Atidarys parodą, skirtą Nefertitės biusto atradimo šimtmečiui

Berlyno muziejus paskelbė švęsiantis šimto metų sukaktį, kai buvo rastas legendinis garsiosios senovės Egipto karalienės Nefertitės biustas.

Muziejus gruodžio 6 dieną atidarys specialią parodą, skirtą pagerbti garsiąją skulptūrą ir kitų Amarnos periodo brangenybių kolekciją, praneša agentūra AFP.

Lygiai prieš šimtmetį, gruodžio 6-ąją dieną, vokiečių archeologas Ludwigas Borchardtas atkasė šį Nefertitės biustą.

Paroda koncentruojasi ties niekada nematytais radiniais iš Berlyno muziejaus kolekcijų  bei pasiskolintais eksponatais iš  užsienio muziejų. Tarp jų – ir Metropolitano meno muziejus Niujorke, Luvras Paryžiuje ir Britų muziejus Londone.

Nefertitė, laikoma viena gražiausių moterų istorijoje, buvo faraono Echnatono žmona. Pastarasis egiptečių tautą buvo atvertęs į monoteizmą – visiems buvo liepta garbinti vienintelį Saulės dievą Atoną.

Biustas yra labiausiai trokštamas iš penkių itin reikšmingų egiptietiškų  meno kūrinių, esančių už Egipto ribų, ir kuriuos, kaip savo kultūrinio paveldo dalį, šis stengiasi susigrąžinti.

Vokietija tikina, kad skulptūra teisėtai priklauso jai.

Amarna – senovės Egipto miesto, kurį įkūrė faraonas Echnatonas, griuvėsiai. Juose archeologinių kasinėjimų metu L. Borchardtas kartu su kitais ekspedicijos dalyviais atkasė daugiau nei 7000 archeologinių objektų, iš kurių, pasak muziejaus, 5500 nukeliavo į Berlyną.

„Amarnos šviesoje“ pavadinimo paroda Berlyne veiks iki 2013 metų balandžio 13 dienos. Ten bus eksponuojama maždaug 600 iš minėtųjų 5500 radiių iš Amarnos, tarp kurių – ir restauruoti Nefertitės sostai su išraižytais gėlių motyvais.


Šiame straipsnyje: Nefertitėšimtmetisistorija

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių