Teismas: tris žmones pražudęs vairuotojas negali būti nuteistas už nužudymą

  • Teksto dydis:

Neblaivus avarijoje tris žmones pražudęs Utenos rajono gyventojas Mantas Šironas negali būti nuteistas už nužudymą, ketvirtadienį paskelbė Lietuvos apeliacinis teismas.

Pernai gruodžio 10 dieną Panevėžio apygardos teismas M.Široną buvo pripažinęs kaltu dėl tyčinio nužudymo. 25 metų vyrui buvo skirta 14 metų laisvės atėmimo bausmė.

Tačiau bylą pagal nuteistojo ir nukentėjusios skundus peržiūrėjęs Apeliacinis teismas nusprendė, kad M.Širono veiksmai negali būti kvalifikuojami pagal Baudžiamojo kodekso straipsnį, numatantį atsakomybę už nužudymą. Jauno vyro veiksmai kvalifikuoti pagal Baudžiamojo kodekso 281 straipsnio 6 dalį, numatančią atsakomybę už mirtimi pasibaigusios avarijos sukėlimą esant neblaiviam.

Pakeitus nuosprendį M.Šironui skirta devynerių metų laisvės atėmimo bausmė. Jam trejus metus uždrausta vairuoti transporto priemones. Vyras šia teise negalės naudotis ir kalėdamas, ir dar trejus metus po laisvės atėmimo bausmės atlikimo.

Po Apeliacinio teismo verdikto nuosprendis įsiteisėjo, tačiau jis dar gali būti skundžiamas Lietuvos Aukščiausiajam Teismui.

„Nuosprendį pakeitėm trim pagrindais - del teismo išvadų neatitikimo bylos aplinkybėms, netinkamai pritaikyto baudžiamojo įstatymo ir neteisingai paskirtų bausmių. Būdamas girtas pažeidė Kelių eismo taisykles, kilo autoįvykis, trys žmonės žuvo - nėra abejonių, ir jis neginčija. Tai patvirtina bylos duomenys. Pagrindinis klausimas - kaltės forma, ar nužudymas ar Kelių eismo taisyklių pažeidimas“, - sakė teisėjas Linas Šiukšta.

Jis teigė, kad nuteistojo veiksmai perkvalifikuoti atsižvelgus į teismų suformuotą praktiką, į seniai išnagrinėtą ekspolicininko Sauliaus Pauliko bylą. Šoje byloje neblaivus tris mažamečius vaikus automobiliu mirtinai sužalojęs pareigūnas buvo nuteistas kaip avarijos kaltininkas, o ne kaip žmogžudys.

Pasak L.Šiukštos, Panevėžio apygardos teismas šioje byloje turėjo remtis ne nutartimis nužudymų bylose ir ne emocijomis.

Lietuvos apeliacinio teismo vertinimu, jaunas vairuotojas tiesiog elgėsi neatsakingai ir lengvabūdiškai tikėjosi išvengti pasekmių.

Nors teismas nuteistojo veiksmuose nustatė dvi lengvinančias aplinkybes, pasak L.Šiukštos, bausmė paskirta beveik maksimali. Įstatymas už vairuojant neblaiviam sukeltą avariją numato laisvės atėmimą nuo trejų iki dešimties metų.

„Įvertinom ir sunkius padarinius, paskyrėm beveik maksimalią bausmę už tokį nusikaltimą“, - sakė teisėjas L.Šiukšta.

Nuteistasis prašė sumažinti priteistą neturtinę žalą nukentėjusiems, bet teismas to nedarė.

M.Šironas girtas sprukdamas nuo jį stabdančių policijos pareigūnų, sukėlė avariją, per kurią žuvo niekuo dėtas kito automobilio vairuotojas ir dvi keleivės, o dar du žmonės buvo sužeisti.

Prokuroro nuomonę, kad M.Šironas turi būti teisiamas dėl tyčinės žmogžudystės, palaikė ir Panevėžio teismas, teisiamajam skyręs ilgą laisvės atėmimo bausmę. 

Visuomenę sukrėtusi avarija įvyko 2014 metų pavasarį Utenoje.

Kovo 29 dienos rytą, apie 7 val. 40 min., aikštelėje prie prekybos centro J.Basanavičiaus gatvėje policijos patrulių ekipažas nutarė sustabdyti įtarimų sukėlusį automobilį „Audi A6 Avant“. Tačiau pastarojo vairuotojas – Utenos rajono gyventojas M. Šironas teisėtiems pareigūnų reikalavimams nepakluso ir padidinęs greitį nuvažiavo. 

Uteniškio vairuojamas automobilis artimiausią sankryžą kirto degant raudonam šviesoforo signalui, vėliau nestabdydamas, įvažiavęs iš šalutinės gatvės, kirto judrią J.Basanavičiaus gatvę. 

Sprunkančio nuo policijos vairuotojo kelionė baigėsi, kai lėkdamas šalutine A.Baranausko gatve, jis susidūrė su pagrindine Užpalių gatve važiuojančiu automobiliu „Renault Megane“. Šiuo taksi automobiliu 57 metų taksistas G.T. į turgų apsipirkti vežė dvi nuolatines klientes, garbaus amžiaus uteniškes.

Per avariją taksi automobilio vairuotojas ir abi keleivės žuvo vietoje. M. Šironas ir kartu važiavę trys vaikinai bei mergina atsipirko nesunkiais kūno sužalojimais. 

Po nelaimės avarijos kaltininkui nustatytas vidutinis girtumo laipsnis. Tyrimo metu paaiškėjo, kad jaunų uteniškių kompanija per visą naktį šventė vieno vaikino gimtadienį, o vėliau neblaivus M. Šironas nežinia ko sumanė važiuoti į Uteną. 

Ikiteisminio tyrimo metu ekspertai nustatė, kad judriomis miesto gatvėmis sprukdamas nuo policijos ekipažo, M. Šironas kelis kartus viršijo leistiną greitį – skriejo 128 kilometrų per valandą greičiu. Minėtas uteniškis per keletą pastarųjų metų yra keliolika kartų baustas administracine tvarka dėl įvairių Kelių eismo taisyklių pažeidimų.  

M.Širono nusikalstamos veikos kvalifikavimas ne kaip avarija, kurios metu žuvo du ar daugiau asmenų, tačiau kaip tyčinis dviejų ar daugiau žmonių nužudymas, buvo precedento neturintis sprendimas. 

Nuteistasis teigė, kad nuoširdžiai gailėjosi dėl nusikaltimo padarymo, visiškai pripažino savo kaltę, neigiamai vertino savo veiksmus, krimtosi dėl padarytų veiksmų.

Tuo metu nukentėjusioji ir jos atstovas Apeliacinio  teismo prašė dar labiau bausmę griežtinti. Anot nukentėjusiosios, adekvati bausmė būtų 30 metų nelaisvės.


Šiame straipsnyje: avarijateismasteisingumas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių