Finansiniais nusikaltimais įtariamas Kazachstano pilietis liks Lietuvoje

  • Teksto dydis:

Lietuvos apeliacinis teismas penktadienį galutinai atmetė prašymą Kazachstanui išduoti šios šalies pilietį Syrymą Šalabajevą, kurį šalies valdžia sako norinti teisti dėl finansinių nusikaltimų.

Lietuvoje prieglobstį gavęs S.Šalabajevas tikina esąs persekiojamas dėl politinių motyvų.

Apeliacinis teismas penktadienį nusprendė palikti galioti žemesnės instancijos teismo sprendimą neišduoti 47 metų vyro nei Kazachstanui, nei Ukrainai, kuri taip pat vykdo baudžiamąjį persekiojimą.

Ši teismo nutartis yra galutinė ir neskundžiama. Jam anksčiau skirtos visos kardomosios priemonės panaikintos.

„Apeliacinis teismas nusprendė prokuratūros skundo netenkinti. Prieglobstis saugo asmenį ne tik nuo to asmens kilmės valstybės, bet ir nuo bet kurios trečiosios valstybės, kurioje asmuo pagrįstai gali bijoti jam gresiančio persekiojimo dėl Pabėgėlių konvencijoje įtvirtintų priežasčių, arba iš kurios jis gali būti vėliau nusiųstas į tokią valstybę, kur jam grėstų minėtasis persekiojimas, tai yra į kilmės valstybę“, – žurnalistams sakė teisėja Sigita Bieliauskienė.

Ji pabrėžė, kad ekstradicijos prašymą svarstanti šalis turi įsitikinti, kad pabėgėlį perdavus į trečiąją šalį, jis paskui nebus grąžintas į savo kilmės valstybę, ar kitą valstybę, kur jam grės persekiojimas.

Teismas konstatavo, kad vykdydama savo įsipareigojimus pagal Minsko konvenciją, Ukraina gali S.Šalabajevą perduoti Kazachstanui, o tarptautinėje teisėje nustatytas aiškus draudimas perduoti asmenį, kuriam suteiktas prieglobstis, į trečiąją šalį, iš kurios jis gali būti perduotas kilmės valstybei, nuo kurios asmeniui ir yra suteiktas prieglobstis.

Teismas rėmėsi Migracijos departamento šiemet vasarį pateikta išvada, kurioje konstatuota, kad S. Šalabajevas yra persekiojamas ne dėl jo tariamai įvykdyto nusikaltimo.

Teisėja atkreipė dėmesį, kad daliai asmenų, kurie kaltinimuose įvardyti S.Šalabajevo bendrininkais, kitose Europos Sąjungos valstybėse yra suteiktas politinis prieglobstis arba atsisakyta šiuos asmenis išduoti, pripažinus, kad šie asmenys buvo persekiojami dėl politinių priežasčių.

Kazachstano generalinė prokuratūra teigia, kad dėl S.Šalabajevo nusikaltimų „BTA Bank“ patyrė 489 mln. dolerių (429 mln. eurų) nuostolių, o jo persekiojimas nesusijęs su politika.

„Apeliacinis teismas norėtų pabrėžti, kad 2011 lapkričio 10 dienos Kazachstano „BTA Bank“ pareiškimas dėl ikiteisiminio tyrimo pradėjimo visgi patvirtina, kad baudžiamoji byla įtariamojo Šalabajevo atžvilgiu Ukrainoje buvo pradėta būtent remiantis to paties Kazachstano „BTA Bank“, kuris buvo ir Kazachstane vykstančio baudžiamojo proceso iniciatorius, iniciatyva“, – sakė teisėja.

Ji taip pat pastebėjo, kad Kazachstano „BTA Bank“ yra valdomas ir kontroliuojamas asmenų, kurie, kaip pripažino Migracijos departamentas, vykdo S.Šalabejevo persekiojimą ne dėl jo tariamai įvykdytų nusikaltimų, o dėl politinių pažiūrų.

Generalinė prokuratūra teigia, kad paskelbus galutinį teismo sprendimą atsisakyti išduoti asmenį užsienio valstybei, bus vertinama, ar nėra teisinio pagrindo minėto asmens atžvilgiu pradėti tyrimą Lietuvoje dėl veikų, už kurias numatyta baudžiamoji atsakomybė už tarptautinėse sutartyse numatytus nusikaltimus.

S.Šalabajevas pagal Interpolo orderį Lietuvoje sulaikytas pernai liepą. Iš pradžių jis buvo suimtas, bet gruodį teismas nusprendė jį paleisti už užstatą. Kazachas su šeima šiuo metu gyvena Vilniuje.

47 metų S.Šalabajevas sako esąs persekiojamas todėl, kad yra toje pat byloje kaltinamo Kazachstano opozicijos atstovo ir verslo magnato Muchtaro Abliazovo giminaitis. M.Abliazovas 2013 metais buvo sulaikytas Prancūzijoje. Anot „Interfax“ agentūros, pernai rugsėjį Prancūzijos pareigūnai nusprendė jį išduoti Rusijai.

Kai kurie žmogaus teisių gynėjai ragina Paryžių neišduoti kazacho, teigdami, kad perduotas Kazachstanui jis būtų persekiojamas politiniais motyvais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

F

F portretas
VISKAS PERKAMA VISKAS PARDUODAMA,YPAC KORUMPUOTOJ LIETUVOJ

Anonimas

Anonimas portretas
iki gyvos galvos uzdarykit uz finansinius nusikaltimus
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių