Tyrimas dėl galimo smurto prieš kalinius Alytaus pataisos namuose – nutrauktas

  • Teksto dydis:

Prokuratūra nutraukė ikiteisminį tyrimą dėl galimo pareigūnų piktnaudžiavimo smurtaujant prieš kalinius Alytaus pataisos namuose, ketvirtadienį pranešė Kauno apygardos prokuratūra.

Prokuratūros duomenimis, Alytaus pataisos namuose, uždarojoje zonoje, praėjusių metų liepos 5 dieną atlikta krata, joje dalyvavo Alytaus pataisos namų bei Kalėjimų departamentų prevencinės grupės pareigūnai. Per kratas pas nuteistuosius rasta ir paimta draudžiamų daiktų: mobiliojo ryšio telefonų, SIM kortelių.

Po atliktų kratų su sužalojimais į pataisos įstaigos medikus kreipėsi nuteistieji ir nurodė, kad juos sumušė pareigūnai. Su pareiškimais dėl sužalojimų ir patirto fizinio smurto nuteistieji kreipėsi ir į teisėsaugos institucijas.

Nukentėjusiaisiais buvo pripažinti 36 nuteistieji.

Kaip matyti iš ikiteisminio tyrimo surinktos medžiagos, nuteistųjų pareiškimai yra panašūs arba net identiški, rašyti pagal vieną pavyzdį. Minimi tie patys prevencinės grupės pareigūnų numeriai, kuriuos galima pamatyti ant jų uniformų šalmų, tad kilo įtarimų, kad kreipimasis į teisėsaugos įstaigas buvo organizuotas, teigiama prokuratūros pranešime.

Patirti nuteistųjų sužalojimai buvo nežymūs, juos apžiūrėjęs gydytojas nurodė, kad žaizdos nedidelės ir paviršinės.

Prokurorai neatmeta galimybės, kad nuteistieji galėjo susižaloti ir patys kamerose po atliktų kratų.

Kai kuriems nuteistiesiems, kurie kreipėsi į teisėsaugos institucijas, specialistas nenustatė objektyvių trauminio poveikio žymių. Kiti nuteistieji į medikus iš viso nesikreipė, o apklausiami nurodė, kad sužeidimų nepatyrė, nors pareiškimus teisėsaugos institucijoms buvo parašę. Du asmenys iš viso atsisakė duoti parodymus. Vienam iš nuteistųjų nustatytas sužalojimas – pjautinė dilbio žaizda, kuri padaryta aštraus, pjaunančio daikto. Tokio sužalojimo pareigūnai su kratoje naudotomis specialiosiomis priemonėmis padaryti negalėjo.

Apklausti pareigūnai nurodė, kad nuteistieji vykdė Kalėjimų departamento prevencinės grupės pareigūnų teisėtus veiksmus, todėl jokios specialiosios priemonės panaudotos nebuvo, taip pat nenaudotas kitoks fizinis smurtas.

Pareigūnų parodymus patvirtina ir užfiksuota vaizdo medžiaga, joje matoma, kad jokių neteisėtų veiksmų nebuvo, necenzūriniai ar įžeidžiantys žodžiai nuteistųjų atžvilgiu vartoti nebuvo. Per kratas pareigūnai naudojo vaizdo kameras ir registratorius.

Pasak ikiteisminiam tyrimui vadovavusio prokuroro Tomo Buškevičiaus, nerasta duomenų, kad pataisos įstaigų pareigūnai piktnaudžiavo tarnybine padėtimi ar viršijo įgaliojimus, tad neaptikus piktnaudžiavimo požymių, šis ikiteisminis tyrimas nutrauktas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Arunas

Arunas portretas
Kam tuo tyrimo reikejo,taip viskas aisku buvo.Juk yra ir patarle,kad varna varnai akies nelesa.Net skaitai ir supranti,kad melas.Mes CIA diskutuojame bet tai visiskas nulis.Nemanau,kad kad pasikeis,aciu.

Šiaip

Šiaip portretas
Nuo pat pradžių buvo aišku kad taip ir nutiks....

Gero linkintis

Gero linkintis portretas
Pareigūnų parodymus patvirtina ir užfiksuota vaizdo medžiaga, joje matoma, kad jokių neteisėtų veiksmų nebuvo, necenzūriniai ar įžeidžiantys žodžiai nuteistųjų atžvilgiu vartoti nebuvo. Per kratas pareigūnai naudojo vaizdo kameras ir registratorius. Pasak ikiteisminiam tyrimui vadovavusio prokuroro Tomo Buškevičiaus, nerasta duomenų, kad pataisos įstaigų pareigūnai piktnaudžiavo tarnybine padėtimi ar viršijo įgaliojimus, tad neaptikus piktnaudžiavimo požymių, šis ikiteisminis tyrimas nutrauktas. Tuomet galimai reiktų įvertinti ir skundus pateikusių asmenų veiksmus pagal LR BK 235 str. (Melagingi skundas, pareiškimas, pranešimas, parodymai, išvados ir vertimas)
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių