Už taksisto nužudymą – 13 metų nelaisvės

  • Teksto dydis:

Aukščiausiasis Teismas paliko galioti nuosprendį už taksi vairuotojo nužudymą, jo automobilio pagrobimą ir sudeginimą nuteistam Mantui Urbonavičiui. Kaip yra nusprendę teismai anksčiau, iš Vievio kilęs jaunuolis kalės 13 metų.

Teisėjas Vytautas Masiokas sakė, kad M.Urbonavičius neginčijo taksi vairuotojo nužudymo fakto, tik ginčijo motyvą – savanaudiškas paskatas, kurios lėmė veikos kvalifikavimą ir griežtesnę bausmę.

„Nuteistojo pozicija nebuvo nuosekli, apeliacinės instancijos teisme neginčijo, prašė sušvelninti bausmę“, – sakė teisėjas.

Tyrimas atskleidė, kad nužudymą jaunuoliai įvykdė iš savanaudiškų paskatų – nenorėjo mokėti už kelionę iš Vilniaus. Kompanija užvaldė mašiną ir ketino su ja važiuoti į Palangą. Kadangi vairuotojas buvo nužudytas, nuspręsta mašiną sudeginti ir taip sunaikinti sunkaus nusikaltimo įkalčius.

Taksisto nužudymo byloje nuosprendis paskelbtas pernai kovo mėnesį.

Be M.Urbonavičiaus kaltu dėl nužudymo, plėšimo ir svetimo turto sunaikinimo buvo nuteistas Domas Stepanavičius. Jam skirta 10 metų laisvės atėmimo bausmė.

Tomas Šumskas buvo nuteistas už tai, kad nepranešė teisėsaugos pareigūnams apie įvykdytą labai sunkų nusikaltimą, jam skirta 6 mėnesių laisvės atėmimo bausmė. Dėl nužudymo kaltinimai jam nebuvo pateikti.

Vilniaus apygardos teismas pusės metų laisvės atėmimo bausmę T.Šumskui subendrino su 2013 metų lapkričio 12 dieną Trakų rajono apylinkės teismo už vagystę skirta ir neatlikta laisvės atėmimo bausme ir skyrė galutinę pusantrų metų laisvės atėmimo bausmę.

Ketvirtas asmuo – Deivydas Bandinskas – pripažintas kaltu dėl nesunkaus sveikatos sutrikdymo, jam skirta vienerių metų laisvės apribojimo bausmė.

Nužudyto taksi vairuotojo motinai iš M.Urbonavičiaus ir D.Stepanavičiaus priteista atlyginti beveik 3 tūkst. eurų turtinės ir daugiau nei 27 tūkst. eurų neturtinės žalos.

Bylos duomenimis, 2012 metų birželio 17 dieną Vilniuje, Antakalnyje, M.Urbonavičius ir D.Stepanavičius įsėdo į M.J. vairuojamą taksi automobilį. Jaunuoliai paprašė juos nuvežti į Trakų rajone esantį Skynimų kaimą.

Atvažiavus į sutartą vietą, M.Urbonavičius, sėdėjęs ant galinės sėdynės už vairuotojo, apglėbė jo kaklą ir pradėjo smaugti, o šalia, dešinėje keleivio pusėje, sėdėjęs D.Stepanavičius kumščiu sudavė taksi vairuotojui į veidą.

Po to M.Urbonavičius perlipo per sėdynę, įrėmė koją taksi vairuotojui į gerklę ir jį smaugė toliau. Vėliau abu jaunuoliai, atidarę vairuotojo pusės dureles, išvilko nukentėjusįjį ant žemės, ištraukė iš jo kelnių odinį diržą ir juo vairuotoją pasmaugė.

Pagrobę taksisto automobilį, jaunuoliai Kauno rajone esančioje degalinėje nusipirko 5 litrus benzino, nuvažiavo į Kačerginės mišką, apipylė automobilį benzinu ir sudegino. Teismas konstatavo, kad turtas buvo sunaikintas visuotinai pavojingu būdu, nes buvo sukeltas miško gaisro pavojus.

Nužudytojo kūną jaunuoliai paslėpė po šiukšlėmis Elektrėnų savivaldybėje, Pastrėvio kaime esančiame apleistame garaže.

Vaikinai teisme sakė, kad pinigų susimokėti už taksi jie turėjo, nes buvo ką tik gavę atlyginimus.

Prieš sėsdami į taksi vaikinai jau buvo išgėrę sidro, o nužudę vyrą ir pagrobę automobilį, gėrė toliau, tik jau stipresnius gėrimus – degtinę.


Šiame straipsnyje: teismasžudikastaksinužudė

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių