Už itin žiaurias žmogžudystes nuteisti trys vyrai prašo išteisinimo

  • Teksto dydis:

Už žiaurias žmogžudystes kalėti iki gyvos galvos nuteisti trys vyrai tikina esantys visiškai nekalti ir mano turintys būti išteisinti.

Kurį laiką kartu su jais buvo teisiamas ir verslininkas Gediminas Jacka, tačiau jo byla dėl senaties yra nutraukta.

Aukščiausiasis Teismas pirmadienį nagrinėjo iki gyvos galvos kalėti nuteistų Audriaus Skėrio, Marko Kardišausko, Šarūno Juodžbalio bei jų gynėjų skundus dėl jiems paskelbto nuosprendžio.

Kasacinį skundą parašė ir G.Jacka. Jis tikino nesupratęs Apeliacinio teismo sprendimo. Jo advokatas Remigijus Merkevičius prašo su jo klientu susijusios bylos dalį grąžinti iš naujo nagrinėti Apeliaciniam teismui.

„Aš esu laisvas žmogus, bet sugretintas su jais. Aš kitų kaltinamųjų net nepažįstu, bet gretinamas su jais, nešioju šitą dėmę. Aš noriu, kad pripažintų, kad nepadariau nusikaltimo. Aš pažadėjau savo vaikams ir anūkams, kad mane išteisins. Teisėjams pritrūko drąsos priimti išteisinamąjį nuosprendį“, – Aukščiausiajame Teisme pirmadienį kalbėjo G.Jacka.

Trys asmenys už itin sunkius nusikaltimus kalės iki gyvos galvos. Tokia bausmė skirta Audriui Skėriui, Markui Kardišauskui ir Šarūnui Juodžbaliui.

Šią bausmę 2014 metų sausį jauniems vyrams paskyrė Vilniaus apygardos teismas byloje dėl trijų nužudymų, plėšimų ir kitų nusikaltimų.

Nuosprendį skelbę teisėjai pažymėjo, kad šių asmenų įvykdyti nusikaltimai rodo jų cinišką požiūrį į žmogaus gyvybę. Du nužudymai įvykdyti aukų mažamečių vaikų akivaizdoje.

G.Jacka buvo kaltinamas, kad už nepalankų liudijimą teisme organizavo Telšių verslininko Hiliarijaus Gedimino Sasnausko nužudymą. Verslininkas buvo nušautas 1993-ųjų sausį. Banke pinigus iškeitęs ir su mažamečiu sūnumi į namus grįžęs verslininkas buvo užpultas vos išlipęs iš automobilio VAZ 2109. Vienas  užpuolikų iš nupjautavamzdžio medžioklinio šautuvo paleido šūvį, o paskui dar kartą metaliniu daiktu sudavė per galvą.

2000-ųjų birželio 16 dieną Kaune, kieme prie Laisvės alėjos, buvo nušautas Ramūnas Kuzminas, pravarde Ramaškė. Dienos metu aukos tykojęs žudikas šaudė vyrui į galvą, stebint jo nė ketverių metų neturinčiai dukrai.

Šiauliuose 2000-ųjų balandį buvo nužudyta verslininko Sigito Bielskio žmona Rima Bielskienė, Nusikaltėliai bute tikėjosi rasti 50 tūkst. litų. Tačiau bute jie surado papuošalų ir daiktų tik už 13 tūkst. litų. Bylos duomenimis, A.Skėris ir M.Kardišauskas panaudojo smurtą prieš moterį. S.Skėris metaliniu strypu sudavė į pakaušį, kartu su M.Kardišausku mušė rankomis. Moteriai lipnia juosta buvo surištos rankos, blauzdos. M.Kardišauskas ją uždusino.

M.Kardišauskas Aukščiausiajame Teisme pasakojo, kad pas jį į Pravieniškių pataisos namus 2004 metais atvykę pareigūnai jo paklausė, ar jis pažįsta A.Skėrį. Jis patvirtino ir nuo tada prasidėjo bendravimas su teisėsauga. Pasak nuteistojo, už bendradarbiavimą pareigūnai jam parūpindavo maisto, kavos, gėrimų, tačiau buvo ir mušamas, kankinamas.

M.Kardišausko gynėjas Julius Jasaitis sakė, kad 2002 metais, sulaukęs nuosprendžio už išžaginimą, jo klientas pateko tikriausiai į žemiausią nuteistųjų kastą pataisos namuose. Buvo stipriai sumuštas.

„Tuo momentu ateina pas jį tyrėjai: štai šeši nusikaltimai, pasakyk ką tu apie juos žinai. Jis jautė spaudimą ir iš nuteistųjų, ir iš pareigūnų. 2004-2005 metais jis buvo apklaustas apie R.Bielskienės R.Kuzmino nužudymą be advokato“, – sakė J.Jasaitis Jis suskaičiavo, kad pas M.Kardišauską tyrėjai lankėsi 95 kartus kol vyko tyrimas ir 17, kai byla jau buvo nagrinėjama teisme.

Bylos duomenimis, M.Kardišauskas linktelėjo R.Kuzmino žudikui, duodamas ženklą, kad lauktas asmuo jau atvyko.

Nė vieno nusikaltimo tvirtino nepadaręs ir A.Skėris.



NAUJAUSI KOMENTARAI

As

As portretas
Zudikams maza iki givos galvos,juos reikia unitalizuoti.

Anonimas

Anonimas portretas
zudikams---mirtis.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių