R. Pakso ir G. Vainausko korupcijos byla keliauja į teismą

Generalinė prokuratūra baigė ikiteisminį tyrimą ir perdavė teismui bylą dėl prekybos poveikiu, kurioje kaltinimai pareikšti buvusiam „Tvarkos ir teisingumo“ pirmininkui, europarlamentarui Rolandui Paksui, „Lietuvos ryto“ žiniasklaidos grupės vadovui Gedvydui Vainauskui, taip pat – verslininkui Antanui Zabuliui.

Pirmadienį byla perduota nagrinėti Vilniaus apygardos teismui.

Prokurorai įtaria, kad 2015 metų rugpjūčio pabaigoje būdamas „tvarkiečių“ lyderiu R.Paksas, pasinaudodamas visuomenine padėtimi, pažintimis ir kita tikėtina įtaka valstybės institucijoms, jos valstybės tarnautojams, tiesiogiai pažadėjo ir susitarė priimti 15 tūkst. eurų kyšį iš G.Vainausko. Abu asmenys kaltinami dėl prekybos poveikiu.

„Galbūt jums kils klausimas, ar pinigai buvo perduoti? Atsakau, kad duomenų apie tai, kad pinigai būtų perduoti ikiteisminio tyrimo metu nebuvo gauta. Tačiau Baudžiamojo kodekso dispozicijoje kvalifikuoti šią nusikalstamą veiką tiesiog pakanka susitarimo ir pažado. Tai dėl to kaltinimai ir yra pareikšti“, – sakė spaudos konferencijoje Vilniuje dalyvavęs Specialiųjų tyrimų (STT) Vilniaus valdybos Ikiteisminio skyriaus viršininkas Ramūnas Lukošius.

Teisėsauga įtaria, jog už kyšį R.Paksas turėjo paveikti statybų inspektorius, kad šie kuo skubiau, nesudarydami procedūrinių kliūčių, leistų naudoti naują parduotuvę „Norfa“ Prienuose. Įtarime teisėsauga nurodo, kad statant parduotuvę buvo pažeidimų, tačiau jie buvo pašalinti.

Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento vyriausiasis prokuroras Martynas Jovaiša spaudos konferencijoje sakė, kad pernai vasarį pradėtas ikiteisminis tyrimas užtruko.

„Pakankamai užtruko, nes buvo kreipiamasi į Europos Parlamentą dėl Europos Parlamento nario Rolando Pakso neliečiamybės panaikinimo. Šią vasarą gavus Europos Parlamento leidimą, buvo atlikti baigiamieji ikiteisminio tyrimo veiksmai ir baudžiamoji byla pasiekė teismą“, – sakė prokuroras M.Jovaiša.

Kaip skelbia STT ir prokuratūra, R.Paksas, vykdydamas neteisėtą pažadą, 2015 metų rugsėjo pradžioje susitiko su „tvarkiečių“ deleguotu tuometiniu aplinkos viceministru Algirdu Genevičiumi ir nurodė, kad Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos Kauno teritorijų planavimo ir statybų valstybinės priežiūros skyriaus valstybės tarnautojai kuo skubiau pasirašytų prekybos tinklo parduotuvės Prienuose statybos užbaigimo aktą.

Šį nurodymą tą pačią dieną telefoninio pokalbio metu aplinkos viceministras A.Genevičius perdavė Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos viršininko pavaduotojui, kuris tai perdavė Kauno teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos viršininko pavaduotojui. Šis informaciją perdavė Kauno teritorijų planavimo ir statybos valstybinės priežiūros skyriaus vadovei.

„Jau kitą dieną po R.Pakso ir aplinkos viceministro susitikimo Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos Kauno teritorijų planavimo ir statybos valstybinės priežiūros skyriaus specialistai pasirašė pastato – prekybos centro Prienuose statybos užbaigimo aktą. Tą pačią dieną aplinkos viceministras apie įvykdytą nurodymą informavo R.Paksą“, – skelbia STT ir prokuratūra.

Buvęs aplinkos viceministras A.Genevičius byloje yra liudytojas.

Tuomet Aplinkos ministerijai vadovavo „Tvarkos ir teisingumo“ deleguotas ministras Kęstutis Trečiokas.

„Į šią schemą buvo įtraukti tarnautojai iš Aplinkos ministerijos ir jai pavaldžių statybos inspekcijos tarnautojai. Tyrimo metu negauta duomenų, kad jie kalti dėl savo veiksmų. Jie gavo paklausimą, prašymą, jie inicijavo teisėtą veikimą iš tikrųjų. Prekyba poveikiu už teisėtą veikimą. Viskas buvo padaryta praktiškai per 3-4 dienas. Duotas atsakymas pilna grandine atgal užsakovui, buvo referuota iki Pakso, kad viskas atlikta“, – sakė STT atstovas R.Lukošius.

Pagal Specialiųjų tyrimų tarnybos anksčiau skelbtą įtariamo nusikaltimo schemą, „Norfos“ ir ją stačiusios statybų įmonės atstovas kreipėsi į G.Vainauską, o šis savo ruožtu susisiekė su R.Paksu.

Kitame ikiteisminio tyrimo epizode figūruoja verslininkas A.Zabulis. Teisėsauga įtaria, kad G.Vainauskas galėjo pasinaudoti savo poveikiu nutraukti Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos tyrimą dėl sukčiavimo stambiu mastu. Prokuratūra tuomet tyrė Lietuvos atsinaujinančios energetikos ir aukštųjų technologijų bendrovės „BOD Group“ Europos Sąjungos paramos įsisavinimą. Vėliau byla nutraukta.

STT teigia, kad jos pareigūnų surinkti duomenys leidžia pagrįstai įtarti, kad G.Vainauskas susitarė priimti nuo 14 iki 43 tūkst. eurų vertės kyšį iš verslininko A.Zabulio, veikusio Lietuvos atsinaujinančios energetikos ir aukštųjų technologijų įmonės vadovo interesais.

G.Vainauskas, įtariama, pažadėjo pasinaudoti savo poveikiu Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos pareigūnams, atlikusiems tyrimą dėl sukčiavimo ir dokumentų klastojimo, kad šie priimtų aukštųjų technologijų įmonės vadovui palankų sprendimą.

„Kadangi buvo noras, kad tiriama byla būtų išspręsta palankiai, tai jiems tiko, užsakovams tiko, kad būtų atlikti bet kokie veiksmai – arba teisėti, arba neteisėti“, – sakė R.Lukošius. Pasak jo, ikiteisminio tyrimo metu nenustatyta, kad nusikaltimus būtų vykdę valstybės tarnautojai. Jokio kaltinimai nėra pareikšti ir „Norfos“ atstovams.

Generalinės prokuratūros prokuroras M.Jovaiša sako, kad baudžiamosiose bylose ne visada pavyksta surinkti duomenis apie visus nusikaltimuose dalyvavusius asmenis.

Dėl aukščiau minėto epizodo G.Vainauskui ir verslininkui A.Zabuliui pareikšti kaltinimai prekyba poveikiu. Už prekybą poveikiu įstatymu numatyta griežčiausia bausmė – laisvės atėmimas iki 7 metų.

Visi trys kaltinamieji neigia padarę nusikaltimus. R.Paksas tvirtina, kad prieš jį vykdomas politinis susidorojimas.

G.Vainausko prekybos poveikiu bylą pernai norėta perduoti teismui nagrinėti atskirai, tačiau teismai neleido išskirti jo ir R.Pakso bylų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

taip

taip portretas
ss...demonu mafija kariauja su konkurentais juk jiems lolasvyli nereikia jie turi savo gen kom dvasiuka braziuka o visus kitus baigia isvyti ar nudvasinti patys budami dvasios ubagai juk tai kol. pir. komunistiniai runkeliai ziurintys tik savo naudos tai nusikalteliai kuriuos palaiko briuselio z.... mafija
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių