Teismas nenutraukė bylos Panevėžio medikui – jo laukia dar viena byla

  • Teksto dydis:

Panevėžio miesto apylinkės teismas antradienį atmetė panevėžiečio gydytojo Rimanto Pakšio prašymą nutraukti jam iškeltą baudžiamąją bylą suėjus senaties terminui.

Šioje byloje medikas kaltinamas piktnaudžiavimu, dokumentų klastojimu ir draudžiamų biomedicininių tyrimų su žmogumi ar žmogaus embrionu atlikimu.

Sprendimą netenkinti R.Pakšio prašymo teismas motyvavo tuo, kad gydytojui yra pateikti nauji kaltinimai dėl suklastoto dokumento panaudojimo, pranešė teismo atstovė spaudai.

Medikas kaltinamas, kad Panevėžio miesto apylinkės teismui pateikė medicinines pažymas su tikrovės neatitinkančiais duomenimis apie jo sveikatą. Pažymas teismui R.Pakšys pateikė kaip pateisinimą, dėl ko jis negalėjo dalyvauti numatytuose teismo posėdžiuose.

Klausimas dėl senaties termino galės būti sprendžiamas priėmus galutinį procesinį sprendimą dėl naujai pareikšto kaltinimo – suklastoto dokumento panaudojimo.

Teismo posėdis dėl suklastoto dokumento panaudojimo numatytas balandžio 3 dieną Panevėžio miesto apylinkės teisme.

Dar dvi bylos, susijusios su galbūt draudžiamais biomedicininiais tyrimais Panevėžyje, šiemet baigėsi senaties terminu ir išteisinimu.

Bylos teismą pasiekė dar 2011 metais. Posėdžius dažnai tekdavo atidėti dėl kaltinamųjų ligų.

Vienos bylos duomenimis, medikai, piktnaudžiaudami tarnybine padėtimi, stengėsi į klinikinį tyrimą įtraukti kuo daugiau žmonių ir taip gauti didesnį atlygį už vykdomą klinikinį tyrimą. Viena moteris buvo įkalbėta dalyvauti klinikiniame tyrime, tačiau nebuvo gautas aiškus, sąmoningai duotas jo rašytinis sutikimas dalyvauti klinikiniame tyrime.

Manoma, kad pacientei E.Ž. nebuvo paaiškinti klinikinio tyrimo tikslai ir galimos pasekmės jos sveikatai. Teisėsauga įtarė, kad į vaistų eksperimentus neteisėtai buvo įtrauktas ir G.D. Medikai taip pat kaltinti, kad suklastojo dviejų mirusių pacienčių krūtinės ląstos rentgenogramas.

Kaip skelbė žiniasklaida, pradėti ikiteisminį tyrimą dėl draudžiamų biomedicininių tyrimų su žmonėmis paskatino Panevėžio mieste pasirodę skelbimai. Žmonės kviesti skiepytis nuo paukščių gripo. Už tai žadėta pinigų. Skelbimų autorius buvo R.Pakšys. Daugelis specialistų gūžčiojo pečiais - tokia vakcina tuo metu dar nebuvo sukurta.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių