Skandalas Ukmergės mokykloje: teis buvusią direktorę dėl fiktyvių mokinių

Buvusi Ukmergės Senamiesčio pagrindinės mokyklos direktorė Audra Uselienė bus teisiama dėl galimo fiktyvaus mokinių įrašymo į sąrašus.

Kaip skelbia prokuratūra, tyrimo metu nustatyta, kad tuometinė mokyklos direktorė į mokyklos mokinių sąrašus galbūt fiktyviai buvo įtraukusi mokinius R. A. ir D. A., pati ar per pavaldžius sau asmenis, įtariama, klastojo elektroninio dienyno įrašus bei duomenis kituose registruose.

Vilniaus apylinkės prokuratūroje surašytas kaltinamasis aktas ir byla perduota teismui.

Buvusiai mokyklos vadovei pareikšti kaltinimai dėl piktnaudžiavimo ir dokumentų klastojimo.

Ikiteisminis tyrimas  buvo pradėtas 2017 metais, gavus Ukmergės rajono savivaldybės mero pareiškimą dėl galimų pažeidimų Ukmergės Senamiesčio pagrindinėje mokykloje.

Tyrimo metu nustatyta, kad Ukmergės Senamiesčio pagrindinės mokyklos direktorė A. Uselienė į mokyklos mokinių sąrašus galbūt fiktyviai buvo įtraukusi mokinius R. A. ir D. A., pati ar per pavaldžius sau asmenis, įtariama, klastojo elektroninio dienyno įrašus bei duomenis kituose registruose.

Ikiteisminį tyrimą atliko Širvintų rajono policijos komisariato pareigūnai.

Kaltinamajame akte nurodoma, kad A. Uselienė galbūt tyčia, piktnaudžiaudama tarnybine padėtimi ir viršydama įgaliojimus, žinodama, kad mokiniai R. A. ir D. A. jos vadovaujamoje mokykloje realiai nesimokys ir bus priimti į mokyklą tik siekiant iš valstybės biudžeto gauti specialią tikslinę dotaciją mokinio krepšeliui finansuoti, nuo 2012 iki 2017 metų davė neteisėtus nurodymus jai pavaldiems mokytojams dirbti taip, lyg mokiniai R. A. ir D. A. iš tikrųjų lankytų mokyklą ir gautų įvertinimus.

Įtariama, kad jos nurodymu mokytojai pildė dienynus ir mokinių asmens bylas, rašė pažymius ir atliko kitus veiksmus, kurie rodytų, kad mokiniai realiai mokosi mokykloje. Pati galbūt klastodama dokumentus, A. Uselienė pasirašė sutartis dėl tariamo vaikų priėmimo į mokyklą ir direktoriaus vardu priėmė įsakymus dėl tariamo vaikų mokymo proceso.

Dėl šios ilgą laiką trukusios neteisėtos veiklos, įtariama, valstybės biudžetas patyrė daugiau kaip 5 tūkst. eurų turtinę žalą.

Kaltinamajame akte konstatuojama, kad savo veiksmais buvusi Ukmergės Senamiesčio pagrindinės mokyklos direktorė sumenkino valstybės švietimo sistemos, jos vadovautos mokyklos prestižą visuomenės akyse, iškraipė šios švietimo įstaigos funkcijas ir veiklos principus. Mokyklos bendruomenėje buvo sukurta įtampos, nepasitikėjimo ir melo atmosfera, trikdomas mokyklos ir mokytojų darbas.

Prokuratūra teigia, kad neteisėta A. Uselienės veikla, įtariama, padarė didelę neturtinę žalą ir mokyklos steigėjui – Ukmergės rajono savivaldybei bei valstybei, nes buvo pažeisti valstybės deklaruojami įstatymų viršenybės, teisėtumo, teisingumo ir skaidrumo principai.

Baudžiamoji byla nagrinėjimui perduota Vilniaus regiono apylinkės teismo Ukmergės rūmams.

Teismas yra nusprendęs, kad įtarimų dėl galbūt fiktyvaus vaikų įrašymo į mokyklą sulaukusi Ukmergės Senamiesčio pagrindinės mokyklos direktorė A. Uselienė iš pareigų atleista nepagrįstai.

Sprendimą dėl atleidimo priėmė Ukmergės rajono savivaldybės taryba.

Savivaldybė bylą pralaimėjo, nes nuobaudą skyrė pernai gruodžio 22 dieną, nors kai kurie pažeidimai paaiškėjo birželio ir rugsėjo mėnesiais. Ukmergės teismas konstatavo, kad praleistas įstatyme numatytas vieno mėnesio terminas drausminei nuobaudai skirti.

Po nesėkmingo bylinėjimosi savivaldybei buvusiai švietimo įstaigos vadovei turi sumokėti 3525 eurus už priverstinės pravaikštos laiką, skaičiuojant nuo sausio 24 dienos iki teismo sprendimo priėmimo.

A. Uselienei taip pat turi būti sumokėta po daugiau nei 30 eurų už kiekvieną darbo dieną, skaičiuojant nuo liepos 20 dienos iki teismo sprendimo įsiteisėjimo dienos.

Savivaldybei atsisakius apeliacinio skundo, buvusiai direktorei iš Ukmergės rajono savivaldybės priteista 350 eurų už advokato pagalbą, kai buvo rengiamas jos atsiliepimas į skundą. Tuo metu A. Uselienė Ukmergės rajono savivaldybei turi sumokėti 532 eurų advokato pagalbai atlyginti.

Tačiau teismas A. Uselienės į pareigas negrąžino. Jis atsižvelgė į pateiktus duomenimis, kad ji galėjo daryti poveikį buvusiems pavaldiniams, ragindama prisiimti kaltę už galimą dokumentų klastojimą, neliudyti prieš direktorę.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių