Teisme – terorizmu kaltintos E. Kusaitės triumfas

  • Teksto dydis:

Lietuvos Aukščiausiasis Teismas antradienį atmetė prokuratūros skundą ir paliko galioti išteisinamąjį nuosprendį Eglei Kusaitei, kuri buvo kaltinama rengimusi įvykdyti teroro aktą Čečėnijoje.

2013 metais Vilniaus apygardos teismas merginą nuteisė 10 mėnesių laisvės atėmimo bausme, tačiau vėliau Lietuvos apeliacinis teismas ją išteisino, paskelbęs, kad žvalgybos pareigūnai provokavo E.Kusaitę nusikalsti.

Aukščiausiasis Teismas pritarė apeliacinės instancijos teismo motyvams, kad nebuvo rengimosi padaryti nusikalstamą požymių.

Valstybės kaltintojas Generalinės prokuratūros prokuroras Artūras Urbelis sako, kad ši byla teisininkams svarbi baudžiamosios teisės taikymu dėl rengimosi stadijos išaiškinimo, o pati byla be reikalo buvo politizuota.

„Prokuroras savo kasaciniame skunde iš esmės kėlė teorinius klausimus būtent rengimosi - ar padaryti ir nustatyti veiksmai atitinka būtent rengimosi stadiją, ar tai atitinka taip teorijoje vadinamą tyčios iškėlimą aikštėn - kalbos manymai, konkrečių veiksmų nėra. Manau, kad ši nutartis įdomi ir svarbi būtent vertinant rengimosi stadiją. Aišku, kažkiek bus ramiau ir Lietuvos Respublikos pareigūnams, kurie gaus tokią informaciją, kad asmuo ketina daryti nusikalstamą veiką, tuo tikslu perka bilietus, gauna vizas ir išvykta į Rusiją. jo nesustabdymo atžvilgiu, aš tikiuosi, kad persekiojimas pareigūnų nebus vykdymas“, - žurnalistams po posėdžio sakė A.Urbelis.

Jis sakė, kad dėl galutinio Aukščiausiojo Teismo verdikto prokuratūra „nei džiaugiasi, nei liūdi“, tiesiog stengiamasi preciziškai taikyti baudžiamąjį įstatymą, tam ir buvo surašytas šioje byloje kasacinis skundas.

Mergina per pokalbius internetu skelbė, kad ketina susisprogdinti ir gavo pinigų kelionei į Maskvą, tačiau teismas nustatė, kad jos veiksmai neperaugo į rengimąsi padaryti teroro aktą.

Apeliacinis teismas nustatė, kad E. Kusaitė interneto tinklalapiuose, asmeninių pokalbių metu, viešai skelbė, kad dėl asmeninių ir religinių įsitikinimų ketina susisprogdinti Rusijos teritorijoje, atsisiuntė knygas, internetu ir telefonu bendravo su čečėnų kilmės Rusijos piliečiais Magmadovais, gavo kelionei į Maskvą piniginę perlaidą.

Apeliacinis teismas taip pat pažymėjo, kad E. Kusaitės veiksmai buvo žinomi VSD pareigūnams, tačiau toleruoti - viza į Rusiją išduota tam, kad būtų sulaikyta kelionės metu ar nuvykus. Tokie pareigūnų veiksmai įvertinti kaip nusikalstamos veikos provokacija. E. Kusaitė buvo sulaikyta 2009 metų spalį Kauno autobusų stotyje, kai rengėsi vykti į Maskvą.

Pagal kaltinimus, iš ten ji ketino vykti į Čečėniją ir susisprogdinti prie karinio objekto.

E.Kusaitės rėmėjai visada kėlė klausimus dėl Rusijos Federalinės saugumo tarnybos vaidmens byloje.


Šiame straipsnyje: teismasEglė Kusaitėterorizmas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Bryzas

Bryzas portretas
Prokuroras A. Urbelis po teismo aiškino žurnalistams, kad gynyba keitė argumentus, pradžioje esą sakė, kad mergina yra kombatantė, o dabar apie tai neužsiminė. Tokios juokingos kalbos rodo A. Urbelio aukštą kvalifikaciją. Dar jis teigė, kad jis tik dirba savo darbą ir neturi jokio tikslo ką nors nubausti. Dar šiek tiek paironizavo, kad dabar prokurorai galės nesulaikyti negerų ketinimų turintį žmogų ir nebūti persekiojami už tai (nesu tikras, ar čia gerai supratau, bet iš vieno jam pritariamai kudakuojančio reporterio elgesio supratau, kad taip). Iš tikro mūsų VSD buvo pranešusi FSB apie Eglės kelionę, tad ji būtų Rusijoje sekama, ir tuomet, jei ji grįžtų iš Maskvos be jokių incidentų, mūsų uoli teisėsauga liktų apsikakojusi. Todėl ir paskubėta ją suimti, kad taip neatsitiktų.

taigi

taigi portretas
Tai pats laikas teisti stribokus.

jonas

jonas portretas
Lietuva gina nusikaltėlius
VISI KOMENTARAI 10

Galerijos

Daugiau straipsnių