Teismas ėmėsi bylos dėl įtartinos renovacijos Šiauliuose

  • Teksto dydis:

Šiaulių apylinkės teismas ketvirtadienį pradėjo nagrinėti baudžiamąją bylą dėl galimos korupcijos vykdant Šiaulių valstybinės kolegijos pastato rekonstrukciją ir daugiabučių namų modernizavimo programą Šiaulių apskrityje.

Šioje byloje įtarimai dėl kyšininkavimo, papirkimo, prekybos poveikiu, piktnaudžiavimo, dokumentų klastojimo, sukčiavimo, turto iššvaistymo ir apgaulingos apskaitos tvarkymo pareikšti 11 fizinių ir 5 juridiniams asmenims. Tarp kaltinamųjų - buvęs Šiaulių apskrities viršininkas Alvydas Šedžius, bendrovės „Projektų rengimo centras“, „RV statyba“, „Sanda“, „Rotonda“, „Aukstata“.

Byla teismui perduota beveik prieš metus - 2013 metų rudenį - tačiau jos pradėti nagrinėti nepavykdavo, nes posėdžiuose nedalyvaudavo tai advokatai, tai kaltinamieji.

Teismo atstovė spaudai Nijolė Damulė BNS sakė, kad ketvirtadienį per posėdį paskelbtas kaltinamasis aktas. Keturi kaltinamieji savo kaltę pripažino iš dalies, likusieji kaltinimus neigė.

Lapkričio viduryje nuspręsta pradėti liudytojų, jų yra 50 apklausą. Numatyta juos apklausti per penkis posėdžius.

Tyrimą didelės apimties byloje atliko Šiaulių apygardos prokuratūros prokurorai kartu su Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) Šiaulių valdybos pareigūnais.

Pasak prokuratūros ir STT, organizuojant Šiaulių kolegijos pastato rekonstrukcijos procesą, tuo suinteresuoti asmenys, kaip įtariama, siekė neteisėtu būdu laimėti 3 mln. litų vertės statybos darbų konkursą ir neteisėtai užvaldyti daugiau kaip 300 tūkst. litų. Dėl šio nusikaltimo įtarimai pateikti ir buvusiam Šiaulių kolegijos viešųjų pirkimų komisijos pirmininkui Vincui Zdaniui, dviem statybų darbus Šiaulių mieste vykdžiusioms bendrovėms ir jų vadovams, kitų įmonių vadovams, įtariamiems tarpininkavimu perduodant kyšius.

Atliekant ikiteisminį tyrimą nustatyta, kad vykdant rangos darbų konkursus ir konsultuojant suinteresuotus asmenis dėl devynių daugiabučių namų renovavimo proceso Šiaulių apskrityje (Šiauliuose, Naujojoje Akmenėje, Kuršėnuose, Ventoje), piktnaudžiauta tarnyba ir kyšininkauta. Rengiamų konkursų sąlygose reikalavimai esą buvo pateikiami taip, kad būtų sudaroma galimybė konkursus laimėti iš anksto sutartoms statybų bendrovėms.

Dėl šių nusikaltimų padarymo įtarimai pateikti Būsto ir urbanistinės plėtros agentūros vyresniajai specialistei Šiaulių apskrityje Birutei Jankauskienei, vieno daugiabučio namo bendrijos pirmininkei, trims statybų darbus vykdžiusioms bendrovėms ir jų vadovams, projektų administravimo, konsultavimo ir kitas su daugiabučių namų modernizavimu susijusias paslaugas teikiančiai bendrovei ir jos atstovui.

B.Jankauskienė jau yra nuteista kitoje renovacijos byloje. Šiemet birželį Šiaulių apygardos teismas atmetė nuteistųjų skundus byloje dėl korupcijos vykdant daugiabučių modernizavimą.


Šiame straipsnyje: teismasrenovacijaŠiauliai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių