Akmenės rajone bus tvarkoma Lazdynų Pelėdos tėviškės dvaro sodyba

Akmenės rajone bus tvarkoma autentiška Lazdynų Pelėdos tėviškės dvaro sodyba.

„Paragių dvaras mums svarbus dėl savo istorijos, architektūrinės ir kultūrinės vertės,“ - sakė Akmenės rajono savivaldybės administracijos direktorius Apolinaras Nicius.

Iš Europos Sąjungos struktūrinių fondų Akmenės rajono savivaldybei skirta 890 tūkst. litų dvarui tvarkyti, pranešė Lietuvos verslo paramos agentūra.

Dvaras pastatytas XVIII amžiaus pabaigoje. Buvęs jo savininkas - provincijos dailininkas dvarininkas Nikodemas Erazmas Ivanauskas. Tai rašytojų Sofijos Ivanauskaitės-Pšibiliauskienės (1867–1926) ir Marijos Ivanauskaitės-Lastauskienės (1872–1957), rašiusių bendru Lazdynų Pelėdos slapyvardžiu, tėviškė.

Lazdynų Pelėdos muziejus įsteigtas 1966 metais. Gyvenamojo namo dalyje ir mansardoje eksponuojamos nuotraukos, knygos ir dokumentai supažindinantys su rašytojų Sofijos Ivanauskaitės-Pšibiliauskienės ir Marijos Ivanauskaitės-Lastauskienės, pasirašinėjusių Lazdynų Pelėdos slapyvardžiu, gyvenimu ir kūryba. Taip pat rodomi išlikę autentiški baldai, senoviniai buities rakandai, rašytojų tėvo – dailininko Nikodemo Ivanausko – paveikslų fotokopijos.

„Bus tvarkomi pagrindinis pastatas, parko aplinka. Norime platinti ekspoziciją, po atnaujinimo abu namo galai bus naudojami, dabar ekspozicija patalpinta tik viename, svirne taip pat planuojame patalpinti dalį ekspozicijos“, – dėstė A.Nicius.

Planuojama restauruoti ir sutvarkyti ne tik pagrindinį dvaro pastatą, bet ir klėtį, pirtį, daržinę, teritoriją.

Dabar muziejuje vyksta kultūrinė, šviečiamoji veikla, edukaciniai užsiėmimai moksleiviams, kasmetinės kūrybinės etnografinės, meninės stovyklos, minimi rašytojų gimtadieniai.

Pasak savivaldybės atstovo, po rekonstrukcijos visa teritorija bus skirta vasarą vykstantiems menininkų plenerams.

Kiekvienais metais trečią rugpjūčio savaitgalį Šiaudinės bažnyčioje vyksta Šv. Roko atlaidai. Prieš atlaidus ir po atlaidų Paragių dvaro sodyboje vyksta tradicinė tarptautinė klojimo teatrų krivūlė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių