Rusijoje sulaikytas vienas ieškomiausių Lietuvos nusikaltėlių

  • Teksto dydis:

Rusijoje sulaikytas vienas ieškomiausių Lietuvos nusikaltėlių Romas Zamolskis. Septyniomis žmogžudystėmis įtariamas 44 metų vyras sulaikytas Jekaterinburge. Per sulaikymą jis buvo sužeistas.

Rusijoje sulaikytas vienas ieškomiausių Lietuvos nusikaltėlių Romas Zamolskis. Septyniomis žmogžudystėmis įtariamas 44 metų vyras sulaikytas Jekaterinburge. Per sulaikymą jis buvo sužeistas.

Bendradarbiavimo sėkmė

Lietuvos policija patvirtina, kad 44 metų R. Zamolskis Rusijoje sulaikytas rugpjūčio 16 d. Lietuvoje R. Zamolskis buvo paieškomas 13 metų.

„Taip, R.Zamolskis sulaikytas. Tai ilgo Lietuvos ir Rusijos teisėsaugos bendradarbiavimo sėkmė“, – trečiadienį BNS sakė Policijos departamento atstovė spaudai Lina Nemeikaitė.

Lietuvos prokurorai antradienį pranešė sieksiantys Rusijoje sulaikyto vieno iš ieškomiausių nusikaltėlių Romo Zamolskio išdavimo Lietuvai.

„Iš Kriminalinės policijos biuro gautas pranešimas apie sulaikymą Rusijos teritorijoje. Toliau prokurorai rengs dokumentus ekstradicijos procedūrai pradėti“, – sakė Generalinės prokuratūros atstovė Vilma Mažonė.

Lietuvos policija R.Zamolskį gaudo nuo 2001 metų, kai jis paspruko per įkaitų vadavimo operaciją Panevėžyje. Vaduojant įkaitus buvo nukautas jo bendrininkas Virginijus Savickis.

Abu nusikaltėliai buvo pripažinti psichikos ligoniais.

Ilgai lipo ant kulnų

Praėjusių metų vasarą, bendradarbiaujant su Rusijos teisėsaugos pareigūnais ir keičiantis informacija, pavyko indentifikuoti R. Zamolskį. Tuomet jis gyveno Rusijos Federacijos Sverdlovsko srityje, Novouralsko mieste, kito asmens duomenimis, naudojosi Rusijos piliečio dokumentais. Čia jis buvo sukūręs šeimą, augino du vaikus.

Pareigūnams pradėjus juo domėtis, buvo surengta sulaikymo operacija. Jos metu R. Zamolskis aktyviai pasipriešino ir jam pavyko pabėgti. Buvo atliekamos kratos, jo gyvenamojoje vietoje buvo aptiktas ir paimtas šaunamųjų ginklų arsenalas.

Nuo praeitų metų vasaros R. Zamolskis, naudodamas visas atsargumo, maskavimosi priemones, sėkmingai slapstėsi nuo teisėsaugos. 

Išsitraukė peilį

Nusikaltėlis iš Lietuvos pagaliau sulaikytas praėjusią savaitę vienoje iš Jekaterinburgo gatvių, pranešė Rusijos laikraštis „Kommersant“.

„Gavome operatyvinės informacijos, kad šis nusikaltėlis pasirodys mūsų mieste, ir mes tinkamai pasirengėme jį sulaikyti“, - laikraštis cituoja neįvardytą Sverdlovsko srities teisėsaugos pareigūną.

Teisėsauga turėjo duomenų, kad R.Zamolskis vyks automobiliu. Sulaikymo metu mašinoje jis buvo ne vienas - su žmona ir mažu vaiku. Anot laikraščio, pareigūnams pavyko vyrą išvilioti iš automobilio, bet supratęs, kad įkliuvo ,R.Zamolskis esą išsitraukė peilį ir juo puolė pareigūną. Sulaikyti jį pavyko tik sužeidus pistoletu.

Šiuo metu R. Zamolskis gydomas vienos laisvės atėmimo įstaigos ligoninėje.

Įtariamas nusikaltimais Rusijoje

Rusijos spaudos teigimu, lietuvis buvo pasikeitęs vardą ir pavardę. Į Uralą jis atvyko esą 2002 metais su bendru Jurijumi Jelpanovu, su kuriuo susipažino Karaliaučiuje. J.Jelpanovas kilęs iš Sverdlovsko srities, vadovavo nusikaltėlių grupuotei. 2011 metais jis buvo sulaikytas ir nuteistas 14 metų. Po to R.Zamolskis kurį laiką buvo dingęs iš teisėsaugos akiračio.

R. Zamolskis juodus darbelius tęsė ir Rusijoje. Lietuvis šioje šalyje įtariamas dalyvavimu nusikalstamo susivienijimo veikloje, keliolika nužudymų, taip pat ginkluotais plėšimais, ginklų pagrobimu, dalyvavimu užgrobiant verslo įmones.

Interpolas dar prieš ketverius metus interneto svetainėje paskelbė ieškomiausių nusikaltėlių sąrašą, į kurį įtrauktas ir R.Zamolskis.

Naudojosi suklastotu pasu

R. Zamolskis naudojosi suklastotu lietuvišku pasu svetima pavarde. Lietuvos policijos duomenys leidžia manyti, jis taip pat turėjo suklastotą Rusijos piliečio pasą, trečiadienį pranešė laikinasis policijos generalinis komisaras Algirdas Stončaitis.

„Nustačius bent jau operatyviai jo gyvenamą vietą ir pasidalinus informacija su Rusijos teisėsaugos atstovais, vėliau įvykdytas sulaikymas“, - žurnalistams sakė policijos vadas.

Paaiškėjo, kad sulaikyti ir išaiškinti R.Zamolskį padėjo jo dalyvavimas plėšime.

Kovo 18 d. Interpolo kanalais Lietuvos policija gavo paklausimą dėl ginkluoto plėšimo Rusijoje, įvykio vietoje rastų pirštų atspaudų. Pasak A.Stončaičio, dėl kovą Rusijoje įvykdyto plėšimo teisėsauga surado apie penkiolika pirštų atspaudų. Lietuvos kriminalistinių tyrimo centro specialistai nustatė, kad keturi pirštų atspaudai priklauso R.Zamolskiui.

Lietuvos pareigūnų teigimu, Rusijoje R.Zamolskio nebuvo ieškoma kaip samdomo žudiko. Signalų apie R.Zamolskio buvimą Rusijoje buvo gauta ir anksčiau. Policija teigia, kad įtariamojo buvo ieškoma ir kitose užsienio valstybėse.

„Buvo bendradarbiaujama ir ruošiamasi sulaikymui, kurį laiką informacijos neplatinome. Šis sulaikymas rodo, kad šiame globaliame pasaulyje teisėsaugos institucijų bendradarbiavimas yra gero darbo garantas“, - spaudos konferencijoje sakė A.Stončaitis.

Jeigu nebūtų pavykę šįkart sulaikyti R.Zamolskio, Lietuvos pareigūna ketino vykti į Rusiją ir dalyvauti, kiek galima, sulaikymo veiksmuose.

„Geroji žinia gyventojams - Lietuvos teisėsauga nepamiršta praeityje įvykdytų nusikaltimų, blogoji žinia nusikalsti linkusiems asmenis - tegu ir 13, 14, 10 metu praeina, nusikaltimai nėra pamirštami, anksčiau ar vėliau atpildo valanda ir teisinguma suranda save“, - sakė A.Stončaitis.

Rusija sieks teisti pati?

Buvęs policijos generalinis komisaras Vytautas Grigaravičius prognozuoja, kad Rusija pirmiausia sieks pati teisti R. Zamolskį už šios šalies teritorijoje padarytus nusikaltimus, o tik paskui svarstys, ar jį išduoti Lietuvai.

„Aš manau, kad būdamas Rusijoje jis taip pat darė nusikaltimus. Rusijos teisėsauga mėgins išsiaškinti ir jį nuteisti už padarytus nusikaltimus. Ir tik po, aš manau, mes galėsime tikėtis jo išdavimo. Ekstradicijos į Lietuvą, procesas, manau, užtruks“, - BNS trečiadienį sakė V.Grigaravičius.

„Jeigu pas mus kitos valstybės pilietis būna sulaikomas, tai pirmiausia žiūrime, ar jis mūsų teritorijoje nepadarė kokio nusikaltimo, tik po sprendžiame dėl išdavimo tai valstybei, kurios yra ieškomas, arba kurios yra pilietis. Lygiai taip pat elgsis ir rusai“, - sakė buvęs Lietuvos policijos vadovas.

Jei būtų nuteistas Rusijoje, R.Zamolskis taip pat galėtų prašyti būti grąžinamas į Lietuvą bausmės atlikti.

Tyrimus dėl R.Zamolskio įvykdytų nužudymų ir plėšimų Lietuvoje atlieka Vilniaus apygardos prokuratūra. Generalinė prokuratūra rengia dokumentus, kurie reikalingi ekstradicijai. Laukiama informacijos, ar dėl lietuvio atliekami tyrimai Rusijoje.

„Kai gausim atsakymus apie tyrimus Rusijoje, žinosime apie teorinę ekstradicijos galimybę“, - sakė Generalinės prokuratūros prokuroras Tomas Krušna.

V. Grigaravičius: jis simuliavo ligą

Buvęs policijos generalinis komisaras Vytautas Grigaravičius mano, kad Rusijoje sulaikytas R. Zamolskis simuliavo psichikos ligą ir taip slėpėsi nuo atsakomybės.

„Ne, ne (nebuvo psichikos ligonis - BNS), tai buvo jo gynybos taktika. Buvo laikas, kai buvo madinga tokiu būdu bėgant į medikų glėbį ir imituojant protinius, psichinius susirgimus pasislėpti nuo gresiančio atpildo, nuo teisėsaugos“, - sakė V.Grigaravičius.

Jis pripažino, kad visuomet tikėjęsis, kad jeigu yra gyvas, R.Zamolskis bus sulaikytas.

„Tokius žmones, ypač Rusijoje, jeigu jis vykdė užsakomuosius nužudymus, paprastai pačius žudikus pašalina, kad teisėsaugos tyrimas nevyktų sėkmingai, jam grėsė toks pats likimas“, - mano buvęs policijos vadovas.

V.Grigaravičius sako, kad R.Zamolskis išsiskyrė gudrumu ir įžūlumu.

„Vien tai, kad jis sugebėjo būti neaptiktas, o Panevėžyje per policijos užtvarus sugebėjo prasmukti, rodo jo intelektą ir jo galimybes“, - sako V.Grigaravičius.

Jis teigia, kad policija darė viską, kad sulaikytų pavojingą nusikaltėlį, labai aktyvi buvo ir visuomenė - pareigūnai nuolat gaudavo pranešimų apie pastebėtus įtartinus į R.Zamolskį asmenis. Vienas vyras guodėsi buvęs sulaikytas trečią kartą, nes yra panašus į R.Zamolskį.

J. Bernatonis: svarbu nubausti už kiekvieną nusikaltimą

Lietuvai svarbu, kad Rusijoje sulaikytas vienas ieškomiausių nusikaltėlių R. Zamolskis būtų nubaustas už visus padarytus nusikaltimus, sako teisingumo ministras Juozas Bernatonis.

„Mano žiniomis, Generalinė prokuratūra kreipsis dėl R.Zamolskio ekstradicijos. Mums yra labai svarbu, kad šis žmogus atsakytų už kiekvieną padarytą nusikaltimą ir būtų izoliuotas nuo visuomenės“, – pažymi ministras.

Jo komentarą BNS perdavė jo atstovas spaudai.

„Romo Zamolskio sulaikymas Rusijoje yra itin svarbus Lietuvos teisėsaugos sistemingo darbo rezultatas. Noriu padėkoti profesionaliai dirbantiems Lietuvos pareigūnams, kurie tiesiogiai prisidėjo prie R.Zamolskio sulaikymo – būtent jų kolegoms iš Rusijos teikiama informacija padėjo susekti ir neutralizuoti šį pavojingą nusikaltėlį“, - teigė J.Bernatonis, kuris šiuo metu eina ir vidaus reikalų ministro pareigas, nes pavaduoja Dailį Alfonsą Barakauską.

Pabėgo iš Žiegždrių ligoninės

Kaip rašė "Kauno diena", 1993–1995 m. tris žmones nužudęs ir jį sulaikyti bandžiusį apsaugos policijos pareigūną peršovęs R.Zamolskis 1996-aisiais buvo pripažintas nepakaltinamu. R.Zamolskiui buvo diagnozuota lėtinė paranojinė šizofrenija.

2001 m. sausį jis pabėgo iš Žiegždrių psichiatrijos ligoninės. Kiek nusikaltimų padarė slapstydamasis nuo policijos, nežinoma. Šiurpiame nusikaltimų sąraše – 2001 m. balandžio 17 d. inkasatorių užpuolimas Vilniuje, prie parduotuvės "Maxima bazė", per kurį buvo peršautas vienas iš inkasatorių ir pagrobta 70 tūkst. litų.

2001 m. liepos 25 d. Kaune, metalo supirktuvėje "Lita-West", nušauti du apsaugos darbuotojai.

2001 m. rugsėjo 28 d. Kaune, "Atžalyno" mokyklos stadione peršauti du R.Zamolskį sulaikyti bandę policininkai.

2001 m. spalio 8 d. Panevėžyje apšaudyti jį ir V.Savickį sulaikyti bandę policijos pareigūnai, tačiau šį kartą R.Zamolskis buvo sužeistas pats.

Paskutinis 2002 m. gegužę oficialiai R.Zamolskiui priskirtas nusikaltimas – ginkluotas inkasatorių užpuolimas prie Palangos. Vienas iš užpultųjų buvo sužeistas į petį.

Ramučių, kuriuose tebegyvena vyresniojo R.Zamolskio brolio šeima, gyventojai apie kraupiais išpuoliais įtariamą buvusį savo kaimyną šiandien kalba nenoriai. Tie, kurie išdrįso prabilti, įsitikinę, kad R.Zamolskiui pabėgti į užsienį galėjo padėti brolis – tolimųjų reisų vairuotojas.

R.Zamolskio sulaikymo vaizdo įrašas:



NAUJAUSI KOMENTARAI

tokia tiesa

tokia tiesa  portretas
keisciausia, kad musu gydytojai taip lengvai myli nusikaltelius ir neturi jokios atsakomybes

Pastabioji

Pastabioji portretas
Ir Zamolskis, ir Eurovizijos Conchita nusikopijavo išvaizdą nuo popų

teisėjas

teisėjas portretas
Atiduokite Porošenkai......jam tokių truksta......tiesiog ieško...Lietuvoje jis nereikalingas.
VISI KOMENTARAI 22

Galerijos

Daugiau straipsnių