STT tiria galimą piktnaudžiavimą Pasvalio autobusų parke: pinigai „liejosi laisvai“?

Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) antradienį pranešė pradėjusi ikiteisminį tyrimą dėl galimo piktnaudžiavimo Pasvalio autobusų parke.

Tyrimas pradėtas, kai atliekant korupcijos rizikos analizę išsiaiškinta, kad bendrovėje 2016–2017 metais nebuvo vykdomos jokios viešųjų pirkimų procedūros.

Tyrimas pradėtas praėjusių metų rudenį, įtarimai kol kas niekam nepareikšti, BNS antradienį sakė STT atstovė Renata Endružytė.

Pasak STT, šiuo laikotarpiu įsigyjant dyzeliną į talpyklas įmonei galėjo būti padaryta beveik 21 tūkst. eurų žala. Pernai, kai bendrovė atliko pirkimo procedūras, dyzelino antkainis sumažėjo net 5 kartus, palyginti su antkainiu, kuris buvo mokamas dyzeliną perkant be viešųjų pirkimų procedūrų.

Dėl šių aplinkybių vykdant pirkimus tarnyba pradėjo ikiteisminį tyrimą, o bendrovei rekomenduojama įvertinti visas galiojančias sutartis, sudarytas neatlikus viešųjų pirkimų procedūrų, jas nutraukti, prekes, paslaugas ir darbus įsigyti teisės aktų nustatyta tvarka.

Korupcijos rizikos analizė buvo atliekama ir kitose Pasvalio rajono savivaldybės kontroliuojamose bendrovėse: tirti ir „Pasvalio butų ūkio“ viešieji pirkimai bei „Pasvalio vandenų“ paramos teikimas.

Analizės metu nustatyta, kad visos trys bendrovės nepakankamai viešina savo veiklą, neišvengia interesų konfliktų, o Pasvalio rajono savivaldybė neužtikrina jai pavestos Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymo kontrolės.

Analizuojant korupcijos prevencijos požiūriu „Pasvalio vandenų“ veiklą pastebėta, kad įmonėje nenustatomos maksimalios leidžiamos paramai skiriamų lėšų ribos. Dėl to per penkerius metus beveik 34 tūkst. eurų buvo viršyta pelno dalis, galima panaudoti metinėms išmokoms valdybos ir stebėtojų tarybos nariams, darbuotojų premijoms, paramai.

STT rekomendavo tvirtinant „Pasvalio vandenų“ finansinių ataskaitų rinkinius numatyti paramai skiriamų lėšų sumą vadovaujantis Akcinių bendrovių įstatymo reikalavimais.

Pasvalio autobusų parko direktorius Gintautas Matijošaitis BNS nekomentavo, kodėl bendrovė nevykdė viešųjų pirkimų. Taip pat nevertino, ar mano, jog buvo padaryti kokie nors pažeidimai.

„Nei pripažįstu, nei ne. Vyksta tyrimas, kai pasibaigs, tada žiūrėsime“, – paklaustas, ar pripažįsta, jog bendrovėje buvo pažeidimų, sakė jis.

Pasvalio rajono savivaldybės administracijos direktorius Rimantas Užuotas BNS sakė, kad savivaldybei bendrovių veikla įtarimų nekėlė, nes buvo pasitikima kasmet atliekamu nepriklausomu auditu, kurį visose savivaldybės bendrovėse atlieka konkurso būdu parinkti nepriklausomi auditoriai.

„Kiekvienais metais būdavo samdomos audito įmonės, kurios atlikinėjo nepriklausomus auditus ir tos išvados visad būdavo normalios, niekam neužkliuvo“, – sakė jis.

Pasak R. Užuoto, dėl galimybės bendrovių vadovams toliau eiti pareigas bus sprendžiama, kai bus baigtas teisėsaugos tyrimas.

„Po patikrinimo jau viskas įsivažiavo ir yra taip, kaip turėtų būti. Aišku, bus jau ir mūsų dėmesys: mes turime ir savo priemones, kaip patikrinti, specialistus. Tikrinsime“, – sakė jis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Lygtai

Lygtai portretas
Klaipėdos autobusų biznije kitep yr?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių