovei buvo pateikiami dokumentai, kad įsigyti baldų gamybai būtini įrenginiai.

Pasak prokuratūros, teisėsaugos pareigūnų veiksmai kaltinamiesiems sutrukdė pasinaudoti galbūt neteisėtai gautomis iš lizingo bendrovės lėšomis – 72 tūkst. 112 eurų.

Byla perduota nagrinėti į Panevėžio apygardos teismą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
LAIKAS tą PVM uždraust - jis buvo sugalvotas kaip LAIKINAS instrumentas HYPER-infliacijos suvaldymui.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių