V. Matuzui siūloma skirti penkerių metų laisvės atėmimo bausmę

  • Teksto dydis:

Buvusį Seimo narį Vitą Matuzą prokuratūra prašo pripažinti kaltu dėl kyšininkavimo, sukčiavimo organizuotoje grupėje ir piktnaudžiavimo Seimo nario padėtimi. Už šiuos nusikaltimus eksparlamentarui siūloma skirti penkerių metų laisvės atėmimo bausmę bei 7532 eurų baudą.

Kartu su buvusiu politiku teisiamą Andrių Romanovskį Panevėžio prokuratūra prašo pripažinti kaltu dėl piktnaudžiavimo lobisto padėtimi ir skirti 28 tūkst. 245 eurų baudą.

Iš V.Matuzo prokuroras Mindaugas Rimkus prašo konfiskuoti iš nusikalstamos veikos gautas pajamas - per 16 tūkst. eurų - bei galbūt kaip kyšį gautą fotoaparatą.

„Kaltinimas pagrįstas ir įrodytas“, - sakė prokuroras.

Bausmes Panevėžio apygardos prokuratūros prokurorai pirmadienį pasiūlė bylą nagrinėjančiam Vilniaus apygardos teismui.

Nei V.Matuzas, nei A.Romanovskis kaltės dėl pateiktų kaltinimų teisme nepripažino.

Buvęs Seimo narys kaltinamas neteisėta veikla per labdaros bei paramos fondą „Paramos iniciatyvos“, kurį sukūrė padedamas viešosios įstaigos „Drąsinkime ateitį“ vadovo Edmondo Babensko.

Prokurorai mano, kad užmaskuota fondo paskirtis - pinigų išgryninimas ir pasisavinimas. Nustatyta, kad V.Matuzas asmeniškai rūpinosi fondo veikla ir jam vadovavo, o E.Babenskas fondo vadovo funkcijas atliko tik formaliai.

Kaip nurodoma kaltinamajame akte, paramą šiam fondui padėjęs gauti kitas kaltinamasis lobistas A.Romanovskis esą neteisėtais būdais darė įtaką V.Matuzui registruojant Seime teisės aktus, kuriais buvo suinteresuoti Lietuvos radijo ir televizijos asociacija ar draudikų organizacijos. Jų lobistas buvo A.Romanovskis. Teisės aktai buvo susiję su Pinigų plovimo prevencijos, Alkoholio ir tabako kontrolės įstatymų pataisomis.

„V.Matuzas nebuvo įsigilinęs į lobisto A.Romanovskio pateiktus teisės aktus“, - sakė prokurorai.

Kaip Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų atstovas V.Matuzas Seimo nariu buvo 2008-2012 ir 2000-2004 metais. Jis taip pat yra ėjęs Panevėžio miesto mero pareigas.

„Nesukūriau jokios organizuotos grupės nusikaltimams daryti ir jai nevadovavau“, - teisme yra teigęs V.Matuzas.

Jis tvirtino, kad visi kaltinamajame akte minimai įstatymo projektai gimė skaidriai, laikytasi visų įstatymų reikalavimų.

Pirmadienį sakydamas baigiamąją kalbą prokuroras M.Rimkus pažymėjo, kad kaltinamasis sulaužė 2008 metais duotą Seimo nario priesaiką, pažeidė Konstituciją ir Seimo statutą, valstybės politiko elgesio kodeksą. Be to, padaryta didelė neturtinė žala, nes kaltinamasis buvo Seimo narys.

„Šalia teisių yra ir pareigos. Valstybė įteisindama leido veikti lobistams, tačiau jie turi ypatingai griežtai laikytis įstatymų, Lobistinės veiklos įstatyme nustatytų reikalavimų, Etikos kodekso, abu turėjo laikytis aukštų sąžiningumo principų, o sprendimai turėjo būti priimti aiškiai argumentuotai ir remiantis analizėmis“, - sakė kita valstybės kaltintoja byloje Aurelija Gališanskytė.

Byloje nustatyta, kad 2011 metais Lietuvos aludarių gildija fondui pervedė „Paramos iniciatyvos“ 2,8 tūkst. eurų, tuo metu Seime svarstytos Alkoholio kontrolės įstatymo pataisos.

Buvęs parlamentaras aiškino, kad jo šeima iš tikrųjų užsiima labdaringa veikla.

„Čia yra politinė byla - tą aš teigiau ir teigsiu. Manau, kad, nepaisant, koks sprendimas bus priimtas pirmos instancijos teisme, mes turime aibę įrodymų, kad yra padaryti tam tikri pažeidimai, kad prokuroras remiasi visai ne tais dalykais, dėl kurių yra davęs priesaiką - dėl nešališko vertinimo. Kokią bausmę? Čia gali kiekvienas papasakoti tokias bausmes, visiškai nevertinu, to negali būti“, - po posėdžio žurnalistams sakė V.Matuzas.

Jis nenorėjo pasakyti, ką šiuo metu veikia ir kur dirba.

A.Romanovskis yra teigęs, kad jam pateikti kaltinimai yra absurdiški.

A.Romanovskį Specialiųjų tyrimo tarnybos (STT) pareigūnai buvo sulaikę 2012 metų birželio 19-ąją, po to teismo sprendimu jis buvo suimtas. Iš pradžių jis įtartas papirkimu, vėliau įtarimai sušvelninti į piktnaudžiavimą.

Kituose teismo posėdžiuose turėtų pasisakyti kaltinamųjų gynėjai.


Šiame straipsnyje: Vitas Matuzasteismaskorupcija

NAUJAUSI KOMENTARAI

Aisku,

Aisku, portretas
kai vagiams konservams kvepia patupejimas kaliuzeje-tada rekia kaip nuplike kad politine byla-slykstu-ir dar vadinasi seimunai-kubiloidai degradai...

NA NA

NA  NA portretas
kadangi yra seimo narys ir dar konservatorių iždininkas ,matomai ir bausmė neadekvati už milijonų " švaistymą "_____kaip sakoma , jei vogti, tai milijoną ,jei partinis , tai konservatorius ,nebaudžiami , nesugaunami ,pavyzdys Lietuvai ,išgyventi kitų sąskaita ,,,,sėkmės , kas man iš tos laimės ,kai kiti liūdės ,,,,,
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių