Teismas panaikino nuosprendį Radviliškio gimnazijos direktoriui

  • Teksto dydis:

Lietuvos apeliacinis teismas pirmadienį panaikino Šiaulių apygardos teismo nuosprendį, kuriuo už piktnaudžiavimą, dokumentų klastojimą, turto iššvaistymą ir poveikį liudytojams kalėti buvo nuteistas Radviliškio Lizdeikos gimnazijos direktorius Jonas Varkulevičius. Byla perduota prokurorui trūkumams ištaisyti.

Teismas paskelbė tokį sprendimą priėmė nustatęs, kad ikiteisminio tyrimo metu buvo surašytas iš esmės reikalavimų neatitinkantis kaltinamasis aktas, trukdantis nagrinėti baudžiamąją bylą. Trūkumus pašalinti prokuroras galės per tris mėnesius.

Teismas savo nutartyje pabrėžė, kad pirmosios instancijos teismas neįvykdė pareigos nustatyti tikrąsias bylos aplinkybes, nuo kurių priklauso tinkamas baudžiamojo įstatymo pritaikymas ir teisingos bausmės paskyrimas.

„Nesuprantamas ir nelogiškas veikų aprašymas kaltinamajame akte, anot nuosprendį panaikinusios kolegijos, ne tik neatitinka Baudžiamojo proceso kodekso nuostatų, bet ir akivaizdžiai trukdo teismui nagrinėti bylą“, - rašoma teismo pranešime.

Ta pačia nutartimi Apeliacinis teismas panaikino J. Varkulevičiui skirtą kardomąją priemonę – laikiną nušalinimą nuo gimnazijos direktoriaus pareigų.

Pirmosios instancijos teismas nuteistajam J. Varkulevičiui laikino nušalinimo nuo Radviliškio Lizdeikos gimnazijos direktoriaus pareigų terminą nustatė iki nuosprendžio įsiteisėjimo. Kadangi pirmosios instancijos teismo nuosprendis panaikintas, o ši procesinės prievartos priemonė J. Varkulevičiui tęsiasi ilgą laiką, todėl laikinas nušalinimas nuo Radviliškio Lizdeikos gimnazijos direktoriaus pareigų panaikinamas.

Ši Lietuvos apeliacinio teismo nutartis dar gali būti skundžiama kasacine tvarka Lietuvos Aukščiausiajam Teismui.

2014 metų kovo 31 dieną Šiaulių apygardos teismas kalėti pustrečių metų dėl piktnaudžiavimo tarnyba ir kitų nusikaltimų nuteisė Radviliškio garbės pilietį, Radviliškio Lizdeikos gimnazijos direktorių J.Varkulevičių. Jam taip pat buvo skirta piniginė bauda.

Teismas patenkino Radviliškio rajono savivaldybės administracijos daugiau nei šimtą tūkstančių litų siekiančius civilinius ieškinius. Pinigai priteisti ne tik iš J. Varkulevičiaus, bet ir kitų asmenų.

Bylos duomenimis, į gimnaziją fiktyviai buvo priimami dirbti asmenys. Tyrimo metu buvo nustatyta, kad esą asmuo dirba gimnazijoje sargu, bet tuo metu gyveno Klaipėdoje, paskui Danijoje vienas asmuo dėl vagysčių du mėnesius buvo sulaikytas Belgijoje, tačiau dokumentai rodė, kad jis tebedirba gimnazijoje. Manoma, kad fiktyvus asmenų įdarbinimas vyko 1993-2010 metais.

Nuosprendis buvo paskelbtas šešiems asmenims, vienam byla nutraukta dėl senaties.

J.Varkulevičius gimnazijai vadovavo apie 20 metų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Ar moralė jau nieko nebereiškia?

Ar moralė jau nieko nebereiškia?  portretas
Kiekvienas, ir J.Varkulevičius turi puikių savybių, tačiau aukšta morale ir netgi elementariu kultūringumu jis turbūt niekad nepasižymėjo. Kas dirbo ar dar tebedirba šioje gimnazijoje, yra susidūrę su šio mokytojo gebėjimu tyčiotis iš darbuotojų, juos žeminti. Tačiau tam tikrais atvejais mokėjo ir šlykštokai, kitus žemindamas, savo kolegą mokytoją "sureikšminti", pvz, ima Varkulevičius ir taria apie gimnazijoje dirbančius mokytojus: "Argi jie asmenybės? Štai Jūs, aš - taip, o jie - kokie jie asmenybės? Ir smagiai šypsosi-užtikrintas savo galia ir valdžia,ciniškai...Per tuos kelis dešimtmečius tokių ir panašių "perliukų"-jeigu kas būtų į jaučio odą surašęs-nors vežimu vežk. Tas pats cinizmas Varkulevičių skatina žūt būt vėl sugrįžti į direktoriaus postą, nes be šio posto jis turbūt jaučiasi NIEKAS. Galbūt jis išties geras vadybininkas, bet labiau tiktų vadovauti gyvulių bandai-ją dresuoti... Aišku, draugai partiečiai padeda... Kas šioje istorijoje laimės- moralė ar jėga ir cinizmas?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių