Slovėnijoje už banko plėšimą nuteistas lietuvis EŽTT skundžiasi dėl rusų vertėjo

  • Teksto dydis:

Europos Žmogaus Teisių Teismas antradienį turėtų paskelbti sprendimą, ar Slovėnija nepažeidė už banko plėšimą nuteisto lietuvio teisių, nesuteikdama jam lietuvių vertėjo.

Danas Vizgirda buvo areštuotas ir patrauktas baudžiamojon atsakomybėn 2002 metais dėl dalyvavimo banko apiplėšime Slovėnijoje.

Lietuviui buvo suteiktas rusų kalbos vertėjas ir pateikiami dokumentų vertimai į rusų kalbą per visą baudžiamąjį procesą, įskaitant policijos tyrimą, kaltinamąjį aktą ir teismo procesą.

2002-ųjų liepą jis ir trys kiti lietuviai buvo nuteisti už plėšimą ir neteisėtą praturtėjimą bei automobilio vagystę. D. Vizgirdai skirta kiek daugiau nei aštuonerių metų laisvės atėmimo bausmė. Jo apeliacinis skundas buvo atmestas.

Vėliau lietuvis skundėsi nacionaliniams teismams, kad, be kita ko, jis gerai nemoka rusų kalbos, kad pirmosios instancijos teismas ignoravo jo pareiškimą šiuo klausimu ir kad buvo pažeista jo teisė vartoti savo kalbą baudžiamojo proceso metu.

Galiausiai 2006-ųjų sausį jo skundą atmetė Aukščiausiasis Teismas, o 2008-ųjų liepą – Konstitucinis Teismas.

Abu aukščiausiosios instancijos teismai nustatė, kad baudžiamojo proceso metu D. Vizgirda niekada nebuvo pateikęs skundo, jog nesupranta rusų kalbos, be to, jis turėjo advokatą, su kuriuo bendravo rusiškai, taip pat dalyvavo savo teismo procese, todėl jo teisė į teisingą bylos nagrinėjimą nebuvo pažeista.

Anot EŽTT pranešimo spaudai, D. Vizgirda skundžiasi, kad jo byla nebuvo teisingai išnagrinėta, nes jis nesuprato teismo proceso kalbos ar pateikto vertimo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Santechnikas su dviem aukstaisiais,( dvi profkes)

Santechnikas su dviem aukstaisiais,( dvi profkes) portretas
Tikriausiai esi Lietuvos pilietis, tai ir kreipkis i Lietuvos institucijas, kad tave, bandite , jos gintu.

Arvys

Arvys  portretas
Kur tu idiote dar radai sovietinį teismą Lietuvoje??? Jei jis kaltas, tai ji nuteis visi teismai, bet šiuo atveju kalba eina apie tai, kad prie ko čia lietuviui ruskiu kalbos vertėjas... Čia jau slovėnai yra visiškai neteisus, nes mes ne privalome tos kalbos mokėti...

Zelemunčikas

Zelemunčikas portretas
Savą banditą-bankų plėšiką,Lenino pasekėją LTSR teismas privalo apgynti.Tokia mano nuomonė.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių