Sukčiavimu įtariamo Maltos piliečio Lietuvai neišduoda dėl prastų sąlygų

  • Teksto dydis:

Maltos Konstitucinis Teismas nesutiko išduoti Lietuvai sukčiavimu įtariamo šios šalies piliečio Angelo Franko Spiteri (Andželo Franko Spiterio), argumentuodama blogomis kalinimo sąlygomis, pranešė vietos žiniasklaida.

2015 metų gruodį A.F. Spiteri buvo areštuotas ir apkaltintas pagal Lietuvos pareigūnų išduotą Europos arešto orderį.

Jo advokatai įrodinėjo, kad jeigu A.F. Spiteri būtų išduotas Lietuvai, jis ten galėtų patirti kankinimus ir nežmonišką arba žeminamą elgesį.

Teisėjos Jacqueline Padovani Grima (Žaklin Padovani Grimos) pirmininkaujamas civilinis teismas su tuo sutiko ir nurodė, jog esama „objektyvių, patikimų, konkrečių ir deramai atnaujintų“ įrodymų dėl sisteminių trūkumų, susijusių su sulaikymo sąlygomis Lietuvoje.

Generalinis prokuroras apskundė šį sprendimą, bet Konstitucinis Teismas antradienį apeliaciją atmetė, rašo naujienų portalas timesofmalta.com.

Grąžinimo kardomajam kalinimui orderis dar neįvykdytas, todėl pagrindinė priemonė turėtų būti tokio orderio atšaukimas, nusprendė teismas. Šis sprendimas reiškia, kad A.F. Spiteri turi būti paleistas iš Koradino kalėjimo.

Lietuvos Generalinės prokuratūros atstovai BNS yra sakę, kad šis ikiteisminis tyrimas pradėtas 2011-ųjų birželį – prokurorai tikrino įtarimus dėl galbūt neteisėto vertimosi ūkine, komercine, finansine ar profesine veikla. Atliekant tyrimą, nustatyta naujų aplinkybių, leidusių perkvalifikuoti tyrimą dėl sukčiavimo, apgaulingo apskaitos tvarkymo ir dokumentų klastojimo.

Detalus sukčiavimo planas

Teisėsauga įtaria, kad Maltos pilietis kartu su bendrininkais nuo 2010 metų lapkričio 4 dienos iki 2011 metų liepos 13 dienos parengė planą, kaip apgaule įgyti didelės vertės svetimą turtą, ir šį planą vykdė įsteigęs įmonę ir jai vadovaudamas.

Kaip skelbta anksčiau, ikiteisminis tyrimas pradėtas Lietuvos policijai įmonėje „Atostogų sandėlis“ 2011-aisiais atlikus patikrinimą – policijai apie galbūt neteisėtą įmonės veiklą tuomet duomenų pateikė Valstybinė vartotojų teisių apsaugos tarnyba.

Nustatyta, kad įmonės darbuotojai, skambindami ir apklausdami žmones, rinko informaciją apie keliones ir atostogas. Vėliau papildomai susisiekdavo su galimais klientais ir juos kviesdavo atvykti į prezentacijas įvairiuose viešbučiuose ir už patrauklią kainą siūlė įvairius keliavimo būdus.

Policijos teigimu, sudarant sutartis dėl apgyvendinimo paslaugų „Atostogų sandėlio“ darbuotojai surinkdavo iš žmonių pinigus, tačiau apgyvendinimo paslaugų neteikė. Sutarties nutraukimo atveju bendrovės klientams žadėta per savaitę pinigus grąžinti, tačiau asmenys pinigų neatgavo.

Tai ne pirmas kartas, kai užsienio valstybės atsisako Lietuvai išduoti įtariamuosius dėl kalinimo sąlygų, kurios prilyginamos kankinimui. Paprastai taip įvertinama situacija Lukiškėse.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Ei

Ei portretas
O kodėl nusikaltėliams turi būti sudaromos kurorto sąlygos? Ir kodėl niekam nusikaltėlių aukų gyvenimo sąlygos nerūpi?

Mikas

Mikas portretas
Sena naujena, i Lietuva neperdave ir danijos piliecio ir lietuvos piliecio is Danijos, galiojantiems europolo aresto orderiams....., Anglija taip pat neperduoda, todel kad salygos yra nezmoniskos, neatitinka minimaliu standartu. Pirmoje vietoje Rumunija, o Lietuva - garbingoje antroje....

...

... portretas
Normalios šalys savo piliečius gina, tik JAV šunyčiai savo piliečių nesaugo; ar ne dėl to mes ir emigruojam?
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių