Už kanapių platinimą – ilgi metai kalėjime

  • Teksto dydis:

Marijampolėje teismui perduota byla, kurioje šeši asmenys kaltinami padarę 57 nusikaltimus, susijusius su narkotikų platinimu.

Marijampolės vyriausiasis policijos komisariatas pranešė, kad šie asmenys Marijampolėje jaunimui, taip pat ir nepilnamečiams, platino kanapes, jiems gresia laisvės atėmimas iki 15 metų.

Gavę kriminalinės žvalgybos informacijos apie narkotinių medžiagų platinimo tinklą bei apie tai, kad platinama itin stiprų poveikį turinti „pagerinta žolė“, 2012 metais pareigūnai pradėjo tyrimą dėl neteisėto disponavimo narkotinėmis ar psichotropinėmis medžiagomis, turint tikslą jas platinti. Marijampolėje buvo sulaikytas P.U., gimęs 1994 metais, pas kurį buvo rasti paketėliai su narkotinėmis medžiagomis – kanapėmis.

Atlikus šios medžiagos tyrimą nustatyta, kad tai augalinės kilmės mišinys, kurio svoris yra 0,7458 g, o jame yra 0,0313 g (4,2 %) grynos psichotropinės medžiagos AM-2201 – sintetinio kanabinoido.

Tokia psichotropinė medžiaga Marijampolėje buvo rasta pirmą kartą. Apie šią medžiagą tuomet žinoma buvo nedaug, bet rasta informacija sukėlė pareigūnų susirūpinimą, nes, specialistų teigimu, sintetiniais priedais apipurkštos kanapės ypač aktyviai veikia smegenis.

Jas vartojantys asmenys, ypač paaugliai, kur kas dažniau kenčia nuo psichozių. Pareigūnų duomenimis Marijampolėje tokios kanapės buvo platinamos tarp jaunimo.

Pareigūnai išsiaiškino, jog „pagerintos žolės“ platinimu užsiima E.J., gimęs 1985 metais, ir A.S., gimęs 1989 metais. Vykdant tyrimą nustatyta, kad E.J. ne tik platino narkotines medžiagas, bet ir vadovavo narkotinių medžiagų platinimo tinklui.

Buvo išaiškinta 14 asmenų, įsigijusių narkotinių medžiagų savo reikmėms, bei nustatyti šeši asmenys, platinę narkotines medžiagas. E.J. ieškodavo jaunų, socialiai pažeidžiamų žmonių, kurie galėtų užsiimti narkotinių medžiagų platinimu. Į šią veiklą buvo įtraukti ir nepilnamečiai. Išsiaiškinta, kad Marijampolėje, nuo 2012 metų pavasario, turėdamas tikslą parduoti ar kitaip platinti, E. J. daug kartų neteisėtai įgijo narkotinių medžiagų - kanapių dalių ir didelį kiekį psichotropinių medžiagų - AM-2201.

Šis asmuo narkotines medžiagas neteisėtai laikė ir bute, esančiame Marijampolėje Vilkaviškio gatvėje, ir savo gyvenamoje vietoje, R.Juknevičiaus gatvėje, turėdamas tikslą platinti ir platino įvairiuose Marijampolėje. Narkotines ir psichotropines medžiagas E.J. parduodavo jų platintojams: 1994 metais gimusiam A.K., kurio atžvilgiu yra paskelbta paieška, 1994 metais gimusiam P.U., 1993 metais gimusiam A.K., 1993 metais gimusiam M.A. ir kitiems ikiteisminio tyrimo metu nenustatytiems asmenims.

2013 metų sausį Marijampolės pareigūnai kratos metu surado ir paėmė 49,1706 gramus narkotinių medžiagų - kanapių bei 44,0611 gramus augalinės kilmės medžiagos, apipurkštos sintetiniais kanapių priedais, kuriuose buvo didelis kiekis - 1,5227 g. psichotropinės medžiagos - sintetinio kanabinoido AM-2201.

Pareigūnai išsiaiškino, kad E.J., platindamas narkotines medžiagas ir norėdamas gauti didesnę finansinę naudą, dažnai apgaudinėdavo savo klientus, maišė narkotines medžiagas - kanapes su žaliąja arbata.

Tyrimo metu devyniems asmenims buvo pareikši įtarimai dėl narkotinių ir psichotropinių medžiagų platinimo. Trijų asmenų atžvilgiu priimti nutarimai dėl ikiteisminių tyrimų atskyrimo, du iš jų jau yra nuteisti realiomis laisvės atėmimo bausmėmis dėl neteisėto disponavimo narkotinėmis ar psichotropinėmis medžiagomis turint tikslą jas platinti. Vieno asmens atžvilgiu byla išskirta, nes jis pasislėpė nuo ikiteisminio tyrimo. Šiuo metu byla nagrinėjama Kauno apygardos teisme.


Šiame straipsnyje: narkotikaikvaišalaikanapės

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių