Per tarptautinę operaciją Europoje sulaikyta 500 įtariamųjų

  • Teksto dydis:

Per beveik du mėnesius trukusią slaptą tarptautinę policijos operaciją „Blue Amber“ visoje Europoje sulaikyta 500 įtariamųjų.

Policijos taikinys buvo organizuotų nusikalstamų grupuočių veikla bei jų infrastruktūra Europos Sąjungos teritorijoje, pirmadienį pranešė Policijos departamentas.

Gegužės 4 – birželio 24 dienomis vykusios operacijos metu sulaikyta 2,8 tonos kokaino, konfiskuota 390 transporto priemonių ir beveik 1300 tonų vogto metalo. Policija nustatė, kad iš Karibų jūros baseino į Europą bandyta pervežti 500 kilogramų skysto kokaino.

Lietuvoje tarptautinės operacijos „Blue Amber“ vykdymo koordinavimas ir kontrolė buvo patikėti Lietuvos kriminalinės policijos biurui.

„Analogų neturintys operacijos „Blue Amber“ mastai – rimtas perspėjimas net pačioms rimčiausioms nusikalstamoms grupuotėms, kad tarptautinė teisėsaugos bendruomenė yra pasiryžusi kovoti su neteisėta jų veikla“, – teigia Lietuvos kriminalinės policijos biuro viršininko pavaduotojas Andžejus Roginskis.

Lietuvos teritorijoje patikrinta per 200 fizinių asmenų. Didžioji dalis jų - Lietuvos piliečiai, bet buvo tikrinami ir kitų Europos Sąjungos valstybių bei trečiųjų šalių piliečiai. Vykdant operaciją patikrinti 356 juridiniai asmenys, iš jų 323 metalo supirkimo punktai ir 33 lombardai bei 214 transporto priemonių.

Nustatyta nemažai administracinių teisės pažeidimų, o dėl nustatytų galimų nusikalstamų veikų pradėti trys ikiteisminiai tyrimai. Jie pradėti dėl nusikalstamu būdu gauto didelės vertės turto įgijimo ir realizavimo bei apgaulingo apskaitos tvarkymo. Apklausta keletas asmenų, jiems pateikti įtarimai.

Operacijos metu rasti ir paimti dideli kiekiai prekių, priemonių ir įrankių susijusių su galimų nusikalstamų veikų vykdymu (aukso ir sidabro dirbiniai, valstybiniai ir kėbulų numeriai bei kt.).

Pagrindinis operacijos „Blue Amber“ tikslas – kova su didžiausią grėsmę keliančių nusikalstamų grupuočių veikla ir pastarųjų nariais, veikiančiais Europoje. Policijos, muitinės ir kitų teisėsaugos institucijų pareigūnai, pasitelkdami žvalgybinę informaciją vykdė Europolo koordinuojamas „Blue Amber“ operacijos dalis, nukreiptas į kovą su tokiomis nusikalstamomis veikomis kaip prekyba žmonėmis, sintetiniai narkotikai, prekyba šaunamaisiais ginklais, sukčiavimai, nusikaltimai elektroninėje erdvėje, neteisėta imigracija, prekyba kokainu ir heroinu, suklastotos prekės, organizuoti turtiniai nusikaltimai.

„Lietuvos policija pasirengusi koordinuotiems veiksmas iš Europos“, - per spaudos konferenciją Vilniuje pirmadienį sakė Lietuvos policijos generalinio komisaro pavaduotojas Edvardas Šileris.

Lietuvos kriminalinės policijos biuro viršininko pavaduotojas A.Roginskis tvirtino, kad su kolegomis iš Švedijos dalytasi žvalgybine operacija, atlikti prevencinio pobūdžio veiksmai prieš asmenis, kurie Baltijos jūros regione, ypač Švedijoje, daro nusikalstamas veikas.

Europos Sąjungoje veikia keli tūkstančiai organizuotų nusikalstamų grupuočių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių